USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TESOB ile ilgili geçtiğimiz günlerde kayıt ücreti ve aidatlar hakkında bir açıklama yapan Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, yaptığı basın açıklaması ardından tehditler aldığını öne sürdü.

TESOB ile ilgili geçtiğimiz günlerde kayıt ücreti ve aidatlar hakkında bir açıklama yapan Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, yaptığı basın açıklaması ardından tehditler aldığını öne sürdü.
15-07-2015 11:02
Google News
TESOB ile ilgili geçtiğimiz günlerde kayıt ücreti ve aidatlar hakkında bir açıklama yapan Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, yaptığı basın açıklaması ardından tehditler aldığını öne sürdü. Yaptığı açıklamanın ardından TESOB başkanın şirazesinden çıktığını iddia eden Başkan Aydoğan, “ Yaptığımız açıklama karşısında Tesob başkanı adeta şirazesinden çıkmıştır. Yardımcımı arayarak beni vuracağını söylen başkan, iki kurşunluk işim olduğunu da belirtmiş. Kendi Başkan vekilince bir yönetim kurulu üyesi arkadaşımın aranarak aba altından sopa gösterircesine son günlerde yaşanan üzücü bıçaklama olayını hatırlatmaları, üstüne hızını alamayıp konuyla hiç ilgisi alakası olmayan basın açıklamasına anlam veremiyoruz.  Oda ve birlik seçimlerine daha 3 yıla yakın bir zaman varken bu kadar erken telaşlanmasını ise belki ruh sağlığı konusunda uzman kişilerin değerlendirmesi daha doğru olacaktır” diye konuştu.
    
“Patagonya birliğine mi bağlısın”
TESOB başkanının “ TESK bizim amirimiz değil” açıklamasını garipsediğini belirten Başkan Hamdi Aydoğan, “ Odalar bana bağlı diye çaka satan sen Patagonya birliğine mi bağlısın TESKada sadece süs olsun diye mi oturuyor. Eğer bir anlamı yoksa bütün resmi basılı evraklarını da bir matbaaya git kendin bastır. Seni bu kadar telaşlandıran adeta şirazeyi kaybettiren insanlar fark edecek para gelmeyecek korkusu mu? Şu ana kadar hiç yapamayacağım vaatlerde bulunmadım, mesela esnaf hastanesi yapacaktın bu sözün üstünden 10 yıl geçti hastaneden vaz mı geçtin yoksa unuttun mu? Bir de Ahi evlerine 4 minareli 4 bin kişilik cami vaadin vardı. Mübarek günlerdeyiz bu vesilesiyle hatırlatayım eğer unuttunsa Google`ye so sana hatırlatacaktır. Şimdilik bu kadarıyla yetinelim ve gelelim asıl mevzuya, zira önemli olan esnafın meselesi” dedi.
 
“Aldığınız ücret kayıt ücreti mi, maktu belgeler mi ?”
Esnaftan alınan yüksek miktarda ücretleri eleştiren Ahmet Hamdi Aydoğan, “Sizin aldığınız ücret kayıt ücreti mi? aidat mı? yoksa e bendinde sayılan maktu belgeler mi? Kanun çok açık ve net belirtmiş bana kanun hediye edeceğine bir kaç hukukçuyla konuş maktu nedir, nispi nedir, e bendi ne diyor, öğren sonra sağa sola hediye gönder” diye konuştu. 

“Elinde eski tecil belgesi olan neden yeniden belge çıkarıyor”
Elinde eski tecil belgesi olan esnaflar neden bir kez daha yeni evraklar istenerek masraf açılıydiye soran Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, “Asgari ücret bin 273 lira 50 kuruş, Kayıt ücreti ise onda biri yani 127 lira 35 kuruş, “ 5362 sayılı kanunun 61. maddesinin (e) bendine göre ise maktu olanlarından onda biri alınıyor, o halde 12 lira 74 kuruşa denk geliyaidat. Esnaflardan gelen makbuzlarda kanunda belirtilen, kayıt ücreti ya da aidat adı altında alınan ücretleri hiç göremiyoruz. Şimdi soruyorum,İki makbuz arasındaki fark nereden kaynaklanmaktadır ? Bunlar vize,basılı evrak,hizmet karşılığı zaten kanunda sayılan maktu ücretler değil midir? ve maktu ücret aidatın onda biri yani küsuratı üste tamamlanarak alınan 13 lira olması gerekirken bu fark nereden kaynaklanmaktadır?” diye konuştu.

Esnafın ödediği para sistemde gözükmüyor
Esnafın TESOB` a ödediği paranın “Esbis” sisteminde görülmediğini öne süren Başkan Aydoğan, “ Bu ücretler eğer sistemde gözükmeyecekse ne diye bizden alınıyor. Sisteme e-devlet şifrenizle girip baktığınızda sistem de alınması gereken resmi paralar gözükecektir. Sadece bir örnek açıklıyorum kredi dosyasına konulmak üzere sicil kaydını isteyen esnafımızdan toplamda 175 lira alınan ücretin bu esnafımız kendi e-devlet şifresi ile Bakanlığın sitesine girip baktığımızda ise sadece 13 lira ödediği gözükmektedir.  Aradaki fazladan alınan 162 lira`nın izahı dayanağı nedir? Para elimizdeki makbuzda gözükürken neden Bakanlığın sitesinde gözükmediğinin açıklaması nedir. Kanuni dayanağı nedir? Bütün aksine kanun, yönetmelik, mevzuat, üst kuruluş olan TESK` in talimatlarına rağmen alınan bu paraların açıklaması nedir? Açıklar ve bizi de esnaf sanatkârı da aydınlatırsa seviniriz” diye konuştu.

On yılı aşan borçlar için borçlar kanunu örnek gösterdi
Esnaflardan alınan yüksek ücretleri değerlendiren Ahmet Hamdi Aydoğan, TESK` in internet sitesinde yer alan mevzuat bölümüne bakıp borçlarının tahsili konusunda resmi gazete yayınlanmış olan belgelere ulaşılabileceğini savundu. TESK` in internet sitesinde örnek vererek basın açıklamasına devam eden Aydoğan “TESK` in sitesinde yer alan mevzuata göre gecikme zammı 5 yılı aşan borçlar için terkin edilir. 10 yılı aşanlar için ise borçlar kanunu 146 . maddesi ( kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça,her alacak on yıllık zaman aşımına tabidir) denilmektedir.Bu çok açık ve net kanun hükmüdür hiç kimse aksine davranamaz ve davranmaya zorlanamaz. Bu kadar net, açık seçiktaya konulmuş bir durumda hala ben bildiğimi okuru anlayışı sürerse elbette ki buna esnafta razı olmaz Allah da razı olmaz ve hukuk belki yavaş yürür ancak menziline mutlaka varır” diye belirtti.

“Davete icabet sünnettir”
Konuyu farklı yerlere çekerek hedef saptırma politikasını anladığını, fakat esnaf ve sanatkarlardan alınan fazla ücretin kendilerini ilgilendirdiğini ifade eden Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan, ”Öncelikle bu konunun aydınlatılması gerekmektedir. Dolayısıyla kurumumu hele içlerinden birisi olmaktan gurur duyduğum fedakar vefakar esnafın hukuku noktasında ise mücadelemiz hiç durmadan devam edecektir. Tabi son olarak altını çizmek gerekir ki davete icabet sünnettir beni TV ye ettiği daveti de memnuniyetle kabul ediyne zaman arzu ederlerse hazır olduğumu aracılığınızla hem kamuoyuna hem de davet sahibine iletmek istiyorum. ``Müsademeyi efkardan barikayı hakikat tecelli eder`` kimin varsa bir fikri bir iddiası belgeleriyle birliktetaya koyalım mış-muş gibi duyum, vehim ve dedikodulara dayalı olmadan. Tartışma başlıklarını seçmeyi de kendisine bırakıyne konuşmak isterseler. Bir veciz söz ile toplantıyı nihayetlendirelim ``istediğini söyleyen, istemediğini işitir. ``Basın toplantımıza iştirakinizden dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyaracılığınızla başta esnaf ve sanatkârımız olmak üzere tüm hemşerilerimizin milletimizin tüm dünya Müslümanlarının ramazan bayramını tebrik ediyor. Saygılar sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35