USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğru, Alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekti

Doğru, Alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekti
24-05-2013 10:13
Google News

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık önemli bir hastalık ve sosyal yara olduğuna dikkat çekerek, “Bu hastalıktan kurtulmak insanlarımızı elindedir. Sağlık, Aile, Çevre Bakanlıkları gibi devlet kuruluşlarıtak olarak Madde Bağımlılığı Ve Korunması Eylem Planı hazırlamak acilen de uygulamaya koymalıdır” dedi.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, TBMM’de görüşülmekte olan torba yasada alkolün ve madde bağımlılığının geldiği boyutlara dikkat çekti. Doğru konuşmasında şu ifadelere dikkat çekti;   

“İnsan hayatı sağlıklı yaşam en önemli varlığımızdır. Alkol alışkanlığı insanın sadece kendisine değil, çevresine de büyük zararlar vermektedir. Ayrıca her geçen gün bağımlılığa dönüşen alkol kullanımı kişide birçok hastalığında sebebini oluşturmaktadır.

Alkol ve madde bağımlılığı toplumsal bir hastalıktır. Alkol bağımlılığının insana ve çevreye verdiği zararın başında alkollü iken yapılan kazalardır. Alkollü insanın kazası hiçbir surette kabul edilemez. Kendisine verdiği zararın daha fazlasını başkasına vermeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Böyle özgürlük olmaz. Bu konuda, hiçbir şekilde mazeret kabul edilemez.  Ayrıca aşırı alkol kullanımı insanı suç işlemeye teşvik etmekte ve intiharlara, cinayetlere kadar varan birçok olaya da sebep olabilmektedir. Birçok alışkanlığın başlangıcı alkol olabilmektedir. Bilhassa yapılan araştırmalar esrar, eroin gibi uyuşturucu alışkanlığında alkol bağımlılığının başlangıçta varlığı, tespit edilmiştir. 

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 15 milyon civarında insan alkol kullanmaktadır. Bunlarında 5 milyon civarı bağımlı olmuş, sürekli alkol tüketmektedirler. Bu sayı her geçen gün katlayarak artmaktadır. Artış ürkütücü, telaşlandırıcı boyuttadır.

Alkol kullanımı ve bağımlılığı üniversite öğrencileri arasında önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Ege üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre; öğrencilerin 76 sının alkol kullandığı, yüzde 8,8 inin alkol bağımlısı, yüzde 14 ünün alkolü çok kötü kullandığı saptanmıştır. Ayrıca alkol bağımlılığının 17 – 19 yaş grubundaki öğrencilerde daha yüksek olduğu ve yurtta kalan öğrencilerde en düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Alkol kullanımı üniversiteli gençlerde çok yüksek düzeyde olup, gittikçe de artmaktadır.

Ülkemizde alkol yanında sigara ve uyuşturucu kullanımı da giderek artmaktadır. Devletin insan sağlığını koruması, anayasa gereği görevidir. Devlet her türlü önlemi almak mecburiyetindedir. Ancak maalesef her geçen gün alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı neden artmaktadır? Alınan tedbirler yetersizdir. Bu artış ciddi boyutlara ulaşmakta geriye dönüşü mümkün olmayan ağır durumlarla karşılaşmamıza sebep olmaktadırlar.

Bundan dolayı da hükümetlerin ve ilgili bakanlıkların alınacak tedbirleri aksatmaması, konu üzerinde ciddi şekilde durmaları gerekmektedir. Sivil Toplum Kuruluşları, Devlet Kuruluşları beraber çalışmalı, konu çözümlenmelidir. İnsanların özgür iradesine hiç kimse müdahale edemez. Herkes istediği her şeyi içebilir, yiyebilir, kullanabilir, ancak, sağlıkta en önemli konu hastalığa yakalanmamak ve korunmaktır. Bağımlılıkta da böyledir. İnsanlar bağımlılık yaratan maddelerle, olaylarla karşılaşmamalı, bir kereden bir şey olmaz, dememelidir. Her türlü bağımlılık bir kereden bir şey olmazdan sonra başlamaktadır. Konu böyle olunca insanların kendilerinin dışında çevresine, okullara, yöneticilere çok önemli görevler düşmektedir. Aile çocuğuna sahip çıkarak her türlü kötü alışkanlığı önce kendisi yapmamalı, sonrada tavsiyelerini ondan sonra yapmalıdır.

Ailede ana-baba kendisi alkol, sigara, uyuşturucu kullanıyorsa çocuklarına ve diğer insanlara neyi tavsiye edip, başarılı olabilirler. Devletin ve hükümetlerin de konuyu önemseyip, korucuyu uygulamayı desteklemesi gerekir. Çok sigara içenlerin ileriki hayat dönemlerinde nefes alamayacakları, kronik bronşitten, kansere kadar çeşitli hastalıklarla karşılaşabilecekleri, insanlara anlatılmalıdır.

Bu anlatım basın, yayın, tv gösterileri ile etkileyici olabilecektir. Ayrıca alkol kullanımının karaciğerde ağır hastalıklara,  hatta siroza sebep olabileceği, midede gastrit ve ülsere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi olabileceği anlatılabilir.

Ülkemizde madde bağımlılığı için devlet tarafından kurulan AMETEM (alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) vardır. Bu AMATEM’ler desteklenmeliadaki her türlü ihtiyaç mutlaka giderilmelidir. Ülkemizde AMATEM merkezleri sayı ve kalite yönünden yetersizdir. Madde bağımlılığı her geçen gün arttığına göre bu merkezler modern donanımlı insanlarımızın hizmetinde olmalıdır. Psikolog, psikiyatri uzmanı hasta bakıcısı, hemşiresiyle yeterli sayıda personelle hizmet vermesi sağlanmalıdır.

Her yıl dünyada 2,5 milyon insan sigaradan dolayı ölmektedir. Sigara içinde yaklaşık 3700 civarında zararlı madde bulunmaktadır. Bunların büyük kısmı kanserojen maddelerdir. Karbon monoksit, hidrojen siyanisa gibi zehirli bir takım maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda astım, kalp hastalıkları gibi birçok hastalıkta oluşur.

Sigara tiryakisi erkeklerin yüzde 40, henüz emeklilik yaşına gelmeden ya hayatını kaybetmekte, yada bir takım hastalıklarla karşılaşmaktadır. Buan sigara içmeyenlerde yüzde 18’dir. Ayrıca kadınlarda rahim kanseri riskleri sigara içenlerde artmaktadır.

Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık önemli bir hastalık ve sosyal yaradır. Bu hastalıktan kurtulmak insanlarımızı elindedir.

Sağlık, Aile, Çevre Bakanlıkları gibi devlet kuruluşlarıtak olarak Madde Bağımlılığı Ve Korunması Eylem Planı hazırlamak acilen de uygulamaya koymalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45