USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zileliler, Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ve ekibinin çalışmaları hakkında görüş ve şikayetlerini dile getirdi. ZİLE HALKI BAŞKAN LÜTFİ VİDİNEL ‘E SORUYOR “BAZI MAHALLELERDE HALA NEDEN DOĞALGAZ YOK?” “RESTORE EDİLEN EVL

Zileliler, Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ve ekibinin çalışmaları hakkında görüş ve şikayetlerini dile getirdi.
ZİLE HALKI BAŞKAN LÜTFİ VİDİNEL ‘E SORUYOR   
“BAZI MAHALLELERDE HALA NEDEN DOĞALGAZ YOK?”
“RESTORE EDİLEN EVL
13-08-2018 09:30
Google News

Yerel seçimler yaklaşırken Tokat merkezde ve ilçelerinde belediye çalışmalarına hız verildi.

Zile Belediyesi de ilçede pek çok çalışma yapmaya devam ediyor.

Zileliler, Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ve ekibinin çalışmaları hakkında görüş ve şikayetlerini dile getirdi.

Genel anlamda Başkan Vidinel’den ve belediye hizmetlerinden memnun olan Zileliler, bazı problemlerin çözüme kavuşturulmadığını, bazı çalışmalarda belediyenin pasif kaldığını dile getirdi.

“BAZI MAHALLELERDE HALA DOĞALGAZ YOK”

Zile’nin bazı mahallelerinde hala doğalgaz olmamasından yakınan vatandaşlar, maddi durumu çok iyi olmayan ailelerin çoğunlukta olduğu Çay Mahallesi’nde bazı ara sokaklara henüz doğalgaz verilmediğini iddia ettiler. Belediye Başkanının bu konuda bir an önce çalışma yapması gerektiğini vurgulayan mahalle sakinleri, maddi durumları olmamasına rağmen hala tüp kullandıklarını, ısınma sorunu yaşadıklarını ve bir an önce doğalgaz istediklerini belirtti.

“RESTORE EDİLEN EVLERİN SAHİPLERİ ZENGİN KİŞİLER”

Tarihi yapılarıyla ünlü olan Zile’de belediye çalışmaları kapsamında pek çok konak restore ediliyor. Bu konaklardan bazıları butik otel bazıları da turistler için müze haline getiriliyor. Zile halkı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi evlerin belediye tarafından kurtarılmasından ve restore ettirilmesinden memnun. Ancak yine iddialara göre bu evler rastgele seçilmiyor. Bazı vatandaşlar restorasyon yapılacak evlerin mal sahiplerine göre belirlendiğine dikkat çekiyor. Kentte, yapılan restorasyon çalışmalarının maddi durumu elverişli olmayan kişilerin tarihi evlerine değil, zengin mal sahiplerinin evlerine yapıldığı görüşü oldukça yaygın. Ancak vatandaşlar bu tarihi yapıların ne olursa olsun değerlendirilmesinden ayrıca memnun.

ZİLE’YE 10 ADET SEMT SAHASI

Zile’de 10 adet de semt sahası yapıldı. Zile Belediyesi tarafından yapımına başlanan 10 adet semt sahasının yapımı 2 ay önce sona erdi. Ayrıca SpToto Teşkilat Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında sahaların ışıklandırmalarının da yapıldığı öğrenildi.

Ayrıca 15 Temmuz Şehitler Parkının ve karşısında yer alan SpToto Teşkilat Başkanlığı iş birliği ile yapılan semt sahasının da aydınlatma işlemleri tamamlandı. Parkın ve semt sahasının bulunduğu mahallede vatandaşlar bu hizmetten memnun olduklarını dile getirerek Belediye Başkanı Lütfi Vidinel’e teşekkürlerini ilettiler.

Korunaklı ve aydınlık bir alanda çocuklarını güvenle dışarı oynamaya gönderebildiklerini ifade eden anne babalar, bu hizmetin mahallelerinin çehresini değiştirdiğini belirterek, bu sayede çocuklarının spora yönlendiğini ve çocukların teknoloji bağımlılığından bir nebze de olsa kurtulduklarını söyledi.

“BELEDİYE NEDEN KENDİ SOSYAL TESİSİNİ AÇAMIYOR?”

İlçede yapılan ve oldukça yaygınlaşan parklar ve çay bahçeleri ailelerin gözde mekanları olmaya devam ederken bazı vatandaşlar bu parkların her birinin özelleştirilmesine karşı çıkıyor. Bu tür tesislerin varlığından memnun olduklarını dile getiren Zileliler, bu yerlerin belediye tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, bu mekanlar gibi başka yerlerin belediye bünyesine ait bir sosyal tesis olması gerektiğini belirtti.

ZİLE KALESİ BÜYÜLEMEYE DEVAM EDİYOR

Meşhur Zile Kalesi yerli ve yabancı turistleri ilçeye çekmeye devam ediyor. Zile Kalesi özellikle yaz aylarında dolup taşıyor. Kaleye, diğer illerden ve ilçelerden de pek çok ziyaretçi geliyor.

Zile Kalesini gezmeye ailesiyle birlikte Antalya’dan gelen Turan Gümüş, kalenin görüntüsünden ve tarihi rolünden oldukça etkilendiğini belirterek; “Aslen Zileli değiliz. Ama okulların kapanmasıyla birlikte Antalya’dan çıkıp burada başka bir ilçede ikamet eden büyüklerimizi ziyaret edelim dedik. Daha sonra da kendimizce Tokat’ın ilçelerini gezebileceğimiz bir program yaptık. Eşimi ve çocuklarımı aldım bugün Zile’ye geldim. Tokatlı olmama rağmen bu kaleyi daha önce görmediğim, gezmediğim için kendime çok kızdım. Neyse ki geç de olsa geldik gördük. Eşim ve çocuklarım da buraya hayran kaldılar. Kalenin içerisi de oldukça nezih ve temiz piknik yapan insanlar oldukça bilinçli davranıyorlar. Vatandaşları bu nedenle tebrik ediyorum. Ancak gezerken bizi üzen bazı manzaralarla da karşılaştık. Buradaki tarihi taşlar tahrip edilmiş. Ta Sezar zamanından kalma paha biçilemez taş oymalarına boyalarla isimler yazılmış, ya da bıçakla bu taşlara zarar verilmiş. İnsanların bu konuda biraz daha hassas olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu güzellikleri korumak için yetkililer ellerinden geleni yapıyorlar. Bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

“KANAL TEMİZLİĞİ ŞART”

İlçe merkezinde yer alan Yunus Emre Mahallesi’nden geçen sulama kanalı mahalleli için problem oluşturuyor. Kanalın suyunun çekildiğini belirten mahalleliler, buranın belediye tarafından temizlenmesini talep etti. Suların çekilmesiyletaya çıkan çöplerden ve kötü kokudan rahatsız olduklarını belirten bazı mahalle sakinleri, ilaçlama yapılmasına rağmen bu bölgede sık sık haşere sorunu yaşıyor. Öte yandan mahallede yaşayan anne babalar kanalın kenarına yapılan korkuluklardan da oldukça memnun. Kanal çevresinde alınan güvenlik önlemlerini beğendiklerini söyleyen aileler, temizliğin de bir an önce yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

“ZİLELİLER ŞEHİR AYDINLATMASINDAN MEMNUN”

Zile Belediyesi ilçe genelinde bulunan eski sistem yüksek sarfiyatlı ampulleri, enerji tasarruflu LED ampullerin kullanıldığı aydınlatma sistemleri ile değiştirdi.

Zile Belediyesi, caddelere kurduğu aydınlatma sistemiyle kenti güzel bir görünüme kavuşturdu. Kavşaklarda yer alan Ay Yıldız ve Osmanlı Tuğrası LED görseller de vatandaşların beğenisini topladı. Ayrıca LED aydınlatmalar sayesinde kentte elektrikten yüzde 50 tasarruf ediliyor. Vatandaşlar, yapılan aydınlatma çalışmalarından memnun olduklarını ifade ederek özellikle geceleri bu ışıkların şehre ayrı bir hava kattığını söyledi. Çok az enerji tüketen ve uzun ömürlü olan aydınlatmalar termal ve mekanik darbelere karşı da oldukça dayanıklı. Işığı direk olarak yaydıkları için verimli olarak nitelendirilen LED aydınlatmalarda, kızılötesi, UV radyasyonu da yok. Ayrıca bu ışıkların çevresel zararları da bulunmuyor.

 

 

“BAŞKANIMIZDAN DAHA ÇOK İLGİ VE ALAKA BEKLİYORUZ”

Zileli Emekli Öğretmen İbrahim Acet, belediye çalışmalarını değerlendirdi. Belediye Başkanı Lütfi Vidinel’in yoğun bir şekilde kente hizmet ürettiğini belirten Acet; “Zile’miz gelişiyor, güzelleşiyor. Zile çapındaki diğer ilçelere baktığımız zaman bazı konularda geri kaldığımızı düşünsem de hiç hizmet olmamasından iyidir. Çoğu ilçeye göre de iyi durumdayız. Malum yerel seçimler yaklaşıyor. Başkan Bey bence bu sebeple çalışmalarına hız verdi. Bazı konularda kendisini eksik bulsam da elinden geleni yapıyor. Ancak kendisinden bir vatandaş olarak daha çok ilgi ve alaka görmek istiyoruz. Şehrimiz için çalışıyAllah razı olsun ama insani ilişkiler de önemli. Bizlerle otursa bir çay içse bizim derdimizi, sıkıntımızı birebir dinlese çok daha iyi olur. Bir vatandaş olarak kendisiyle yüz yüze gelebilmeyi, oturup sohbet edebilmeyi çok isterim” dedi.

Zileli Emekli İmam Halil Özçerçi, yapılan çalışmaların takip edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Başkanımız seçimler dolayısıyla çalışmalarına hız verdi. Kendisini takip ediyoruz. Hemen hemen her mahalleye asfalt çalışması yapıldı. Millet tozdan kurtuldu. Yollarımız güzel oldu. Ama Zile’de bakımsızlık çok fazla. Yeni bir iş yapılıyama bu işin takibi yapılmıyor. Yapılan bazı çalışmaların takip edilmesi, kontrol edilmesi gerekiyor. Belediye bir yere bir hizmet yapıysonraayı unutuyor. Yaptığın yere arada bir gidip bakman gerekir. Ne durumda ne hale gelmiş diye kontrol etmen gerekir. Başkanımızı maalesef bu konuda biraz eksik buluyorum. Ama özellikle asfalt çalışmalarını takdir ediyorum. İnşallah şehrimize verilen hizmet seçimlerden etkilenmeden seçim sonrasında da devam eder”

Zile’de antikacılık yaparak geçimini sağlayan Abdulkadir Kaya ise mesleği konusunda gerekli desteği göremediğini dile getirdi.

Bu meslekten kar etmenin zolduğunu ifade eden Kaya; “Ben bu işi sevdiğim için yapıyorum. Bu işten vazgeçemiyorum. Bu bir tutku. Keşke herkes benim gibi düşünse. Ben büyüklerimizden yardım ve destek talep ediyorum. Benim dükkanımda paha biçilemez eserler var. Fakat Zilelilerin bundan haberi yok. Ben tek başıma ne yapabilirim. Yetkililer, idari amirler, başkanlar beni ve benim gibiler desteklemeli. Bu iş her ilde her ilçede böyle midir bilemiyorum. Ama maalesef Zile’de bu eserlerin kıymeti bilinmiyor. Burada 300 yıllık eserler var. Ama yerli olsun yabancı olsun hiçbir turist ilgi göstermiyor. Çünkü tanıtımımızı eksik yapıyoruz. Tanıtım kısmında Sayın Başkanımıza da göre düşüyor. Çalışmalarını, gayretlerini görüyoruz. Allah razı olsun. Ama benim gibi zar zgeçinen esnaflara da destek olsa hiç fena olmaz. Zile’mizde bir sürü konak restore ediliyor. Bunların bir kısmı butik otel yapılıyor. Benim bu antikalarım buralarda sergilenemez mi? Turistlerin beğenisine sunulamaz mı? Ama ben bunu tek başıma yapamıyorum. Burada büyüklerimizin devreye girmesi gerekiyor.  Ben bu göz nuru eserleri bazen pazarlarda 3 kuruşa satıyorum. Yazık günah değil mi? Bu nadide eserlerin nereye gittiği belli değil. Bunları kimin aldığı belli değil. İçim acıyama elimden bir şey gelmiyor. Ben istiyorum ki bu eşyalara şehrimiz sahip çıksın. Bu eserler bu şehirde kalsın. Ben bu işten maalesef para kazanamıyorum. Dükkanımın kirasını zkarşılıyorum. İşimden vazgeçmek de istemiyorum. Geçimimi sağlamak için ek iş yapıyorum. Yarın bir gün kiramı ödeyemediğim için burayı kapatmak istemiyorum. Sayın Başkanımızın bu konuda desteklerini bekliyorum. Allah ondan razı olsun” diye konuştu.

 

 

ZİLE, UNESCO DÜNYA MİRASINA ADAY

Zile UNESCO Dünya Mirası’na aday gösterilmeyi hedefliyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından 2016 yılı turizmin geliştirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı mali destek programı kapsamında desteklenen Amasya Caddesi Sokak Sağlıklaştırması Projesi ile ilgili son değerlendirmeler yapıldı. Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman’a proje ile ilgili bilgi veren Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel,”İlçemizde koruma amaçlı imar planı tamamlanmış olup kentsel sit alanında 11 mahalle ve 3 bin 600 tarihi konağımız mevcut bulunmaktadır. Sokak Sağlıklaştırma Projemiz ile toplamda 17 evimizin sağlıklaştırma projesi yüzde 90anında tamamlanmış durumdadır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile 141 evimizin ve uzun çarşının restorasyon projesi ihale çalışması tamamlanmak üzeredir. Belediye olarak yaklaşık 7 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz. Mevlana’nın hayırlı ve bereketli dualarıyla bu eski tarihi şehrimiz alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır. İlçemizde her yıl asırlık zile panayırı, güreş festivalleri, kiraz festivalleri yapılmaktadır. Ayrıca Zile Belediyesi olarak her zaman hümanist bir yaklaşımla Alevisi, Kürdü, Çerkezi, Sünnisi, ayrım yapmadan ’Yaradılanı hoş görürüz, Yaradandan ötürü’ felsefesiyle, kimseyi ötekileştirmeden birlik ve beraberlik içinde, sevgi yumağı oluşturarak her türlü hizmeti halkımıza sunmaktayız” dedi.

Başkan Vidinel, ayrıca Vali Toraman’dan ilçenin daha ön plana çıkması açısından destek istedi. Vali Toraman ise, proje hazırlamanın bir gönül işi olduğunu, proje hazırlayıp sunmanın ve yürütmenin sevmeden, gönül vermeden yapılamayacağını belirterek,”Zile ilçesinin özellikle tarihi dokusunu ayağa kaldıran ve Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da birincilikle ödüllendirdiği bu proje için UNESCO Dünya Mirası’na aday göstermemiz gerekmektedir” diye konuştu.

ZİLE’DE TOKİ KONUTLARININ YÜZDE 43’Ü TAMAMLANDI

Zile ilçesinde yapımı devam eden 3’üncü etap TOKİ konutlarının inşaatı sürüyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Zile Bahçelievler Mahallesinde yapımı devam eden 3’üncü etap TOKİ konutlarının yüzde 43 tamamlandı. TOKİ konutları 3’üncü etap projesinde 437 adet konut, 1 adet 3 dükkanlı ticaret merkezi inşaatları, alt yapı ve çevre düzenlemesi yer alıyor. Projeye göre 2+1 ve 3+1 olmak üzere 10 katlı konutlar yapılacak. Toplam 11 bloktan oluşan proje 19 dönüm arazi üzerine yapılıyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, inşaatın yüzde 43 tamamlandığını ve hızla devam ettiğini belirterek, konutların daha önce olduğu gibi zamanında teslim edileceğini söyledi. Başkan Vidinel,”Şehrimize, ülkemize hizmet etme fırsatını Rabbim bize verdi. Güzel şeyler yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Özellikle vatandaşların TOKİ ile ilgili beklentileri yüksek. Bu nedenle bu konuda vatandaşları bilgilendirmek istedik” dedi.

TOKİ’de güzel bir noktaya geldiklerini kaydeden Başkan Vidinel, Zile’de artan konut ihtiyacının karşılanması için bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak,”Bu çalışmamız ile belediyemize 2 binin üzerinde başvuruda bulunuldu. Bu başvuruları değerlendirerek TOKİ başkanımıza gittik. Milletvekillerimizin de desteğiyle hızlı bir şekilde Bahçelievler mahallemizde yapımına 2017 Şubat ayında başladığımız TOKİ konutlarımız devam ediyor. Toplam 19 dönüm alanda 393 konut olarak başlanılan projede konut sayısı şuan 437 oldu. Artmasının nedeni kat artırımı yapıldı. İnşallah öngörülen sürede konut yapımları tamamlanarak hak sahiplerine teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağız. İlçemize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42