USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

VALİ TAŞKESEN: “YERLİ TURİZME AĞIRLIK VERECEĞİZ”

VALİ TAŞKESEN: “YERLİ TURİZME AĞIRLIK VERECEĞİZ”
07-12-2013 10:39
Google News

TOKAT Valisi Mustafa Taşkesen, İstanbul’da yaşayan 300 bin Tokatlının bulunduğunu hatırlatarak, “Onlar köylerine festivallerine geliyorlar ancak Tokat’a uğramadan, Tokat’ın sahip olduğu özellikleri, güzellikleri bilmeden, görmeden İstanbul’a  dönüyorlar. Turizme öncelikle yerli turizm konusunda ağırlık vereceğiz” dedi.

Vali Mustafa Taşkesen,  Tokat’ın turizm potansiyelinde olmasına rağmen bu potansiyelin yeterince bilinmediğini söyledi. Kentin turizm açısından bir çok avantajının bulunduğunu söyleyen Vali Taşkesen, “Milletimizin Anadolu’ya ayak bastıktan sonra inşaa ettiği ülkemizin en eski camii burada. İlk tıp medresesi yine Tokat’ta. Dünya harikası Ballıca Mağaramız var. Bu mağaramız tüm dünyadaki emsallerine göre bir çok farklı özelliğe sahip. Fakat  henüz ülkemizde çok bilinir değil. Turizme öncelikle yerli turizm konusunda ağırlık vereceğiz. İstanbul’da 300 bin civarında Tokat aşığı ve gönüllüsü hemşehrimiz var. İstanbul’a göç veren şehirler arasında ilk 10’dayız. Onlar köylerine festivallerine geliyorlar ancak Tokat’a uğramadan, Tokat’ın sahip olduğu özellikleri, güzellikleri bilmeden, görmeden İstanbul’a  dönüyorlar. Onları memleketlerine getirme planımız var öncelikle. Bunun yanında pek bilinmez ama Drakula ismi ile bilinen tarihteki hükümdar Osmanlı zamanında esir alındıktan  sonra burada Tokat Kalesi’nde esir tutulmuş ve burada yaşamıştır. Tokat Kalesi restorasyonu sırasında ona da yer vereceğiz. Sulusokak,  Sağlıklaştırma çalışmalarımız kapsamında 900 adımda 900 yıllık Türklerin mimarlık adınataya koyduğu eserlerin bir arada bulunduğu Tokat  turizmi için önemli bir cazibe merkezidir. Tokat’ın tarihi dokusuna vurgu yapmayı ve Sulusokak mevkiinde bulunan tarihi destinasyonu öne çıkarmayı amaçlıyoruz.  Yerli ve yabancı turistlerin ilimizi görmek için gelmelerine imkan sağlamak, ziyarete gelenlere ilimizi yeterince tanıtmak, kültür ve turizm varlıklarımızı gelecek nesillere aktarmak, korumak, yaşatmak, ilimizi tarihi kentler içerisindeki hak ettiği konuma yükseltmek için yapılan sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında  52 adet tescilli evi kapsayan Beyhamam Sokak Sağlıklaştırma Projesi,Tokat Kalesi sari onarımı, Niksar ve Zile Kaleleri sari onarımları gibi önemli projeler  yer almaktadır.6000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan ilimizde kent müzesi bulunmamaktadır. Bunun önemli bir eksiklik olarak görülmesi nedeniyle Gökmedrese dediğimiz eski müzemizin, kent müzesi haline dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmıştır” dedi.

“YER ALTI KAYNAKLARIMIZ ZENGİN”

Vali Mustafa Taşkesen, açıklamasının devamında iş adamlarını kente davet ederek, şöyle konuştu: “Bu çerçevede ilimizde kalkınmayı temin etmek, sosyal refahı yükseltmek, dünya standartlarında üretmek, kaynaklarımızı en rantabl bir şekilde değerlendirmek amacı ile imalat, hizmet, sanayi, enerji, eğitim, sağlık, turizm, tarım ve araştırma-geliştirme alanlarında veya diğer alanlarda yatırım yapmak üzere bütün müteşebbisleri, girişimcileri ilgilileri ilimize davet ediyoruz.  İlimiz  konumu itibariyle ülkemizi doğudan batıya, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan Türkiye Transit Karayolu üzerindedir. Ayrıca Orta Karadeniz’den Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya geçişi sağlayan bir kapı ve Samsun Limanını Doğu Anadolu’ya açan bir geçiş noktası özelliğini taşımaktadır. İlde mevcut karayolu, demiryolu ulaşımı, havaalanı ve deniz ulaşımına çok kısa mesafede kavuşulması imkânı sınaî ve tarımsal ürünlerin pazara ulaştırılmasında kolaylık sağlamaktadır.  İlimiz yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları ve yatırım yapılacak madenler antimuan, krom, mermer, bentonit, kömür (linyit), kireç taşı, bakır, kuvartz, çimento, demir- demiroksit, manganez ve grafittir. Reşadiye ilçesinde 201 milyon m³ bentonit, Artova ve Zile ilçelerinde 1,1 milyon m³ kömür rezervi; Artova ve Sulusaray ilçelerinde 265 bin ton krom, Turhal ilçesinde 220 bin ton antimuan rezervi bulunmaktadır. Dünya bentonit rezervinin yaklaşık 15’ine sahip olan ülkemizde kalsiyum ve sodyum bentonit rezervleri bulunmaktadır. Ülkemizdeki tek sodyum bentonit rezervinin yer aldığı Reşadiye ilçesinde; sondaj sanayi, döküm sanayi ve inşaat sanayinde büyük ölçüde kullanılan yüksek kalitedeki sodyum bentonit çıkarılarak yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulmaktadır. İlimiz sanayi alt yapısı bakımından oldukça güçlü bir cazibe merkezidir. Merkez (500 Ha.) Erbaa (136 Ha.) Turhal (60Ha) Niksar (210Ha) ve Zile (110 Ha)  ilçelerimizde alana sahip Organize Sanayi Bölgeleri yer almakta olup bölgeler için sağlanan bütün avantajlardan yararlanmaktadır”  Ayrıca Tokat küçük sanayi sitesi, yazmacılar küçük sanayi sitesi, Erbaa, Turhal, Niksar, Zile, Reşadiye Küçük Sanayi Siteleri bulunmaktadır”

“TARIMDA VERİMLİ BİR YIL GEÇTİ”

Tarımın kentin önemli sektörlerin başında yer aldığını belirten Vali Taşkesen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Buğday üretiminde 2013 yılında, ülkemiz tarihinde rekkırılmış ve 22 milyon ton buğday üretilmiştir. Buna paralel olarak da ilimiz buğday üretimi de beklenentalamanın üzerinde üretim gerçekleşmiştir. Buğday gibi diğer sebze ve meyve ürünlerinde de durum aynıdır. Stratejik ürünlerimizden domates üretimi ilimizde 500 bin tonun üzerindedir. Üreticimizi  olumsuz yönde etkileyen unsur fiyat dalgalanmalarındaki istikrarsızlık, satış ve pazarlama problemleridir. Bu Tokat’ın diğer önde gelen ürünleri elma, kiraz, asma, ayçiçeği, barbunya fasulye, şekerpancarı ve diğer tüm ürünler için geçerlidir. İlimizde hayvan yetiştiriciliğinde özellikle 2013 yılında olumlu gelişmeler meydana gelmiştir. Hayvan ithalatının olmaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvancılık ve yem bitkilerine verdiği destekler ve buna ilaveten Tokat Valiliğimiz, İl Özel İdaresi kaynaklı fonlardan yem bitkisi üretimine ciddi destekleme sağlamıştır. Bu kapsamda 2013 yılında 38 ton yonca tohumu, 10 ton koruğa tohumu alımı ve yetiştiricilik yapan çiftçilere dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bunların yansıması olarak iş dışına özellikle kurban vesilesiyle giden hayvanların tamamına yakını uygun fiyatlarla pazarlanmış ve yetiştiriciliği memnun etmiştir. İlimizde Valilik olarak biz de verimlilik ve kaliteyi arttırmak için yine, İl Özel İdaresi kaynaklı fonlardan Tokat seracılığını geliştirmek ve birim alandan daha fazla verim alınmasını sağlamak için yaklaşık 150 adet sera tesisi için 2014 yılı bütçesine ödenek ayrılmıştır. Uygun olan çiftçilerimize tesis ettirilecektir. İstatistiki tüm veriler incelendiğinde, ilimizde üretilen tarımsal ürünlerin tamamına yakınının dünya ve Türkiye  ortalamalarının üzerinde olduğu görülmektedir. Ülkemizde ve ilimizde işletmelerin verimle alakalı hiçbir problemi yoktur. 2013 yılında tarımsal anlamda çiftçi beklediği verimi almıştır”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47