USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

FATURA DÜŞMEZSE ESNAF DÜŞECEK

Tokat Bakkallar Odası Başkanı Şaban Kaya, “Esnaflarımızın elektrik, doğalgaz, akaryakıt giderlerinin düşürülmesi için acil eylem planına ihtiyaç var” dedi.

FATURA DÜŞMEZSE  ESNAF DÜŞECEK
24-02-2022 10:28
24-02-2022 10:29
Google News

Temel gıdalarda yapılan KDV indiriminin, akabinde gelen zamlara kurban gitiğini söyleyen Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, “Devletimiz sağolsun temel gıda ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e çekti. Bir nebzede olsa bu indirim fiyatların geri çekilmesine yardımcı oldu. Fakat temel gıdaların yanında temizlik malzemelerinin de yüzde 18’den yüzde 5’lere düşürülmesi biraz daha alım gücünü arttıracaktır. Akabinde de gelen zamlar oldu. KDV indirimi gelen zamlarla firmalara hiç yansımadı. Devletimiz bir fedakarlık yaptı ama biz tükenme noktasına geldik. Esnaf tükeniyor. KDV indirimi tüketiciye yansırken bizim günlük giderlerimiz çok yükseldi. Akaryakıt giderleri bir ürünün maliyetini çok yükseltti. Elektirk giderleri, Bağ-Kur’a gelen zamlar çok yükseltti. Asıl bunlarda yapılacak iyileştirmeler piyasaya hareket getirecektir” dedi.

“ESNAFIN GİDERLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Akaryakıt fiyatlarının dışardan gelen ürünlerin maliyetlerini çok arttırdığını söyleyen Başkan Kaya, “Bugün sebzecilerimizin Antalya’dan bir ürünü buraya getirmesi, burdan esnafa dağıtması, akaryakıt fiyatlarının çok yüsek olması sebebiyle maliyet yükü bindiriyor. Esnafın ürünü uygun fiyata satması için uygun fiyattan alması gerekmektedir. Bu noktada da esnafımızın giderlerini düşürmemiz gerekiyor. Yakıtta, elektirkte, doğalgazda esnafa özel indirimler talep ediyoruz. Bizim mal teminimiz kolaylaştıkça fiyatlar normalleşecek” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK FATURALARI YAZ MEVSİMİNDE CAN YAKACAK”

Yaz mevsiminde daha çok soğutucu çalıştırıldığı için elektrik masraflarının artacağını kaydeden Kaya, “Esnaflarımızın faturaları ikiye, üçe katlandı. Bu yaz döneminde çok daha fazla artacak. Birçok esnafımız dondurma ve soğuk içecek için dolap çalıştırmayı ve satış yapmayı düşünmüyor bu şartlar altında. Rafındaki ürünleri satarak devam eden küçük esnafa sahip çıkılması lazım. Bizim raflarımızdaki ürünler azaldıkça zincir mağazalar Pazar paylarını arttırıyor. Zincir marketlerin ortak fiyat politikası uygulaması, kafasına göre ürün portfolyosu oluşturması, üç ürünü satışa sunarak yüzlerce müşteri çekmesi ancak marketler yasası ile engellenebilir. Bir okul sezonu başlıyor, kırtasiye sektörünü tamamen bitiriyorlar. Kalitesiz, fason ürünlerle bir sektörü sekteye uğrattılar. Sattıkları ürün kalemlerinin sınırlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KRİZİ ATLATMAK İÇİN GEÇ DEĞİL”

Esnafın nakte ihtiyacı olduğunu aktaran Kaya, “Her geçen gün batan, hacze giden, dükkanını kapatan esnaf sayımız gitgide yükseliyor. Bu krizi atlatmak için henüz geç değil. Esnafın bu krizi atlatamaması büyük bir işsizler ordusu ile neticelenebilir. Kredi fazilerinin tutarsızlığı yüzünden şuan esnafımız bankalardan kredi ihtiyacını karşılayamıyor. Uzun vadeli, faizsiz kredilere kavuşması lazım” diye konuştu.

“TARIM ŞEHRİ TOKAT, MISIR ŞEHRİ OLUYOR”

Tokatlı çiftçinin gelen zamlarla birlikte istediği kalitede ve miktarda ürün üretememesinin esnafı doğrudan etkilediğini söyleyen Başkan Kaya, “Sebzelerin üretiminin azalması dışardaki ürünlerin bizim pazarımıza girmesine sebep oldu. Toprağımızı işleyemiyoruz. Çiftçimiz yaptığı yatırımı geri alamıyor. Ya zarar ediyor ya da başa baş geliyor. Bu nedenle ister istemez dışardan ürün alımı arttı. Biz bir tarım şehriyiz ve tarımda çiftçimizin öncelikleri olan iller arasında yer almalıyız. Tarım şehri olduğumuzu sahada da göstermeliyiz. Komisyoncularla sürekli görüşüyoruz ve Tokat’tan istedikleri verimi ve kaliteyi alamadıklarını söylüyorlar. Kazova bu sene mısır tarlasına dönüştü. Maalesef emeğin karşılığı olmadığı için yerli domatesimize, biberimize hasret kalacağız ve yarın bir gün mısır şehri olup çıkacağız” dedi.

BİR İYİLİK İKİ MUTLULUK

Ekonomik sıkıntının hat sahfada olduğunu vurgulayan Başkan Kaya, maddi durumu olan vatandaşların hem esnafa hem de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak için veresiye defteri kapatması çağrısında bulunarak, “Veresiye defteri uygulaması bitmek üzere artık. Tokat’taki hayırseverlerden, mahalle kültürü ve huzurdan yana olanlardan mübarek ramazan ayı yaklaşırken, esnafımıza ve mahallelimize yardımcı olabilmek için ‘bir iyilik iki mutluluk’ diyerek veresiye defterlerine derman olmalarını istiyoruz. Bu konuda Tokatlıların desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35