USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mali Müşavirlerden Çalışma Koşulları İçin Acil Çağrı: "Bıçak Kemiğe Dayandı"

Tokat Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Kaya, mali müşavirlerin üzerindeki ağır iş yükünü ve mevcut sistemlerin işlevsizliğini eleştirdi.

Mali Müşavirlerden Çalışma Koşulları İçin Acil Çağrı: "Bıçak Kemiğe Dayandı"
24-04-2024 12:14
24-04-2024 12:18
TOKAT
Google News

Haber-Foto: Mustafa Işık

Mali Müşavirlerin yoğun iş yükü ve sistem sorunları nedeniyle sağlık ve iş yaşam dengeleri tehdit altında. Taleplerini dile getiren meslek mensupları, çözüm için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na acil çağrıda bulundu.

Tokat Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Kaya, mali müşavirlerin üzerindeki ağır iş yükünü ve mevcut sistemlerin işlevsizliğini eleştirdi. Artan iş yükleri ve sürekli değişen mevzuatlar karşısında meslek mensuplarının sağlıklı çalışma koşullarına kavuşmalarının zorunluluk haline geldiğini belirten Kaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yönelik ciddi eleştirilerde bulundu.

Başkan Mustafa Kaya, mali müşavirlerin neredeyse 7/24 çalıştırıldığını ve bu durumun meslek mensuplarının sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Mali Müşavirler, devletin ve ekonominin çarklarını döndürmek için elinden geleni yapmaktadır. Ancak, devletimizin de bizlere insani çalışma koşulları sunması gerekmektedir,” dedi.

Kaya, Nisan ayındaki resmî tatiller ve Ramazan Bayramı'nın birleşmesiyle kalan az sayıda iş gününde, beyan ve bildirimlerin zamanında ve sağlıklı şekilde yapılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Mali müşavirlerin, özellikle bu dönemde, beyanname ve raporlarını zamanında tamamlayamadığını, sistem tıkanıklıkları ve gereksiz bilgi toplama işlemlerinin işlerini daha da zorlaştırdığını belirtti.

Başkan Kaya, “Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklediğimiz, her ay beyan sürelerinin uzatılması değil, bilgi sistemlerinin modernizasyonu ve çalışır hale getirilmesidir. Mali Müşavir arkadaşımız işlerinin başında kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Yaptığımız her görüşmede, Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade edilmiştir. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır. Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, çalışan bir sistem ve elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası, Bankalar ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur.” diye konuştu. 

Kaya, mali müşavirlerin yaşadığı yoğunluk ve mevzuattaki gecikmeler nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek, kurumlar vergisi beyannameleri ve geçici vergi dönemi işlemleri için süre uzatımı talep etti.

Mustafa Kaya yaptığı açıklamada, mali müşavirlerin kurumlar vergisi beyannamelerini ve elektronik defter beratlarını zamanında yetiştirememekte olduğunu ve üzerine bir de enflasyon düzeltme işlemlerinin eklenmesinin meslektaşları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu dile getirdi. Kaya, “2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın geç yayımlanması iş yükümüzü artırmakta. Ayrıca bayram tatili gibi resmi tatiller de süreçleri olumsuz etkiliyor. Bu sebeple, kurumlar vergisi beyannameleri ve geçici vergi beyan sürelerinin uzatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuruda bulunduk,” dedi.

SMMMO Başkanı, mali müşavirlerin pandemi dönemi de dahil olmak üzere her zaman devletin ve ekonominin yanında olduklarını, ancak mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve meslektaşlarının psikolojik olarak büyük stres altında çalıştığını vurguladı. Kaya, “130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu durumun son bulması için yetkililerden acil çözüm bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42