USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

``KKKA HASTALIĞININ KESİN ÇÖZÜMÜ KENEYLE TEMAS ETMEMEKTİR``

``KKKA HASTALIĞININ KESİN ÇÖZÜMÜ KENEYLE TEMAS ETMEMEKTİR``
06-06-2014 10:41
Google News

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazilet Duygu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan keneye elle müdahale yapılmaması gerektiğini söyleyerek, ``Bu hastalığın kesin çözümü keneyle temas etmemektir. Eğer kene ile temas etmezseniz bu hastalık bulaşmayacaktır`` dedi.

 

 

Havaların ısınması ile birliktetaya çıkan kene ısırması sonrası 8 kişinin hayatını kaybettiği Tokat`ta, özellikle kırsal alanda yaşayan ve tarım ile hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarda kene ısırması daha çok görülüyor. Bu yıl yaklaşık 100 kişinin kene ısırması sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde KKKA Hastalığı Bölge Takip Merkezi`ne başvurdu. Başvurular kişilerin bir çoğu yapılan müdahalenin ardından taburcu edilirken, 14 kişinin tedavisi ise halen devam ediyor. KKKA hastalığına karşı bölge takip merkezi olarak görev veren üniversite hastanesinde, tecrübeli sağlık personeli yeterli donanımla birlikte hastaları yakından takip ediyor.

 

``100 KİŞİ MÜRACAT ETTİ``

 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazilet Duygu, KKKA hastalığının Tokat ve çevresinde sık görüldüğünü söyleyerek, ``Bu yılda sıcaklıkların artmasıyla birlikte keneden bulaşan kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında artış oldu. Şu anda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi takibi yapılıyve bölge takip merkezi olarak çalışıyor. Hem donanım hem performans olarak hem deneyim olarak bölgeye hitap eden bir hastaneyiz. Ölümanımız şu an, 100`ün üzerinde kırım kongo kanamalı ateşi takibi ettik bunlardan 8 tanesi vefat etti`` dedi. Bir çok vatandaşın vücuduna giren keneyi hissetmediğini söyleyen Duygu, şöyle konuştu: ``Ancak kendileri görürlerse kenenin girdiğini fark edebiliyorlar. Bir kene insan vücudunda günlerce sessiz sedasız belirti vermeden, ağrı sızı yapmadan yaşayabilir, tutunabilir. Dolayısıyla insanlar kenenin temas ettiğini görmeyebiliyorlar. Burada önemli olan şey şu. Tokat gibi bir yerde yaşayıp ta kırsalda bölgede yaşayıp ta kene temasının olmaması hemen hemen mümkün değil. Çünkü keneler kanla beslenen canlılar ve kan emecekleri bir canlıya mutlaka ihtiyaç duyuyorlar. Büyükbaş, küçükbaş bir çok hayvanın üzerinde kene bulunuyor. Hayvancılıkla uğraşan insanlarında keneyle teması tabi ki çok kolay. Burada önemli olan şey hayvanla temas ettikten yada kırsal bölgeye gittikten sonra vücut muayenesi yapmak ve keneyi bir an önce vücuttan çıkarmak gerekiyor. `Bana kene tutunmadı` demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü kenenin tutunduğunu görmek zaten çok çok zor``

 

 

 

 

``KENEYE ELLE DOKUNMAMAK GEREKİYOR``

 

Vatandaşları keneye karşı uyaran Duygu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: ``Bu hastalığın kesin çözümü keneyle temas etmemektir. Eğer kene ile temas etmezseniz bu hastalık bulaşmayacaktır. Dolayısıyla ilk bizim çözümümüz kene temasını engellemek. Bunun için yapılacak olan şey, hayvanlara yaklaşırken yada kırsal bölgeye giderken özellikle kenelerin çok bulunduğu yerlere yaz döneminde genel önemlerimizi almak. Bunlar beyaz giymek, pantolon paçalarını çorabın içerisine sokmak, mümkün olduğunca ince bile olsa vücudumuzu örtecek giysiler tercih etmek ilk yapacaklarımız. Bunun dışında vücudumuza sinek kovucu spreyler ya da kremler sürebiliriz. Buda ikinci bir yöntem olabilir. Ve en önemlisi şu, kırsal bölgeden döndükten evimize geldiğimiz sonra mutlaka vücut muayenesi yapmamız gerekiyor. Çünkü kenenin yapıştığını fark etmeyebiliriz. Vücut muayenesi nasıl olacak? Gözle görülen yerlerin dışında saç dipleri, kulak arkası gibi görülmeyen yada kasık, koltuk altı gibi görülmeyen bölgeleri de mutlaka ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi ve kenenin çok hızlı bir şekilde vücuttan çıkartılması gerekiyor. Biz eskiden hastalarımıza kene görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna baş vurun diyorduk ama şuanda böyle demiyoruz. Kene gördüğünüz zaman keneyi çıkartın diyoruz. Çünkü kene vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa hastalanma riski o kadar düşecektir. Keneye kesinlikle elle dokunmamak gerekiyor. Keneyi çıkartırken eldiven veya bir poşet elimize takarak, direk teması engelleyerek keneyi çıkartmamız gerekiyor`` dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45