USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TSO BAŞKANI DR. ALİ ÇELİK; “Bu şehrin dışardan içeriye para sokabileceği tek sektör tarım”

TSO BAŞKANI DR. ALİ ÇELİK; “Bu şehrin dışardan içeriye para sokabileceği tek sektör tarım”
11-06-2020 17:46
Google News

 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik Sesimiz  Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Uluözlü ve Tokat Gazeteciler, Televizyoncular ve Radyocular Derneği Başkanı İhsan Uluözlü’yü ziyarette bulundu.

Çelik, ziyaretinde TSO faaliyetlerini ve korona virüs pandemisi sürecinde yapılan çalışmaları anlattı.

 

Başkan Çelik, ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile yaptığı videokonferans hakkında da bilgiler verdi.

“TARIMSAL ALT YAPIYI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”

Ziyaretinde Tokat tarımını değerlendiren Çelik, şunları söyledi; “Bu şehrin coğrafi ve iklim yapısıyla 7 ovası, 2 ırmağı, rakım farklılıkları, ürün çeşitliliği ve kalitesi bize tarım konusunda ne kadar şanslı olduğumu gösteriyor. Biz de bunu bildiğimiz için bu şehrin ekonomisini yüzde 80 tarım üzerine oturmamız gerek diyoruz. Bu nedenle de sürekli tarımla ilgili hamleler yapmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda yurt dışında ve ülke içinde pek çok ziyaretler, toplantılar gerçekleştirdik ve gördük ki Tokat’ın kendine has yöresel ürünleri Türkiye’nin her yerinde ve dünyada biliniyor. Tokat’ın tarımdaki değerini ve önemini de dünyadaki herkes biliyor. Ama biz bu ürünleri pazarlama ve tüketiciyle buluşturma nokrasında sıkıntılarımız olduğunu gördük. Bu sıkıntıyı gidermek için de kurumsal firmalarımızın ve tarımsal sanayimiz olması gerektiği sonucuna vardık. Kooperatifler, birlikler, şirketler şeklinde tarımın alt yapısını oluşturmak gerekiyor. Bu şekilde örgütlenirsek yurt dışından, ülke içinden yatırımcıyı Tokat’a getirebiliriz. Yatırımcılar garanti istiyor. Biz de bu garantiyi bu alt yapıyı inşa ederek verebiliriz. Tarımı teknolojiyle buluşturup daha modern bir tarım haline getirmemiz lazım. Yani tarım önümüzdeki günlerde biraz daha profesyonelleşecek. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. Kooperatifler kuruldu, toplulaşmalar yapılıyor. Özellikle seracılık konusunda çok yoğun ve çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Mesela Amasya’da 7 bin dönüm sera var. Tokat’ta 2018 yılsonu itibariyle650 dönüm sera vardı. Şu anda 1600-1700 dönüm civarı sera oldu. Son bir buçuk yılda seracılıkta biraz kıpırdandık ama önümüzdeki süreçte TKDK’ya bin dönümlük bir sera projesi daha gidecek. Tokat’ta seracılığı, kooperatifleri, birlikleri ne kadar artırırsak, şirketleri ne kadar güçlendirirsek Tokat’ın tarımı o kadar çabuk ayağa kalkacaktır. Kısacası laboratuvar olmadığı için, bu iş yapabilecek kurumsal ihracat yetkisi olan bir şirket olmadığı için, soğuk hava deposu olan bir paketleme firmamız olmadığı için pazarlamamız sekteye uğruyor. Bizim bunları düzeltmemiz lazım”

“ÇİFTÇİMİZİN ÜZERİNDEN ELİMİZİ ÇEKMEYECEĞİZ”

Çiftçilere destek olmak ve çiftçileri bilgilendirmek gerektiğini savunan Çelik; “Kendimiz başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, mahalli yöneticiler, siyasiler, bürokratlar çiftçilere daha çok destek olmalı. Biz yıllardır çiftçiyi sahipsiz bırakmışız. Çiftçi doğru düzgün bilgilendirilmemiş, kulaktan dolma bilgilerle üretim yapmışlar. Daha sonra bu çiftçiler mart, nisan, mayıs aylarında zirai gübre, fide, tohum satan yerlere gidiyorlar. Çiftçinin martta, nisanda, mayısta para olmadığı için 1 liralık ürünü ister istemez 2 liraya alıyorlar. Fiyat sorma şansları yok. Maliyeti bir anda iki katına çıkarıyor. Ürünü yazı tura ile ekiyorsun, maliyetini iki katına çıkarıyorsun ve bu ürünü birkaç saat içerisinde hale gönderiyorsun. Halde tüm irsaliye faturalarının altında yazar 20 dara. 10 kiloluk ürünün 8 kilo olur. Eğer Ankara’dan, İstanbul’dan birileri telefon açar da bugün bin kasa salatalık lazım derlerse diğer illerdeki fiyatlar ne kadar 10 lira 20 lira. Hemen bir fiyat yazarlar ona göre verirler ama talep yoksa 10 liralık 1 liraya bile satsan gitmez, kimse almaz ve o kasalar geri dökülür. Şimdi ürünü 1 liradan satarsın komisyoncuya. O da 2 liradan kasalara dizer, il dışındaki büyük tüccarlara gönderir. Onlar da alır 3 liraya, 4 liraya market sahibine verir. Market sahibi de 4 liraya ürünü alır 6 liraya tüketiciye satar. Pazarda 6 lira olan ürünü çiftçi 1 liraya satar. 1 liraya üreteceği ürünü 2 liraya üretir. Bir de ürünün toplam tonajının yüzde 20’sini dara ve fire olarak verir. Eylül ekim ayına gelindiğinde çiftçi zarar etmiş olur. Bütün bu sıkıntıları giderecek olanlar biziz. Çiftçiye o sene ne ekmesi gerektiğini söyleyeceğiz, çiftçinin ürününü uygun şartlarda alıp, işlemlerden geçirip pazara vereceğiz. Çiftçinin tohumu, fideyi daha ucuz elde etmesi için çalışacağız. Yani onları her aşamada destekleyeceğiz” dedi.

“BU ŞEHİR ÇALIŞACAK, BİRBİRİMİZİ YOK EDERSEK ŞEHRİ YOK EDERİZ”

TSO Başkanı Dr. Ali Çelik, Tokat’ın potansiyelinin iyi kullanılması gerektiğini belirterek; “Bu şehrin dışardan içeriye para sokabileceği tek sektör tarım. Bizim yerel rezervlerimiz belli. Bu çeşitliliğin üzerinde durmazsak bunları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Toprak ürünleriyle ilgili de çalışmamız lazım. Bunun da üzerine eğilmek gerekiyor. Bakın Tokat’ta ülkedeki mermer rezervlerinin yüzde 30’u bulunuyor. İstanbul’dan birkaç firma aradı. Yakın zamanda onları ağırlayıp mermer ocaklarını gezdireceğiz. Allah bize dünyanın en özel coğrafyasını vermiş bizim artık bunu değerlendirmemiz lazım. 1947’ye kadar bin yıl boyunca dünyanın en güçlü 4 ekonomisinden birisi olmuşuz ama şimdi 67’nci sıradayız. Bu gerilemenin nedenini de Tokat’taki bürokratlar, siyasetçiler, STK’lar düşünecek. Tokat’ı nasıl Türkiye’nin en güçlü 4 ekonomisinin içerisine sokarız buna bakacağız. Bu şehir çalışacak, bu şehir dedikodu yapmayacak. Birbirimizi yok edersek şehri yok ederiz. Herkesin daha çok üretmesi için, herkesin daha çok satması için hep beraber kafa kafaya vereceğiz, uğraşacağız” diye konuştu.

“TSO HER ZAMAN YATIRIMCININ YANINDA”

Son olarak Çelik Ticaret ve Sanayi Odasının tüm girişimci ve yatırımcılara sınırsız destek sağladığını vurguladı.

Çelik sözlerini şöyle sonlandırdı; “Bana bir kişi gelip de ben üretmek istedim, çalışmak istedim, bu şehre fayda sağlamak istedim ama Ticaret ve Sanayi Odası bana destek olmadı diyemez. Ticaret odasından biz iki yıldır mesajlar atıyoruz. İhracat yapmak isteyen e-ticaret yapmak isteyen bize gelsin diyoruz. Yüzlerce mesaj attık. İhracat danışma ofisi açtık. OKA’yla ihracatı destekleme projesi yaptık. Ama bunlardan istifade edenlerin sayısı çok az. Bir şeyler yapmak isteyenlerin önünde asla durmuyoruz, durmayız. Tam tersine destek olalım diye biz yüreklendiriyoruz. Kim iş yapmak istiyorum dediyse kalktım onun önüne düştüm. Ben Tokat’a yatırım yapmak için geldim ama Ticaret Odası bana destek vermedi diyebilecek bir kişi bulamazsınız. Biz son iki buçuk ayda 1 milyar TL finansman kullandırdık”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41