USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İlçeler

HACI AHMET NİKSAR-İ TÜRBESİ AÇILDI

HACI AHMET NİKSAR-İ TÜRBESİ AÇILDI
15-05-2013 09:52
Google News

Halkımızca Meletlili Şehy Hacı Ahmet Niksari Efendi olarak bilinen büyük İslam alimi Hacı Ahmet Karahan için yapılan türbenin açılışı yapıldı.

Melikgazi Mezarlığında yapılan törene Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı  Mütevelli Heyeti Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, Gümüşhane Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş, Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, İlçe Emniyet Müdürü Murat Mutlu, Niksar İlçe Müftüsü Ali Canbolat, Hacı Ahmet Niksari Efendinin torunları Ertuğrul ve Atalay Karahan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program Gümüşhane Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli şunları söyledi; ``Şu anda burada Şehy Hacı Ahmet Niksari Efendi Hazretlerinin türbesini açmak maksadıyla bir araya geldik. Aslında bir araya gelmemizin nedeni büyüklerin ruhaniyetlerinin bizleri bir araya getirmesidir. İşte burada vakıf başkanımız Hamit Hamidettin Ateş Efendimize şükranlarımızı arz ediyoruzm. Çünkü o bizlere büyük ufkuyla hep yönlendirdi. Mevlânâ Halid-i Bağdadî türbesinin yapımına, İmamı Rabbani Hazretlerinin türbesinin yapımına ve Hacı Ahmet Şeyh Niksar-i Hazretlerinin türbesinin yapımına vesile olmuştur. Kısaca Hacı Ahmet Şeyh Niksar-i Hazretlerinden bahsetmek istiyorum. O, Çorum`da şöhret bulan Mustafa Rûmi hazretlerinden intisap ederek batın ilminin inceliklerini ondan talim etmiştir. Onun manevi feyz ve bereketiyle olgunluğun zirvesine çıkan bu pirimize; mürşidi Çorumlu Mustafa Rûmi Hazretleri’nden, irşad vazifesi almıştır. Ömrünün son nefesine kadar Niksar`da kalmış ve ünü Kastamonu, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Ordu, Tokat, Sivas, Çorum havalisine yayılmıştır. Yaratılışı itibarıyla çok halim ve yumuşak huyludur. Bu yüzden Niksar`da ilk dönemlerinde Çilehane Medreselerinde talebe okuturken, talebesi onun bu yumuşak huyundan dolayı diğer medreselerin mevcudundan çoktur. Kendileri ders okuttuktan sonra medresede kalır, günlerini ibadetle geçirirler. Ne var ki Niksar`da bir sarhoş birazda etrafın dolduruşuyla Şeyh efendimizi taciz ve tehdit ederek talebesini dağıtmasını ve medreseyi terk etmesini ister. Sûkut buyuran Hacı Ahmed Efendi o günü medresenin içinde değil de önündeki peykede yatarak geçirir. Aynı gece sarhoş kabadayı kendi evinde yatarken acayip bir rüya görür: Bakar ki rüyasında Niksar Kalesinin başında, bir zat ona şu ihtarda bulunuyor; -``Bizim Ahmed`imize bir daha dokunursan karışmam``. Rüyanın dehşetiyle uyanan, kabadayı boy abdesti alarak doğru Hacı Ahmed Efendi`nin huzuruna gelir. Peykede karşılaştıklarında Niksarî Hazretleri: - ``Ne o Ağa! Bizi buraya da mı koymayacaksın?`` der. Hemen ayaklarına kapanarak ağlayan o sarhoş tevbe eder, gönül halkasının içine girer, olgunluk mektebine talebe olur. Çok merhametli oldukları için müritlerini uzun boylu riyazete tabi tutmamıştır. Halife yetiştirmediğinden bir senetle ihvanlarının irşad vazifesini İsmail Hakkı Toprak Efendi ye bırakmıştır. Binlerce cilt kitabı bulunan büyük kütüphanesindeki kitapların bir kısmı kendilerinden sonra, İstanbul`a götürülmüştür. Bu açılışını yapacağımız türbenin yapımında emeği geçen Niksar Belediyesine ve diğer kardeşlerimize teşekkür ediyoruz`` diyerek sözlerine son verdi.

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar ise yaptığı konuşmada; ``Saygıdeğer Efendimiz Hamit Hamidettin Ateş ve saygıdeğer misafirler. Bugün şehrimiz için çok özel bir gün. Biz Alpler ve erenler diyarı Niksar`da, bu günü tarihçemize çok özel bir gün olarak kaydedeceğiz. Hacı Ahmet Niksar-i Hazretlerinin şehrimizde mana aleminde yaptığı güzel işlerin gelecek nesillere aktarılması konusunda çok önemli ve özel bir gün. Bu günün böyle görkemli bir şekilde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kıymetli yol üstatlarından ve bu türbenin yapılmasındaki irade, destek, özellikle cemaatimizle beraber böyle görkemli bir şekilde katılım bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Öncelikle şehrimize bu anlamda hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum. Hacı Ahmet Niksar-i Hazretlerinin gelecekte de çocuklarımız tarafından bilinmesi anlamında yapılan bu açılış bizlere heyecan ve gerçekten büyük bir enerji vermektedir. Hoş geldiniz konuşmasından şu anlamda çok bahtiyarım. Yüce Allah gerçekten böyle bir güzel bir vazifeyi bize nasip ettiği için şükürler olsun. Buradaki misafirlerimizin, inşallah buradan ayrıldıklarında bir başka gönül huzuruyla buradan ayrılacaklarına inanıyorum. Darende ile Niksar`da bir gönül köprüsü oluştu. Bilemediğimiz fakat bugün farkına vardığımız büyük bir bağ. Atalay abimizin ifadesiyle Anadolu`nun kabesi güzelliğinde Darende ile Niksar artık kardeş şehirlerdir. Bu anlamda uzaklardan gelerek bu açılışta bulunan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı  Mütevelli Heyeti Başkanı Efendimiz Hamit Hamidettin Ateş ve beraberindekilere teşekkür ediyorum`` diyerek sözlerine son verdi.

Yapılan konuşmaların ardından Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı  Mütevelli Heyeti Başkanı Hamit Hamidettin Ateş türbe yapımında desteklerini esirgemeyen Niksar Belediyesi adına Belediye Başkanı Duran Yadigar`a plaket takdim etti. Belediye Başkanı Duran Yadigar ise Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı  Mütevelli Heyeti Başkanı Hamit Hamidettin Ateş`e ziyaretleri anısına plaket takdim etti.

Gümüşhane Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş`ın duaları eşliğinde kurban kesilerek, türbenin açılışı yapıldı. Yapılan açılışın ardından açılışa katılan misafirler türbeyi gezerek dualar ettiler.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42