USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İlçeler

Niksar Ticaret Meslek Lisesi Sivil Savunma Kulübü, 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle 1939 Erzincan ve 1942 Niksar depremleri ile ilgili belgesel hazırladılar.

Niksar Ticaret Meslek Lisesi Sivil Savunma Kulübü, 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle 1939 Erzincan ve 1942 Niksar depremleri ile ilgili belgesel hazırladılar.
08-03-2013 10:07
Google News

Niksar Ticaret Meslek Lisesi Sivil Savunma Kulübü Başkanı Sedanur Öztenim, Başkan Yardımcısı Hande Arslan ve yine okul öğrencilerinden Yiğitcan Çiftçi yönetmenliğinde 1939 Erzincan ve 1942 Niksar depremlerini yaşayan Semiha Selim(83), Adnan Adak(81) ve Saniye Patlar(82) ile röportaj yaptılar. Yaptıkları röportajı kısa bir belgesel haline getiren öğrenciler, hazırladıkları belgeseli kendi okullarında öğrencilerin beğenisine sundular.

Niksar Ticaret Meslek Lisesi Sivil Savunma Kulübü Başkanı Sedanur Öztenim yaptıkları çalışma hakkında; ``Bu röportajı özellikle arkadaşlarımız için yararlı olacağını düşündük. Niksar`ın deprem bölgesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunuda yaşamış kişilerden duymak istedik. Bize güzel bir şekilde başından geçtiklerini anlattılar. Yaşadıkları depremin kendi yaşamlarını nasıl etkilediklerini anlattılar`` dedi.

Niksar Ticaret Meslek Lisesi Sivil Savunma Kulübü Başkan Yardımcısı Hande Arslan ise; ``1-7 Mart Deprem Haftasıyla ilgili yaptığımız röportajın arkadaşlarımız için çok önemli olduğunu düşünüyorum. 1939 - 1942 yıllarında çok büyük depremler oldu. Günümüzde onların yaşadığı sıkıntıları yaşamamak için tedbirlerimizi almalıyız. O anı yaşamamak için herkes tedbirini alsın`` dedi.

Niksar Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinden ve ayrıca belgeselin yönetmen koltuğuna Yiğitcan Çiftçi; ``Bu çalışmada yönetmen görevini üstlendim. Böyle bir çalışmayı yaptığımız için çok mutluyum. 1939 - 1942 yıllarında depremi yaşamış olan insanlarımızdan, o yıllarda çok hüzünlü anlar yaşadıklarını öğrendik. Bu depremlerde gördük ki çok bilinçsiz bir durumdalarmış. Biz onların yaşadıklarından ders alıp bu hataları yapmayacağız`` dedi.

Belgeseli izleyen Niksar Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinden Ali Özden ise yaptığı açıklamada; ``Arkadaşlarımızın yaptığı bu çalışma için teşekkür ederiz. Çok güzel bir çalışma olmuş. Bu çalışmadan öğrendikki bu depremleri yaşayan insanlarımız çok büyük sıkıntılar yaşamış. İnşallah bu gibi bir durumlarda daha bilinçli olacağız`` dedi.

Bilindiği üzere önceki yıllara Niksar`a bakıldığında iki kere büyük deprem görmüş ve bu yaşanan depremlerde çok  sayıda can kaybı yaşanmıştır. Bunları hatırlamak gerekirse; 1939 Erzincan Depremi, 26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan`da oluşan çok şiddetli yer sarsıntısıdır. Yüzey dalgası büyüklüğü 7,9 richter ölçeği`ne göre büyüklüğü 7,2 olan deprem sonucunda toplam 32.962 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 100.000 kişi de yaralanmıştır. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkılmıştır. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye`nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Konumu itibari ile; 39 80 kuzey enlemi ve 39 51 doğu boylamı, odak derinliği 20 km olan depremin etkilediği alan doğuda Erzincan Ovası`ndan batıda Kelkit Vadisi`ne kadar uzanır. Hasara uğramış bölgelerin uzunluğu 400 km(Erzincan`ın doğusundan Amasya`ya kadar), genişliği ise (güneyde Sivas`tan kuzeyde Karadeniz`e kadar) 200 km`dir. Bu depremde Erzincan`dan Kelkit Vadisi`ni izleyerek Niksar`a kadar uzanan yaklaşık 350 km`lik bir kırık sistemi oluşmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ