Tokat'ta 2025 yılı Mayıs ayında merkez ilçe başta olmak üzere Niksar ve Artova'ya bağlı 14 köyde etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde ciddi hasara yol açtı. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı hasar tespit çalışmaları sonucunda, dolu afetinden en çok şekerpancarı ve hububat ekili alanların etkilendiği ve toplam 5.510 dekar arazinin zarar gördüğü tespit edildi.
ÇİFTÇİLERE 113 TON TOHUM DAĞITILDI
Çiftçilerin mağduriyetini gidermek amacıyla Tokat İl Özel İdaresi bütçesinden 3.000.000,00 TL ödenek ayrıldı. Sertifikalı buğday tohumu alımı için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne aktarılan bu kaynakla, 80 ton Artek (Kırmızı Sert Ekmeklik) ve 33 ton Kızıltan (makarnalık) olmak üzere toplam 113 ton buğday tohumu satın alındı ve törenle çiftçilere dağıtıldı.
Tohum dağıtım törenine; Tokat Vali Yardımcısı Osman Güven, Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, AK Parti Tokat İl Başkanı Adem Dizer, İl Genel Meclis Başkanı Ali İhsan Gürel, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ali Çalışkan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Saffet Güngör, Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Muzaffer Keser, Çamlıbel Belediye Başkanı Adem Akgül, kurum müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Ömer Cebeci, törende yaptığı konuşmada, küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı afetlerden çiftçilerin etkilenmemesi için TARSİM kapsamında ürün sigortasının önemini vurguladı. Cebeci, tohum desteğinin sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni etti, dağıtılan tohumların hayırlı ve bereketli olmasını diledi.