İŞ'TE TOKAT Derneği yöneticilerinin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşma, Türk Cumhuriyetleriyle ticari ve kültürel bağları güçlendirme hedefiyle gerçekleştirildi. Toplantı sonrası basın mensuplarına yapılan açıklamalar, Tokat iş dünyasının uluslararası arenadaki yeni atılımlarının sinyallerini verdi.
Azerbaycan Ziyareti ve Ticaret Potansiyeli
İŞ’TE TOKAT Derneği Başkanı Ahmet Sami Ülkü, basın açıklamasında bugünkü toplantının ana temasının Azerbaycan’da kurulan Türk Ticaret Merkezi olduğunu vurguladı. Bu merkezin, Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari bağlantıları güçlendirmek amacıyla kurulmuş stratejik bir oluşum olduğunu belirtti. Ülkü, merkezin aynı zamanda kültürel anlamda da faaliyet gösterdiğini ekledi.
Tokat iş dünyası olarak, özellikle ticari yönüyle ilgilendikleri için kısa bir süre önce Türk Ticaret Merkezi’nin davetlisi olarak Azerbaycan’a bir seyahat gerçekleştirdiklerini dile getiren Ülkü, bu program kapsamında Türk Ticaret Merkezi’nin kurucularından, Okuklu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Okuklu Bey’in misafiri olduklarını ifade etti. Kendisinin kendilerine oldukça kapsamlı bir program hazırladığını ve bu program dahilinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Azerbaycan programı doğrultusunda ilk olarak Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Birol Akgül Bey’i ziyaret ettiklerini belirten Ülkü, buradaki ticari müşavirlerle de bir araya gelerek Azerbaycan’ın ticaret hacmini, ithalat ve ihracat kalemlerini inceleme fırsatı bulduklarını aktardı. Yaklaşık 26 milyar dolarlık bir ihracat ve 21 milyar dolarlık bir ithalat hacimlerinin olduğunu, ithalatlarının ise çok çeşitli ürün kalemlerinden oluştuğunu öğrendiklerini belirtti. Özellikle enerji sektörünün, ticaret hacminin en büyük bölümünü oluşturduğunu vurguladı. Sonrasında, Azerbaycan’daki ASK adlı kuruluşa gittiklerini, bu kuruluşun Türkiye’deki TOBB’a karşılık gelen, sanayi ve büyük ölçekli ticaret firmalarını temsil eden bir yapı olduğunu anlattı. Orada genel sekreter düzeyinde bir karşılama gördüklerini ve ticaret yaptıklarında iş birliği yapabilecekleri partner firmaları bulma konusundaki sorularını yönelttiklerini söyledi. ASK yetkililerinin bu konuda yardımcı olabileceklerini ve Azerbaycan’daki ticari açıkları kendilerine anlattıklarını belirten Ülkü, Tokat’ta üretilen ürünler hakkında bilgiler verdiklerini ve neler gönderebilecekleri konusunda istişare yaptıklarını dile getirdi. Daha sonra OSB bölgesini gezdiklerini ve OSB Genel Müdürü’nün kendilerine bölgedeki yatırım avantajlarını, gümrük mevzuatlarını ve teşvikleri anlattığını ifade etti. Ardından, Hazar Denizi’nin kıyısında bulunan ve yaklaşık 150 milyon metrekarelik bir araziye sahip Azez Serbest Bölgesi’ni ziyaret ettiklerini belirten Ülkü, serbest bölgenin sağladığı avantajları, Rusya, İran ve diğer Türk Cumhuriyetleriyle Hazar Denizi üzerinden gümrüksüz ticaretin yapılabileceğini aktardıklarını söyledi. Kendilerinin de Tokat’tan hangi ürünlerin getirilebileceği ve hangi pazarlara satılabileceği konusunu karşılıklı olarak değerlendirdiklerini anlattı. Ziyaretlerinin finalinde Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’nda üst düzey bir karşılama gördüklerini belirten Ülkü, burada yapılan görüşmelerde, gerek vergi ve gümrük mevzuatları, gerek Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret konularında Tokatlı iş insanları olarak öncülük edebileceklerini, bu alanda taşın altına ellerini koymaya hazır olduklarını ve neler yapabileceklerini anlattıklarını dile getirdi. Azerbaycanlı yetkililerin de her konuda yardımcı olabileceklerini, güçlü projeler olduğu takdirde devletin bu projelere ortak dahi olabileceğini ifade ettiklerini belirten Ülkü, bu doğrultuda Tokat’a geri döndüklerini ve derneklerindeki arkadaşlarıyla, iş dünyasından Tokat Derneği’ndeki üyeleriyle istişarelerde bulunarak neler yapabileceklerini masaya yatırdıklarını söyledi.
Özbekistan Hedefi ve Destekler
Ahmet Sami Ülkü, konuşmasının devamında derneklerinin bir proje derneği olduğunu ve sürekli proje üretmekle mükellef olduklarını vurguladı. Ürettikleri projeleri bir an önce somut sonuçlara ulaştırmak için çalıştıklarını ve bu kapsamda Yılmaz Okuklu Bey’le olan hukuklarının o günden bu yana devam ettiğini belirtti.
Ülkü, "Derdimiz, Tokat’ın ticaretini nasıl geliştirebiliriz, Türk ticaretini nasıl büyütebiliriz, kendi şirketlerimize nasıl fayda sağlayabiliriz, evlatlarımıza ve gelecek nesillerimize nasıl daha iyi imkânlar sunabiliriz, bütün gayemiz bu minvaldedir. Çabalarımız ve gayretlerimiz bu yöndedir. Cenab-ı Allah inşallah hayırlısını nasip eder," diyerek sözlerini tamamladı.
“Türk Ticaret Merkezi Ekonomik ve Kültürel Bir Köprü”
Azerbaycan Türk Ticaret Merkezi Kurucusu Yılmaz Okuklu, konuşmasına Tokat’ın girişimci ruhunu taşıyan değerli iş insanlarına hitap ederek başladı ve onlarla birlikte olmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade etti.
Okuklu, açıklamasının devamında; "Türk Ticaret Merkezi’nin kurucusu ve vizyoneri olarak burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 2024 yılında Bakü’de hayata geçirdiğimiz Türk Ticaret Merkezi, aslında bir ticaret merkezi olmanın çok ötesinde, Türk devletleri arasındaki kardeşlik bağlarını ekonomik ve kültürel düzeyde güçlendiren bir medeniyet projesidir. Bugün burada üzerinde duracağımız vizyonun temel yapı taşı olan Türk Ticaret Merkezi’nin nasıl doğduğunu, neden kurulduğunu ve neyi hedeflediğini anlatmak istiyorum. Türk Dünyası; dili ortak, kültürü ortak, tarihi ve kaderi ortak olan kardeş milletlerden oluşan güçlü bir coğrafyadır. Ancak ne yazık ki, bu ortaklık yıllar boyunca ekonomik iş birlikleri düzeyinde tam anlamıyla yansıtılamamıştır. Türk dünyası, tarih boyunca ortak değerlerle birbirine bağlı büyük bir aile olmuştur. Ancak ekonomik iş birliklerimiz, maalesef bugüne kadar hak ettiği düzeyde gelişmemiştir. Bu eksikliği gidermek, Türk girişimcilerinin önünü açmak ve güçlü bir ticari köprü inşa etmek için Türk Ticaret Merkezi’ni kurduk. Ben de bir Türk girişimcisi olarak, yıllardır Türk Cumhuriyetlerinde yaptığım temaslarda şunu çok net gördüm; Türk dünyası arasında ticari bağların güçlenmesi sadece ekonomik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda kültürel bir sorumluluktur.
İşte bu anlayışla, Türk Ticaret Merkezi fikri doğdu.
Kuruluş amacımız;
• Türk Cumhuriyetleriyle Türkiye arasında doğrudan ve kalıcı ticaret köprüleri kurmak,
• Türk devletleri arasında sürdürülebilir ve etkin bir ticaret ağı oluşturmak,
• Anadolu’nun üretim ve girişimcilik gücünü, Türk dünyasının geniş pazarlarıyla buluşturmak,
• Küçük ve orta ölçekli işletmelerimize, yatırımcılara, girişimcilere güvenli, destekleyici, kültürel yakınlığı da esas alan bir iş ortamı sunmaktır.
• Girişimcilerimizin farklı pazarlara güvenli ve organize bir şekilde açılmasını sağlamak,
• Kültürümüzü, mutfağımızı, ürünlerimizi ve vizyonumuzu ortak platformlarda tanıtmak,
• Ve en önemlisi, Türk girişimcisini Türk dünyasında lider marka haline getirmek oldu.
Bakü’de inşa ettiğimiz bu merkez; hazır ofis alanları, ürün tanıtım ve sergi salonları, toptan alıcılarla eşleştirme, yatırım danışmanlığı, lojistik ve depo hizmetleri, ayrıca Türk mutfağı ve kültürünün tanıtımına özel alanlar ile entegre bir ekosistemdir.
• Türk Ticaret Merkezi sadece bir iş merkezi değil, bir kültür ve kardeşlik platformudur.
Bu vizyon sadece bir ekonomik büyüme hedefi değil, aynı zamanda geçmişle geleceği buluşturan, kardeşliği derinleştiren, Türk milletinin birliğini yeni bir boyuta taşıyan bir projedir.
Bu merkezde artık sadece İstanbul değil; Anadolu’nun bereketli şehirleri de yer almalıdır.
Konya’nın, Gaziantep’in, Kayseri’nin yanı sıra Tokat’ın da bu büyük vizyonun bir parçası olmasını tüm kalbimle istiyorum.
Çünkü Tokat bunu fazlasıyla hak ediyor.
Tokat Türk Dünyasında Hak Ettiği Yeri Alma Zamanı
Tokat, Anadolu’nun en bereketli, en üretken şehirlerinden biridir. Özellikle tarım ürünleriyle, Türkiye çapında tanınmış, markalaşmış, yüksek katma değer üreten bir kenttir. Bununla kalmayıp, kadın girişimciler öncülüğünde kurulan kooperatifler, aile işletmeleri ve genç girişimcilerle dinamik bir üretim ve ticaret ağı oluşturmaktadır.
Ayrıca Tokat, zengin gastronomi kültürüyle hem ülkemizin hem de Türk dünyasının damak tadına hitap etmektedir.
Elbette Tokat’ın güçlü sanayi altyapısı ve ihracat deneyimi de, yeni pazarlara açılma açısından büyük avantajdır.
Türk Dünyasında Yatırım ve Ticaret İçin Büyük Fırsatlar
Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde yatırım ortamları giderek iyileşmekte, vergi teşvikleri ve ekonomik kolaylıklar artmaktadır. Türk ürünlerine ve teknolojisine özel ilgi ve ihtiyaç, bu ülkelerde yeni pazarların hızla açılmasına olanak sağlamaktadır.
Dil ve kültür yakınlığı ise, karşılıklı güven ortamını güçlendirmekte, ticaretin önündeki en büyük engelleri kaldırmaktadır.
Tokatlı girişimcilerimizin, üreticilerimizin bu coğrafyalarda yerini alması ve güçlü iş birlikleri kurması, bölgesel refahın artması, ekonomik kalkınma ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi için büyük fırsat demektir.
Bakü Türk Ticaret Merkezi’nde Tokat’ın Yeri ve İmkanları
Bakü’deki Türk Ticaret Merkezi’nde Tokat’a özel bir bölüm açılması için gerekli adımları atıyoruz. Bu bölümde;
• Tokat’a özgü ürünlerin sürekli sergilenmesi ve tanıtılması,
• Tokatlı girişimcilere satış, pazarlama ve yatırım danışmanlığı sağlanması,
• Lojistik ve depo hizmetlerinin organize edilmesi,
• Toptan alıcılarla birebir eşleştirme yapılması mümkün olacaktır.
Bu, Tokat’ın marka değerini Türk dünyasında yukarı taşımanın, yeni iş bağlantıları kurmanın ve ihracatı artırmanın somut adımıdır.
Ortak Proje Önerileri
Birlikte yapmayı hedeflediğimiz projelerimiz arasında şunlar bulunmaktadır:
• Bakü’de “Tokat Gıda ve Gastronomi Günleri” düzenlenebilir,
• Taşkent’te “Anadolu Tarım Teknolojileri Fuarı”na Tokat olarak katılım sağlanabilir,
• Bişkek’te “Tokat Sanayi Ortaklık Platformu” kurulabilir,
• Türk Cumhuriyetlerinde “Tokat İhracat Masası” oluşturulabilir,
• Kadın kooperatifleri için ortak satış noktaları açılabilir.
Bu projeler, hem ticari hem kültürel bağlarımızı güçlendirmek için önemli fırsatlardır.
Kısa Vadeli Yol Haritası
• Bakü’de Tokat ürünleri için sabit sergi alanları kurulabilir,
• Tokatlı kooperatiflere danışmanlık ve yurt dışı satış rehberliği sağlanabilir,
• Ortak lojistik ve depolama destekleri organize edilebilir,
• Türk dünyasındaki fuarlara Tokat temsilciliğiyle katılım sağlanabilir,
• İş’te Tokat Tarım Ticaret Sanayi Girişimleri Derneği bünyesinde “Türk Dünyası Masası” kurulabilir.
Bu yolculuk sadece ekonomik büyüme için değil, aynı zamanda yüzyıllardır süren kardeşlik bağlarımızı ekonomik iş birlikleriyle güçlendirmek için atılan tarihi bir adımdır.
Ben Yılmaz Okuklu, Türk Ticaret Merkezi’nin kurucusu olarak, Tokat’ın iş insanları ve değerli üreticilerimizle birlikte, bu süreci daha ileri taşıyacak İş’te Tokat Tarım Ticaret Sanayi Girişimleri Derneği Başkanı Sayın Ahmet Sami Ülkü’nün öncülüğünde, Tokat’ı Türk dünyasının parlayan yıldızı yapacağımıza yürekten inanıyorum. Hep birlikte, el ele vererek, bu coğrafyanın refahına ve kalkınmasına katkı sağlayacağız." diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdimi yapıldı.