Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hüseyin Alpay “İlk İmam Hatipleri Atatürk açtı”

Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, Atatürk’ün İmam Hatip okullarının kurucusu olduğunu vurgulayarak, bu gerçeğin göz ardı edilmesine tepki gösterdi.

Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, Atatürk’ün İmam Hatip

Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, kaleme aldığı yazıda İmam Hatip okullarının temellerinin bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından atıldığını vurguladı.

Hüseyin Alpay, “Bir kin yüz yıl geçse de bitmiyor bu ülkede. Öyle bir kin ki bu, adeta sahiplerinin dini olmuş. Remi bayramlarda Atatürk’süz mesajlar yayımlayan kamu görevlilerinden tutun da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün etkinliklerinde adının anılmadan yapılan konuşmalara varana değin her şey var. Oysa güneşin balçıkla sıvanmadığı gerçeği ortada. Tarihsel realiteler, olayların gerçeklik örgüsü ve nesnel bulgular, Atatürk’e malum kesim tarafından atfedilen her şeyi çürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Tokat’ta “Geleceğe inançla yürüyen nesiller; İmam Hatipliler” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. İmam Hatiplerin tarihçesinin 1950 yılında başladığını öne süren konuşmacılar Cumhuriyet ve Atatürk ile olan hesaplaşmalarını sözlerine yansıttılar. Halbuki olaya tarafsız gözle bakarak gerçekleri konuşabilirlerdi. Elbette hiç kimsenin Mustafa Kemal Atatürk’ü sevme zorunluluğu yok, ama saygıda kusur etmemek herkesin görevi. Ama bu da olmuyor maalesef.

İmam Hatip’lerin tarihçesini “Adnan Menderes ile başlatma modası”, ezanın Türkçe okunmasının önünü açan Başbakan olarak bilinmesi nedeniyle Menderes’e atfediliyor. Ama doğru değil. Üstelik okunan Arapça ezanın ne dediğini bilmeyen yüzbinlerce insan, bir dönem “Türkçe ezan okunmuş diye” kurucu iradeye demediğini bırakmıyor. Okuduğunu ve ne dinlediğini bilmeyen, anlamayan kitleler, elbette İmam Hatipler konusunda da algılara inanacak, iftiralara tutunacak, Atatürk’e hakaret noktasında sözler söyleyecekler. Bunlar doğru yaklaşımlar değil.

Tarihsel realiteleri yok sayamayız. Dolayısıyla “Geleceğe inançla yürüyen nesiller; İmam Hatipliler” etkinliğinde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır’ın, “Mahmut Celalettin Ökten hoca, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri, Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere bu okullarımızın açılmasında, yaşatılmasında emeği geçenlerden ahirete irtihal edenleri rahmetle minnetle anıyorum. Hayatta olanlara sağlık sıhhat diliyorum.” sözleri tam anlamıyla gerçekleri yansıtmıyor.

1924 yılında çıkan Tevhid -i Tedrisat “Eğitim-Öğretimin Birleştirilmesi Kanunu” ile medreselerin kapatılması kararlaştırıldı. Ancak din eğitiminin gerekliliğine inanan Atatürk, toplumun din adamı ihtiyacını karşılayabilmek için 29 adet İmam-Hatip okulunun açılmasına karar verdi. “Her fert dinini, diyanetini, imanını öğrenmek için bir yere muhtaçtır. Orası da mekteptir.” diyen Gazi Paşa bu okulların yaşaması için de büyük çaba göstermiştir. Açılan 29 okuldaki öğrenci sayısı 2258, öğretmen sayısı ise 300’dür. Ve bu 29 okul şu il ve ilçelerde açılır: İstanbul, Edirne, Erzurum, Isparta, Eskişehir, Ödemiş, Urfa, Afyon, Amasya, Antalya, Ankara, Balıkesir, Bursa, Bolu, Tire, Bozok, Hopa, Harput, Sivas, Şavşat, Uşak, Gaziantep, Kastamonu, Konya, Kayseri, Kütahya, Maraş, Manisa ve Niğde.

Milli Eğitim Bakanlığı fırsat eşitliğini de gözeterek isteyen öğrencilerin bu okullardan mezun olduktan sonra eğitimlerinin devam ettirebilmelerinin önünü açar. Ancak, sonraki yıllarda sayılarında düşme kaydedilen bu okullar, 1929-1930 Eğitim Öğretim Yılı’nda tamamen kapanır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya´daki Darul Hilafe Medresesi’ni 22 Mart 1923 tarihindeki ziyaretinde söylediği “Memnuniyetle görüyorum ki eğitim ve öğretim cidden dinî hakikat içerisindedir. İnşallah aranızdan Farabiler, İbn-i Sinalar çıkacak.” sözünü, bence bugün her İmam Hatip okuluna çerçeveletip asmak gerekir. Ata’nın Darul Hilafe Medresesi’ni ziyareti 23 Mart 1923 tarih ve 771 sayılı Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nde “Gazi Darülhilafe Medresesi´nde” başlığıyla şöyle yayımlanmıştı: “Beraberindeki heyetle birlikte okula gelen Mustafa Kemal, teftiş ve mektebin eğitim programı ile öğrenci sayısı hakkında sorular yönelterek okul hakkında geniş çaplı bilgi aldılar. Sınıfın birinde Aksekili Ahmet Efendi´nin ‘Dini Dersler’ isimli eserinden o günün dersi olan ‘Kur’an-ı Kerim’e göre devletin kurulu olduğu esas ikidir. Birincisi adalet, ikincisi emaneti ehline vermek.’ şeklinde ve devamındaki cümlelerden oluşan parçadan oldukça memnun oldular.”

Kamu görevlileri Allah’ın “Emrolunduğu gibi dosdoğru ol!” buyruğunu kendilerine şiar edinmeli. Atatürk’e olan önyargı ve düşmanlıkları İmam Hatipler konusunda su yüzüne çıkan, resmi bayramları kendilerine işkence olarak gören ve her türlü Cumhuriyet kazanımına düşmanlık eden idarecilere Allah’tan vicdan, merhamet ve hakkaniyetle çalışma iradesi diliyorum.” Dedi.