USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İlçeler

Yadigar, 5 yıllık hizmetlerini değerlendirdi

Yadigar, 5 yıllık hizmetlerini değerlendirdi
04-01-2014 11:03
Google News

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar göreve geldikleri 2009-2013 yılları arasındaki hizmetlerini basın mensuplarına değerlendirdi.

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, ilçede ve Tokat’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2009-2013 yılları arasındaki yaptıkları hizmetleri değerlendirdi.

Yadigar değerlendirmesinde şu ifadelere dikkat çekti;

“Niksar Belediyesi’nin göreve geldiğimiz 2009 yılında bulunduğu noktadan hareketle, bugüne kadar yaptıklarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Genel anlamda şunu ifade etmeliyim ki, tüm çalışmalarımızda,  vitrine oynamak yerine,  ulusal ve uluslar arası cazibeye sahip olduğu kadar, geleneksel ve yerel değerlerini koruyan başarılı ve sürdürülebilir bir kentsel çevrenin hâkim olduğu bir Niksar yaratmaya çalıştık.

Göreve geldiğimizde şunu gördük. Niksar beledi anlamda sürdürülebilir kalkınma hamlesini başlatmak zorundadır.

Sürdürülebilir kalkınma, sadece klasik belediyecilik hizmetlerini ya da kimi fiziki alt ve üst yapı yatırımlarını gerçekleştirmekle mümkün değildir.

Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Ve tüm belediye yönetimlerince istikrarla sürdürülmesi gereken bir konudur.

Sürdürülebilir kalkınma sosyal, ekolojik, ekonomik, mekansal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır.

Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir insani gelişme kavramıyla uyumlu olarak ekonomik büyüme hedeflerine çevresel ve sosyal-insani boyutu entegre etmektir. Bu sadece ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insanın yaşam kalitesinin artırılması anlamına gelmektedir.

Altyapı geliştirme, tarımsal ve endüstriyel kalkınma, çevresel koruma, doğal kaynakları geliştirme, sosyal hizmetler vb., ekonomik büyümeye katkı yapanlarda da dahil olmak üzere, tüm faaliyetler sürdürülebilir bir tarzda insanın yaşam kalitesine yaptıkları katkı çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Belediye yönetimimiz boyunca amacımız sürdürülebilir bir insani gelişmeyi sağlamak oldu. Bu nedenle kalkınmanın odağına insanımızı koyduk.

Niksar’da sürdürülebilir kalkınma ile erişilmek istenen ekonomik büyüme, insani gelişme perspektifi kapsamında ele alınması gerekmektedir.

Bizim nihai hedefimiz, sürdürülebilir insani kalkınma, ekonomik büyüme, herkes için yeterli gelir, eğitim, sağlık ve kültürel faaliyetler gibi sosyal hizmetlere ulaşılabilirliği artırmak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, temiz bir çevre, herkes için barınak ve bütün insanların karar alma sürecine katılması için gerekli ön koşulları oluşturmak ve böylece Niksar’da sürdürülebilir ve iç dinamizmi ile gelişen, kent ve kentlilik bilincine ulaşmış bir toplum yaratmaktadır.

Bunun için de çağdaş belediyeciliğin nihai hedefi olan “yerel kalkınma” ya büyük önem verdik.

Görevde bulunduğumuz sürede, Niksarlıların yaşam kalitelerini sürdürülebilir yöntemlerle geliştirmeye çalıştık

Bu amaçlara ulaşabilmek ve Niksar’da başarılı bir belediyeciliği hâkim kılmak için  6 adet kalkınma alanında başarılı faaliyetler gerçekleştirmek üzere stratejimizi belirledik ve buna uygun adımları bir plan dahilinde attık.

Tüm faaliyetlerimizi planlı çalışmalarla sürdürdük. Çünkü başarı asla tesadüfî değildir. Planlı ve gayretli çalışmaların ürünüdür.

1-YÖNETSEL KALKINMA

Göreve geldiğimizde kurumsal yapımızı iyileştirmemiz ve Kurumsal bir kimlik kazanmamız gerektiğini gördük.

Bunun üzerine Yönetimin ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Suretiyle etkin yönetimi sağlayarak, “etkinlik ve verimlilik odaklı yönetim anlayışına geçtik.

Tokat’ta ilk defa Toplam Kalite Yönetimi’ne geçerek, , Stratejik Planlama, Performans Yönetimi, Kaynak Yönetimi, Şeffaf Yönetim gibi bugün diğer ilçelerimizde var olmayan gerekli çalışmalar bütününün gerçekleştirilmesini sağladık.

Toplam Kalite Yönetimi Belediye üst yönetimince belirlenen birtak amacı gerçekleştirmek için, hiyerarşik iş bölümü içinde, rasyonelliği ön plana alan, insan odaklı ve vatandaş memnuniyetini önceleyerek hizmet üreten, kaynakların, yetkilerin ve sorumlulukların etkili ve verimli şekilde, belirlenen yöne doğru kullanıldığı, performans ölçütlerinin esas alındığı,  yönetişim anlayışına geçişin kolaylaştırıldığı bir yapıyı ifade etmektedir.

İnsan kaynaklarına verdiğimiz önem nedeniyle bu yapıyı oluşturduk.

Değerli basın mensupları,  belediye başkanının şehirdeki diğer yerel yönetim birimleri ile yerel hizmet anlayışındaki farklılaşmaya dikkat etmesi gerekiyor. Eski kamu hizmeti anlayışı da, eski kamu personeli kavramı da artık tarihe karışmıştır. Seçilecek belediye başkanı yepyeni bir ilişkiler rejimiyle karşı karşıya olduğunu bilmelidir.

Hangi ölçek ya da tipte olursa olsun işimiz çalıştırdığınız insanların elindedir. Başarılı bir yönetimin şartı, görev tanımlamaları, yetki ve sorumluluklar ve kariyer planlamaları ile ilgili değerlendirmelerde, performans ölçütlerinin (kriterlerinin) esas alındığı, kurum kimliğinden güç alan bir yönetimganizasyonuna sahip olmaktan geçmektedir.

Askerleriniz savaşa hazır değillerse yenilgi kaçınılmazdır. Bu nedenle öncelikle belediye personelinin eğitilmesi ve Toplam Kalite Yönetimi uygulamasına geçilmesi hayati önem arz etmekteydi, biz de bunu gerçekleştirdik.

Diğer taraftan belediyedeki tüm iş ve işlemlerin sağlıklı, şeffaf, insan ve sonuç odaklı yürütülmesi, tüm hizmet üretimlerinin “ hata ile ya da en azından en az hata ile yapılmasının ve hizmet üretiminde maliyet tasarruflarının sağlanması, yönetsel yapının iyileştirilmesi ve disiplin altına alınması, görev tanımlamalarının, hizmet prosedürlerin belirlenmesi için Toplam Kalite Yönetimine geçtik.

Laf olsun diye değil, kentsel yaşam kalitesinin geliştirilmesi için tüm belediye çalışanlarının stratejik alanlara ve konulara odaklanmalarını sağlamak ve stratejik alanların, planlama ve imar faaliyetleri, kentsel altyapının geliştirilmesi, kentsel donatı alanlarının zenginleştirilmesi, kentsel yapı stokunun iyileştirilmesi, sağlıklı ulaşımın tesisi, sosyal ve beşeri sermayenin geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması ve kültürel altyapının tesisi, sürdürülebilir kentleşmenin sağlanması, kent güvenliğinin sağlanması, kent hukukunun geliştirilmesi, kentlilik bilincinin geliştirilmesi, kent ekonomi ve ticaretinin geliştirilmesi, kurumlar arası işbirliğinin tesisi, belediye yönetiminde kalite, etkinlik ve verimlilik sağlanması için toplam kalite yönetimine geçtik.

Tokat’ta ilk Toplam Kalite Yönetime geçen belediye olduk. Bununla yetinmedik.

Hizmet içi eğitimlerle çalışanlarımızın gelişimine katkı sunduk.

2-DEMOKRATİK KALKINMA

Yeni kamu hizmeti anlayışı, hizmet üretilen şehrin yurttaşlarını mümkün olabilen en çok aşamada yönetime katmayı öngörüyor.

Demokratik kalkınma; “Ben yaptım oldu” anlayışınıtadan kaldıran, halkın ve paydaşların şehrin gelişim süreçlerine dâhil edilmesini sağlayan bir anlayışın hâkim kılınması ve tüm paydaşlarla bir bütünleşmeyi (entegrasyonu) ifade etmektedir. Demokratik Kalkınma ve bu anlayışın uygulamaya sokulacağı yönetişim,  halkın karar verme süreçlerine dâhil edildiği bir süreçtir. Bu sayede şehrin “ortak akılla” yönetilmesi sağlanırken aynı zamanda yıkıcı eleştirilerin de yok edilmesi sağlanır. Tüm girişimlerde halkın desteği alınır.

Bu anlayıştan hareketle, göreve geldiğimizden itibaren halktan kopmadık. Hep halkımızın içinde olduk. Şehirde uygulanacak politikaları şehirlilerle tartışıp, şehrin paydaşları ile sürdürülebilir çözümler üretilmesini sağlamaya çalıştık. Onları dinledik. Biz de kendimizi onlara anlattık. Böylelikle şehirde yenileme ve iyileştirme süreçlerini başarı ile yönetme şansı yakaladık.

Artık çağdaş yerel yönetim anlayışının çok aktörlü, çok katmanlı, çok aşamalı, katılımlı bir yönetişim modeli gerektirdiğini herkes biliyor. Bu şehrin kaderini, stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen kent paydaşlarıyla tartışarak oluşturmak gerekiyor.

Belediye yönetimi düzeyinde iyi yönetişim, belediyenin hizmet üretiminde katılımcılığı özendirmesi ile başlar, yaklaşımlarının tutarlılık, şeffaflık ve hesap verebilirliğinden geçer ve kararlarla uygulamaların adil ve etkin olmasıyla sonuçlanır.

Bugün, toplum olarak yaşadığımız hemen tüm sorunların, yolsuzlukların, verimsizliklerin, savurganlıkların panzehiri iyi yönetişim ilkelerini yalnızca sözde değil, özde de benimsemek ve yaşama geçirmektir.

Bu amaçla paydaşlarımız ve Toplumla sağlıklı iletişim koridoru kurduk. İletişim stratejimizi uygulamaya aldık. Onların düşünce ve önerilerini tüm çalışmalarımızda dikkate aldık.

3-SOSYAL VE KÜLÜREL KALKINMA

Nasıl ki bir işletmenin geleceği çalıştırdığı insanların elinde ise, toplumun geleceği de yetiştirdiği nitelikli insanların elindedir. Günümüzde öğretim ile eğitim eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Oysa öğretim ve eğitim birbirinden farklı kavramlardır. Öğretim belirli bir dönemle sınırlı ve belirli mesleki melikeleri kazanmak iken, eğitim doğumdan ölüme kadar geçen bir süreci kapsar.

Bu bağlamda öğretim düzeyi ne olursa olsun, sanatsız, edebiyatsız, müziksiz, bilgi şölensiz, kültürel faaliyetlerin olmadığıtam ve toplumlarda yetişen insan maytap gibidir. Çok fazla ışık verir. Ancak onu sokağınızı aydınlatmak için kullanamazsınız. Zira çabuk söner. Oysa başarı için kalıcılık, parlaklıktan daha önemlidir. İşte bu nedenle kalıcı ışığı ile toplumu aydınlatacak bireyler yetiştirebilmemiz için sanatsal ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirme zorunluluğumuz (yasadan kaynaklanan) ve sorumluluğumuz vardır.

İnsanları nitelikli bireyler haline getiren, yaptıkları tahsili (öğrenimi) iyi bir eğitime dönüştüren ve onları estetize eden en önemli etmenlerin başında sanatsal ve kültürel faaliyetler gelir. Bugün, Tokat genelinde çok sayıda tahsilli insan olmasına rağmen, şehirlerdeki  “kent ve kentlilik bilincinin” gelişememesinin en önemli nedenlerinden birisi de işte bu tür etkinliklerle geliştirilebilecek “eğitim ve estetik duygusu” eksikliğidir.

Söz konusu “kent ve kentlilik bilinci” eksikliği ya da  “kent görgüsüzlüğü”  ise bu şehirdeki kalkınma hamlelerinin önündeki en büyük engeldir.

Sorunlarımızın çözümünde anahtar olacak “kent ve kentlilik bilincinin” gelişmesinde ve “kent görgüsüzlüğü” nün giderilmesinde lokomotif etkisi yapacak olan sanatsal ve kültürel etkinliklerin yoğun bir şekilde yapılacağı bir mekâna, şiddetle ve acil olarak ihtiyacımız vardır.

Çünkü sanatsal ve kültürel etkinlikler insanı insan yapan, insanı bir hiç olmaktan kurtaran, araştırma ruhunu canlandıran, olayları yorumlama, değerlendirme yeteneği, analitik düşünce yeteneği ile estetik duygusu kazandıran etkinliklerdir.

İşte bu nedenle kültürel anlamda kendini beslemiş, kent ve kentlilik bilincini edinmiş, kent görgüsüzlüğüne “dur” diyebilecek, kenttaşlığın hemşerilik duygusunun yerine konduğu bir aidiyet duygusunun şekillendiği bireyler yetiştirmek için kültürel faaliyetlere büyük önem verdik.

4-ÇEVRESEL KALKINMA

Çevresel kalkınma kültürel ve sosyal kalkınma başta olmak üzere yerel ekonomik kalkınma ve fiziki kalkınma alanlarıyla etkileşim içerisinde olan bir alandır.

Toplumda kentlilik bilinci ne denli gelişirse çevre bilinci de oanda topluma hâkim olacaktır.

Çevresel kalkınma ile ilgili olarak kısa vadede, doğa ve tarihi mekânlardan koruma –kullanma dengesi içerisinde yararlanılması fikri , özellikle turizme yönelik farkındalık çalışmalarıyla topluma aşılanmaya çalışılmıştır.

Turizmle gelişmeyi hedefine koymuş şehrimiz de çevresel kalkınma ile ilgili olarak vatandaşların ve işletmelerimizin duyarlılıklarını artırıcı kampanyalar yürütülmüştür ve bu konuda bir bilinç geliştirilmesi çalışmalarına bize görev verilmesi halinde, yeni dönemde de devam edilecektir.

Çevresel kalkınma ile ilgili olarak, uzun vadede,  üniversite, özel sektör ve STK’larla yakın işbirliği içerisinde çalışarak,  çevresel bozulmanın durdurulması konusunda hazırladığımıztak projeleri hayat geçirmeye devam edeceğiz.

Bu anlamda, uzun vadede, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, su yönetişimi, kalıcıganik kirleticiler, sanayide enerji verimliliğinin artırılması, çevre eğitimi, hava kirliliği (kalitesiz kömür kullanımının önlenmesi, doğal gaz kullanımın yaygınlaştırılması), tarihi ve kültürel mirasın korunması, katı ve tehlikeli atıkların kontrolü gibi konularda akademik dünya, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), özel sektör ve ilgili STK’lar nezdinde ve işbirliği içerisindetak çalışmalar bu dönemde olduğu gibi gelecek dönemde de yapılarak çevre ile ilgili sürdürülebilir kalkınma sağlanacaktır.

5-EKONOMİK YEREL KALKINMA

Çağdaş belediyeciliğin en önemli ayırt edici özelliği (şiarı); yerel ekonomik kalkınmadır.

İçinde bulunduğumuz iki binli yıllarda yeni bir dönüşümün eşiğinde bulunuyoruz. Biz 2009-2013 yılları arasında bu dönüşümün belediye boyutunu yeniden ele aldık. 2014-2018 dönemimde de bu dönüşümün belediye boyutunun ele alınmasına ve ekonomik yerel kalkınmanın dinamiklerinin oluşturulmasına devam edilmelidir.

Biz görev aldığımız dönemde “Ekonomik Yerel Kalkınmayı” yeni bir yerel siyaset modeli olaraktaya koyduk. Yeni dönemde de görev verilirse bunu sürdüreceğiz.

Çünkü hükümetinin tercih ettiği ekonomi politikaları nedeniyle devlet, üretim ve işedindirme (istihdam) yatırımlarından çekilmiştir. Üretim (mal ya da hizmet)  ve işedindirmeye (istihdama) yönelik yatırımlar özel girişimcilerden beklenmektedir. Ancak girişimcilerin Niksar’a kazandırılması ve öncelikli sektörlerde alt yapı çalışmalarının yapılması hususu belediyemizin en önemli görev alanıdır.  Belediye yasadan da güç alarak, Niksar’da ticareti geliştirmek için gerekenleri paydaşları ile işbirliği içinde yapmaya çalışmıştır.

Günümüzde ulusal kalkınma ve yerel kalkınma yoğun bir etkileşim halindedir. Ulusal kalkınmanın ancak güçlü yerel kalkınma süreçleriyle kazanabileceği ve ön alınabileceği düşüncesi yaygınlaşmaktadır.

Bu bağlamda, yöresel ve yerel aktörlerin elindeki insan gücü kalitesi; bilgi, teknoloji düzeyleri ve öğrenme, yenilikçilik potansiyelleri; işbirliği arzu ve düzeyleri ile yaratabilecekleri görevdeşlik (sinerji) yerel ekonomik başarı için önemli etmenler olarak nitelendirilmektedir.

Bugün ülkeler arasındaki yarışma, genel anlamda devam ediyor. Ancak bölge, yöre ve şehirlerin taşıdıkları farklı özellikler ve gizil (potansiyel) nedeniyle esas yarışın buralara kaydığı düşüncesi artık yaygın kabul görmektedir. Bu nedenle başarılı belediyeler sadece alışılmış (klasik)  kentsel hizmetler vermekle yetinmeyip, yerel kalkınma politikaları ve tasarıları (projeleri) üretmek zorundadırlar.

Biz yaklaşık beş yıllık görev süremiz boyunca buna uygun çalıştık. Çünkü bir yöre veya şehirdeki yönetimler, firmalar, kurum ve kuruluşlar çeşitli örgütlenme ve ağlar içinde hem aynı şehir ve yöredeki, hem de dünyanın herhangi bir yerindeki kuruluşlarla işbirliği,taklık ilişkisine girebilmelidirler. İşte çağdaş belediyeler bu girişimin öncüsü olanlardır.

Başarılı belediyeler bir yandan yerel koşulları özümseme ve gereklerini yerine getirme durumundalar. Öte yandan, yöre, şehir ve ulusal dinamikleri izlemek,  ulusal eğilimleri hesaba katmak, sektörlerdeki özel koşulları planlamalarında gözetmek ve kendi şehrindeki ekonomik kalkınmayı yaratmak zorundadırlar.

Niksar’da markalaşmayı gerçekleştirmek zorundayız. Markalaşma süreci uzun ve meşakkatli bir süreç olmasına rağmen görev aldığımız dönemde buna uygun çalışmaları bir plan dâhilinde yaptık. Artık Niksar okunabilir bir kent olmuştur. Bu markalaşmaya giden yolun başlangıcıdır.

Günümüz dünyasında kentler, ekonomik aktörler olarak giderek artan bir öneme sahiptir. Rekabetin ülkelerden ziyade artık bölgeler ve şehirlerarasında gerçekleştiği çağımızda, pazarlama stratejisi kullanarak kentimizi ön plana çıkarmak Niksar’ın rekabetçi gücünün artırılması açısından önem taşımaktadır. Bir ürünün markalaşması ve iyi pazarlanması o üründen elde edilen geliri artırır. Şehirlerin marka değeri taşıması ise daha çok fiziki ve beşeri sermaye çekilmesi ve dolayısıyla ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlanması demektir.

İşte bu anlayıştan hareketle ve Niksar’da yerel ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmak üzere Turizmin gelişmesi için özel ve yoğun bir çaba harcadık.

Niksar’da lokomotif sektör konumundaki turizmin temel sorunlarından birisi çok sayıda potansiyele sahip olunmasına rağmen, biz görevi teslim aldığımız zamana kadar, sistematik bir markalaşma sürecine girilememiş olmasıdır. Niksar’ı kendi özgün kimliklerine sahip çıkarak, markalaşma kavramını başarıyla uygulamaya alacak çalışmaları görev dönemimiz boyunca başarı ile gerçekleştirdik.

Hedefimiz şehrin tarih, kültür, toplum ve ekonomisini tutarlı bir çerçeveye oturtacak aksları mutlaka oluşturmaktı. Bunda da kısmen başarılı olduk. Değişik kurslar ve projeler düzenleyerek,  işsizlerimizin, gençlerimizin ve kadınlarımızın ekonomiye ve üretime kazandırılmasını sağladık.

Şehrin kimliğine göre kültür, tarih, doğa, sağlık turizmi, eğitim yeme-içme, konaklama vs alanlarda uzmanlaşmanın geliştirilmesi, şehrin çeperlerinde tarım ve hayvancılık, ekolojik tarım, su ürünlerine dayalı sektörel gelişim vs. planlamaların yapılması ve bütün bunların güçlü bir koordinasyonla rol paylaşımı biçiminde yönlendirilmesi, kaynakların etkin kullanımının ve sektörel kümelenmenin sağlanması hedefini gerçekleştirmenin yapı taşlarını oluşturduk.

Yeni dönemde seçilmemiz halinde uygulamaya alacağımız önemli projelerin hazırlanmasını tamamladık. Yakında bunları da sizinle paylaşacağız.

6-FİZİKİ KALKINMA

Fiziksel alt ve üst yapı yatırımları sağlık, güvenlik, konfve genel toplumsal atmosfer üzerindeki etkileriyle sosyal refah düzeyini artırır.

Fiziksel alt ve üst yapıya yapılan yatırımlar ekonomik gelişmeyi çeşitli yollardan destekler.

Fiziksel alt yapı gelişmeleri, işletmelerin daha etkili ve güvenilir faaliyet göstermelerini sağlar. Bunun sonucunda işletme maliyetlerinin azalması, üretkenliğin artırılmasına yol açar.  Fiziksel alt yapı yatırımları inşaat alanında daha fazla iş olanağı yaratır. (Fiziksel alt yapıya yapılan her bir milyar dolarlık yatırım kamu ve özel sektörde 40.000 ila 50.0000 civarında ek istihdam doğurmaktadır)

Niksar;  görev aldığımız dönemde planlama, imar, altyapı (Yol, su, kanalizasyon, vb), üst yapı, ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm-yenileme, kentsel tasarımlar, donatılar (Park, bahçe, oyun alanı, spalanı, vb), ekolojik dengenin korunması gibi fiziksel kalkınma alanlarında önemli bir mesafe kat etmiştir.

Bu alanlarda gerçekleştirmesi gereken önemli alt ve üst yapı yatırımları,ta, kısa ve uzun vadede planlamaya alınarak, gerçekleştirilmiştir.

Görev aldığımız dönemde Niksar’da bugüne kadar yapılmamış olan fiziki çalışmalar yapılmış, alt ve üst yapıda bir milat oluşturulmuştur..”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41