USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzman psikologdan ’mutlu bir evlilik’ için tüyolar

Uzman psikologdan ’mutlu bir evlilik’ için tüyolar
19-12-2023 11:02
Google News

Sağlıklı bir evlilik için ortak hedefler belirleyerek bunlara odaklanmanın önemli olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Buse Gökçe, “İletişim, empati, saygı, ortak sorumluluklar, uyum sağlama, kaliteli zaman geçirme, sorun çözme ve çocuk sahibi olmak ya da ev almak gibi ortak hedeflerin belirlenmesi gibi unsurların evliliklerin sağlıklı ve mutlu ilerlemesine yardımcı olacağı unutulmamalıdır” dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Klinik Psikolog Buse Gökçe, sağlıklı bir evlilik için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.


Evliliklerde etkili iletişim becerilerinin son derece önemli olduğunu söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Gökçe, “Dürüst, açık ve anlayışlı iletişim kurmak evlilikler için oldukça önemlidir. Partnerler düzenli olarak birbirlerine zaman ayırarak duygularını ve düşüncelerini paylaşmalıdırlar. İletişim becerilerini geliştirmek için çeşitli yöntemler denenmelidir. Birbirini dinlemeyi öğrenme, empati kurma ve anlaşmazlıkları yapıcı bir şekilde çözme gibi beceriler önemlidir” diye konuştu.



“Evliliğin temeli empati ve saygıdır”


Empati ve saygının sağlıklı bir evliliğin temeli olduğunu vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Gökçe, “Eşler birbirlerinin duygularını anlamaya çalışmalı ve karşılıklı saygı göstermelidirler. Kararları birlikte almak ve ortak sorumlulukları paylaşmak göz ardı edilmemelidir. İletişim sırasında karşınızdakinin sözünü kesmemeye özen göstererek onu dinlemeniz faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.



“Ortak sorumluluklarda birlik olunmalı”


Ev işlerini, aile bütçesini ve diğer sorumlulukları paylaşmanın önemine dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Gökçe, partnerlere moral ve duygusal destek sağlamanın da evliliklerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için önemli olduğunu söyledi. Eşlerin birbirlerini motive ederek başarıya giden yolda destekleyici bir ortam oluşturmasının evliliklerinin güçlenmesini sağlayacağını ifade eden Uzm. Klnk. Psk. Gökçe, ortak sorumlulukların üstesinden birlikte gelmenin önemini vurguladı.



“Farklılıklar birbirimizi tamamlayan özelliklerimizdir”


Farklılıkları kabul etmenin ve uyum sağlamanın evliliklerde önemli olduğunu belirten Uzm. Klnk. Psk. Gökçe, “Farklılıklara saygı göstermek ve değişimlere adapte olmak ilişkileri güçlendirir. Ortak noktalar bulunmalı ve birlikte uyum içinde yaşanmalıdır. Farklılıklar bir zenginlik olarak görülmeli ve çiftlerin birbirlerini tamamlayan özellikleri olarak kabul edilmelidir. Birlikte kaliteli zaman geçirmek evlilikler için önemlidir. Ortak ilgi alanlarına zaman ayırmak ve keyifli aktiviteler yapmak ihmal edilmemelidir. Bireyler birbirlerine odaklanmak için düzenli olarak kaliteli zaman ayırmalıdırlar. Birlikte yürüyüşe çıkmak, seyahat etmek, ortak hobiler edinmek veya kursa katılmak gibi aktiviteler yapılabilir” ifadelerini kullandı.



“Ortak çözümler bulmak hedeflenmeli”


Evlilikte tartışmaların kaçınılmaz olduğunu ancak bunları yapıcı bir şekilde çözebilmenin önemine değinen Uzm. Psk. Gökçe, “Sorunların birlikte çözümü aranmalıdır. Tartışmaların yapıcı bir şekilde yönetilmesine ve karşı tarafın bakış açısı anlamaya çalışılmalıdır. Ortak çözümler bulmayı hedeflemek ve ilişkiyi olumsuz etkileyen sorunları çözmeye çalışmak önemlidir” açıklamasında bulundu.



“Geleceğe dair birlikte planlar yapılmalı”


Ortak hedeflerin belirlenmesinin ve bu hedeflere birlikte ilerlemenin sağlıklı bir evlilik için önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Gökçe şunları söyledi: “Finansal hedefler belirlemek, birlikte bir ev satın almak veya çocuk sahibi olmak gibi hedeflerin belirlenmesi, evlilikte motivasyon ve uyum oluşturabilir. Bu hedefler üzerinde birlikte çalışarak, ortak bir amaca yönelik bir gelecek inşa etmek önemlidir. İletişim, empati, saygı, ortak sorumluluklar, uyum sağlama, kaliteli zaman geçirme, sorun çözme ve ortak hedeflerin belirlenmesi gibi unsurların evliliklerin sağlıklı ve mutlu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacağı unutulmamalıdır”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35