Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEBBİS sisteminde yapılan teknik bir düzenleme sonrası, 27 yaş ve üzerindeki özel gereksinimli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine erişemediği görüldü.
Özel Eğitim Kurumları Genel Başkanı Ve Türkiye Beyazay Derneği Tokat Şube Başkanı Suna Arslan Köten yaptığı açıklamada, “Bir bireyin öğrenme, sosyalleşme ve bağımsızlaşma hakkı 27 yaşında sona ermez.” Dedi.
“Yaş değil, ihtiyaç belirleyici olmalıdır”
Suna Arslan Köten, “27 Yaşında Desteksiz Bırakılanlar Manifestosu: Biz buradayız. Çünkü bir yaş sınırına takılıp desteksiz bırakılan bireyler var. 27 yaşına geldikleri için, öğrenme ihtiyaçları bitmiş sayılan, gelişim hakları yok sayılan bireyler… Engel bir günde ortadan kalkmıyor. İhtiyaçlar bir yaşla sona ermiyor. Ama sistem diyor ki: ‘Yaş doldu, destek bitti.’ Biz buna itiraz ediyoruz. Özel eğitim yalnızca çocuklukla sınırlı değildir. Gelişim bir takvim yaprağına bakmaz. Bir bireyin öğrenme, sosyalleşme ve bağımsızlaşma hakkı 27 yaşında sona ermez. Bugün binlerce birey, alıştığı destekten koparılıyor. Aileler yalnız bırakılıyor. Kurumlar çaresiz kalıyor. Bu bir mezuniyet değil. Bu bir ilerleme hiç değil. Bu, destekten mahrum bırakılmadır. Biz şunu söylüyoruz: Yaş değil, ihtiyaç belirleyici olmalıdır. İstediğimiz şey ayrıcalık değil. İstediğimiz şey ‘sonsuz destek’ değil. İstediğimiz şey, bireyin ihtiyacına göre planlanan sürdürülebilir ve adil bir sistemdir. 27 yaşına gelmiş olmak, öğrenememek değildir. Gelişememek değildir. Desteklenmemeyi hak etmek hiç değildir. Biz, destekten koparılan bireylerin, yükü artan ailelerin, eli kolu bağlanan kurumların sesi oluyoruz. Bugün buradayız. Bu sınırı kabul etmiyoruz. Yaşla bitirilen haklara karşı sessiz kalmıyoruz. 27 yaşında desteksiz bırakılanlar için adalet istiyoruz.” İfadelerini kullandı.


