Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Yazıcık Beldesi’nde yapılmak istenen bentonit kil madeni projesi, bölge halkının tepkisini çekmeye devam ediyor. Projeye karşı açılan dava kapsamında mahkeme heyeti ve bilirkişiler maden sahasında yerinde keşif gerçekleştirdi. Keşif sırasında Yazıcık Belediye Başkanı Tuncer Uzunoğlu, Yazıcık Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Zafer İnanç, CHP İlçe Başkanı Pelin Buket Olçay, İYİ Parti İlçe Başkanı Abdullah Lüleci, Uzm. Melike Tepecik, Dr. Enver Yaser Küçükgül ve Avukat İsmail Hakkı Ata da hazır bulundu.
EKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLER ENDİŞE YARATTI
Yazıcık Belediye Başkanı Tuncer Uzunoğlu, madenin faaliyete geçmesi halinde beldenin %100 etkileneceğini vurgulayarak, “Bu proje derhal iptal edilmelidir. Yerleşim alanlarının, mezarlıkların, ibadethanelerin, tarım arazilerinin ve ormanların tam ortasında kalan bu proje, hem doğayı hem insan yaşamını tehdit ediyor. Maden sahası yalnızca ağaçları değil, geçmişimizi ve geleceğimizi de yok edecek. Yazıcık halkı bu felakete izin vermeyecek” ifadelerini kullandı.
Uzunoğlu, bölgenin aktif heyelan bölgesi olduğunu hatırlatarak, 1939 ve 1943 depremlerinde yaşanan büyük yıkımları anımsatarak, “Maden faaliyetleri yeni heyelan risklerini tetikleyebilir. Böylesine hassas bir bölgede patlatmalı kazı yapmak, felaketin kapısını aralamaktır.” dedi. Yazıcık çevresinde 25’e yakın endemik bitki türü bulunduğunu, Acıgöl çevresinde nadir nilüfer türlerinin yaşadığını belirten Uzunoğlu, “Bu maden projesi yalnızca ekosistemi değil, bölgenin ekoturizm potansiyelini de yok edecek” diye konuştu. Yaklaşık 500 kronik hasta bulunduğunu belirten Başkan Uzunoğlu, maden tozlarının özellikle akciğer, kalp ve bronşit hastalıklarını artıracağını ifade ederek “Belde halkının yaşam kalitesi düşecek, çocuklar ve yaşlılar en büyük zararı görecek” dedi. Orman varlığının %38’inin zarar göreceğini söyleyen Uzunoğlu, maden faaliyetlerinin tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirtti. 1920 hektarlık alanda 40 yıl sürecek olan projenin köy yollarını tahrip edeceğini vurgulayan Uzunoğlu, “Maden kamyonları, mevcut köy yollarını kullanacak. Bu durum hem trafik güvenliğini hem de yaşam huzurunu yok edecek” dedi.
BAŞKAN UZUNOĞLU, “DİRENİŞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Keşif sonrasında açıklama yapan Başkan Uzunoğlu, Yazıcık halkının kararlılığını vurgulayarak, “Yaklaşık iki yıldır doğamız, geleceğimiz ve çocuklarımız için mücadele ediyoruz. Bu mücadele yalnızca Yazıcık’ın değil, Tokat’ın vicdan mücadelesidir. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve direnişimizi sürdüreceğiz.” Şeklinde konuştu.