USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eğitim İlke Sen Genel Başkanı Doğan Özlük, ODTܒdeki öğrenci protestosu ve polisin müdahalesi sonrasında başbakandan gelen açıklamaların yanı sıra bazı üniversitelerin ve öğrenci konseylerinin yaptığı açıklamaların üniversit

Eğitim İlke Sen Genel Başkanı Doğan Özlük, ODTܒdeki öğrenci protestosu ve polisin müdahalesi sonrasında başbakandan gelen açıklamaların yanı sıra bazı üniversitelerin ve öğrenci konseylerinin yaptığı açıklamaların  üniversit
28-12-2012 11:29
Google News

Eğitim İlke Sen Genel Başkanı Doğan Özlük, ODTܒdeki öğrenci protestosu ve polisin müdahalesi sonrasında başbakandan gelen açıklamaların yanı sıra bazı üniversitelerin ve öğrenci konseylerinin yaptığı açıklamaların  üniversitelerin özgürlüğü ve özerkliği açısından kaygı verici olduğunu söyledi.

ODTÜ rektörlüğü ve öğrencilerini kınayan açıklamalarda üniversitelerin ideolojik ve siyasal kamplaşmaların yeri olmadığı, akademik çalışmaların yapıldığı yerler olduğunun vurgulandığın kaydeden Özlük, “Üniversite senato ve rektörlüklerinin; başbakanın ODTÜ yönetimini, protestocu öğrencilerini ve akademik kadrosunu hedef alan sözlerinden sonra yaptıkları bu açıklama, siyasal kamplaşma hakkındaki kanaatleriyle açık bir şekilde çelişmektedir.” dedi.

Özlük, açıklamasında şunları söyledi. “Şiddetin kötü bir yöntem olarak vurgulandığı açıklamalarda polisin uyguladığı şiddet görmezden gelinmiş ve Türkiye’nin yaşadığı tutuklu öğrenci meselesi bile atlanmıştır. ODTܒdeki şiddetin nasıl başladığına ilişkin farklı iddialara onca bilimsellik vurgusuna rağmen, bakılma gereği bile duyulmamıştır.

Şiddet; kötü ve reddedilmesi gereken bir şeyse eğer, bu şiddeti devletin güvenlik güçleri uyguladığında da karşı çıkılmalı. Peki, polisin her gün yerleşkelerde ve meydanlarda kullandığı şiddete -bu örnekte olduğu gibi- hakkıyla herhangi bir tepki göstermeyen üniversite yönetimleri ve öğrenci konseyleri; ne oldu da şimdi ve sadece bu olay üzerine tepkilerinitaya koydular? Bunun muharrik gücü başbakanın tepkisi ve işareti olmasın sakın!

Siyasal iktidarın tavrının bir kez daha kutuplaşmayı derinleştirmekten yana olması üzüntü vericidir. Buna katkı vermek ise ayrıca bir sorundur. Bazı üniversite yönetimlerinin, her şeyden önce o gün kutlanılan projenin insanlığı ifsada götüren savaş teknolojisi bağlamında geliştiğini hiç sorgulamadan, “büyük bir olayın gölgelendiği” şeklinde tepki göstermeleri de ayrıca ibretliktir. Yine bazı yönetimlerin geniş katılımlı herhangi bir istişareye dahi gerek duymadan, siyasal iktidara şükran duygularını deklare eden bildirilere imza atabilmeleri, adil ve şeffaf yönetim, özgür üniversite ve özgür düşünce açılarından kaygı verici bir durumdur. Bu tür bildiriler üniversitelerin gerçekte özerk olmadığının itirafı kabul edilmelidir.

Başbakanın ODTÜ rektörlüğü, öğrencileri ve akademik kadrosu aleyhine sarf ettiği ağır eleştirilerden sonra emir alır gibi konuşulduğu izlenimi uyandıran bu açıklamalar, üniversitelerin başka toplumsal olaylar karşısında da tavır almaları gerektiğini göstermeyecek midir? Mesela bu günlerde, Roboski (Uludere) katliamının yıl dönümü vesilesiyle şiddet karşıtı bildiriler de okuyacak mıyız? Yoksa sadece işaret fişeğini başbakan’ın fırlattığı bir nokta atışıyla mı karşı karşıyayız?

Bu süreçte başbakanın akademisyenleri aşağılayan tutumu ve eleştiri sınırlarını aşan sözleri, mezkûr üniversite açıklamalarında neden değerlendirme dışında bırakılmış ve bu hususta niçin bir tepki gösterilmemiştir? Akademi için ağır bir durum olan itaat talebi bu şekilde meşrulaştırılınca, 12 Eylül dönemiyle arada bir fark olduğu hangi argümanla iddia edilecektir?

Son olarak, bir olaya veya bir olguya karşı tavır sergilenecekse, bu her şeyden önce adil bir şekilde olmalı. Ve unutulmamalıdır ki; aslolan iktidarlara ve yönetimlere karşı doğruyu ve hakkı haykırmak; özgürlüğünü ve bağımsızlığını egemenlere karşı savunmaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47