USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Vali Balcı, “Çiftçinin ve Üreticilerinin Dostuyuz”

Vali Balcı, “Çiftçinin ve Üreticilerinin Dostuyuz”
12-05-2020 17:51
Google News

Vali Dr. Ozan Balcı başkanlığında “Tarımsal ve Hayvansal Üretimi İzleme ve Değerlendirme Kurulu” haftalık değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda bir takvime bağlı olarak takip edilen tarımsal ve hayvansal üretim, gıda sanayi, tarım işçileri ve diğer konular başlık başlık ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.

 

Valilik toplantı salonunda düzenlen toplantıya Vali Dr. Ozan Balcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, TKDK İl Koordinatörü Fevzi Çiçek,  Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Salih Çelik, Ziraat Bankası Tokat Merkez Şube Müdürü Mustafa Kırgız, Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, OKA İl Koordinatörü Mehlika Dicle ile ilgililer katıldılar.

 

Çiftçinin ve Üreticilerinin Dostuyuz

 

Vali Dr. Ozan Balcı, Tarımı ve hayvancılığı seviyoruz. Çiftçinin ve üreticinin dostuyuz. Bir taraftan Koronavirüs ile mücadele ederken bir taraftan da tarımsal ve hayvansal üretimimizin, sevk ve tedarik zincirinin sekteye uğramaması, olası sorunların önceden tespit edilerek çözülmesi için hep birlikte çalışıyoruz. Tedbirlerimizi alıyoruz. dedi.

 

HAYVANSAL ÜRETİM

 

5 Yılda 500 Bin Koyun Projesi Kapsamında Bu Yıl 100 Bin Koyun Çiftçilerimize Ulaşmaya Başladı

 

Vali Dr. Ozan Balcı, “Geliştirdiğimiz proje ile 5 yılda 500 bin koyunu meralarla ve yaylalarla buluşturmayı, çiftçimizi ve üreticimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk ayağı bu yıl 100 bin koyun çiftçilerimize ulaşmaya başladı. Tarıma hayvancılığa dostuz. Bizler Devlet olarak her zaman üreticinin, çiftçinin yanında olduk, bundan sonrada yanında olmaya devam edeceğiz. Tokat hayvancılığın merkezidir. Tokat’ta da küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için Valiliğimiz koordinasinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü ile yoğun bir şekilde çalıştık. Bir sistem kurduk. Koyunlar çiftçilerime ulaşmaya başladı ve ulaşmaya devam ediyor. Gerekli inceleme ve değerlendirmenin ardından çiftçilerimizle sözleşme imzalıyoruz. 130 çiftçimizle sözleşme imzalandı. Yaklaşık 1300 çiftçimizin projesinin incelemesi devam ediyor. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Projede Çiftçilerimiz İçin Çok Önemli Kazanımlar Mevcut

 

Vali Ozan Balcı sözlerine şöyle devam etti. “Çiftçilerimizin müracaatlarını aldık. Şu ana kadar yaklaşık 1400 kadar müracaat gerçekleştir. Komisyonlarımız müracaatları değerlendiriyorlar. İnşallah en kısa zamanda çiftçilerimiz koyunlarına kavuşacaklar. Irk ıslahı ile ilimiz öncelikle Karadeniz Bölgesi olmak üzere ilerleyen yıllarda Ülkemizde Akkaraman, Karayaka ırkında ve Kılkeçisinde gen merkezi haline gelecek, mera ıslah çalışmaları ile kapasite de artırılacak. Sürütalamasının 100 baş ve üzeri olması ile Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği alan çiftçi sayısı artacak. Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacak. Kurduğumuz sistemle elimiz projenin üzerinde. Takibini yapıyoruz. Amacımız Tokat’ın ekonomisine, üretimine, çiftçisine katkı sağlamak. Bunun için hep birlikte aşkla şevkle yılmadan, yılgınlık göstermeden çalışıyoruz.” dedi

 

Arıcılığı Destekliyoruz

 

Gerçekleştirilen toplantıda İlimizde arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat’taki arı varlığını da önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Bizler kapasite artırılması ve arıcılarıma arazi sağlanması hususunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca arıcılarımıza kovan desteği verilmesi noktasında çalışmalarımız var. İl Özel İdaresi, TKDK ve DOKAP kaynaklı projeler başta olmak üzere arıcılığın gelişmesini için çalışmalarımızı yürüteceğiz.  50 köye örnek arı dağıtımına başlandı. Hedefimiz ilimizde var olan kovan sayısını ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın kapasitelerini artırmak. Bunun için yol haritasını çıkardık sıkı bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.

 

TARIMSAL ÜRETİM

 

244 Bin 590 Ceviz Dikildi, 60 Bin de Niksar Cevizi Aşılandı

 

Tokat genelinde 3 bin çiftçimizin yararlandığı 15 bin 287 da alanda 244 bin 590 ceviz dikildiğini vurgu yapan Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat’ın mevcut ceviz üretiminin iki katına çıkarıldığını, çiftçimize üreticimize önemli katkı sağlandığını dile getirdi. Vali Dr. Ozan Balcı, 60 bin ceviz fidanına kendine has tadı kokusu aroması ile Niksar Cevizi aşılandığını ifade etti. Ayrıca 100 bin ceviz fidanı daha dikildiğini hatırlatan Vali Dr. Ozan Balcı, bu fidanların çiftçilere ve üreticilere ulaştırılacağını ceviz üretimini önemsediğini söyledi.

 

5 Yılda 5 Bin Dönüm Sera Alanını Tokat’a Kazandıracağız

 

Bu yıl 1000 dönüm olmak üzere 5 yılda 5 bin dönüm sera yapmayı hedeflediklerini ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı “Tarımsal üretimde seracılığa da çok önem veriyoruz. Tokat sera memleketi. Vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Amacımız Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak. Şu anda çiftçilerimizden müracaatlar alınmaya başlandı. Ziraat Bankası ile görüşmeler yapıldı. Seracılık alanında ilimizde kapasite artırmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bir sistem kuruyoruz. Kuracağımız sistemle elimiz daima çiftçimizin üzerinde olacak. Onları yalnız bırakmayacağız.” dedi.

 

Başçiftlik’te Geç Turfanda Meyve Bahçesi Kuruluyor

 

Başçiftlik’te bin 500 dönüm alanda geç turfanda meyve bahçesi kurulma çalışmalarının da değerlendirildiği toplantıda çalışmaların devam ettiği ifade ettiğini kaydeden Vali Dr. Ozan Balcı, “Başçiftlik’te geç turfanda meyve bahçesi kuruyoruz. Böylece her yerin meyvesi bittiğinde buradaki başta kiraz olmak üzere elma, erik, armut gibi meyvelerden oluşan geç turfanda meyveleri yetişmiş olacak.” dedi.

 

Erbaa’ya Çiçek Üretim Merkezi

Valiliğimiz koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sürdürülen Tarım Tokat projesi kapsamında Tokat’ta güzel işler yapıldığını hatırlatan Vali Dr. Ozan Balcı, “Erbaa’yı çiçek üretim merkezi haline getireceğiz. Çiçek üretimi için Erbaa ilçemizin iklimi çok müsait. Çiçek üreticilerimiz çalışkan, vatanperver, bilgi birikimi olan insanlar. Devlet olarak üretimin artması ve üreticimizin zenginleşmesi için desteğimiz tam. Modern teknolojinin imkanlarından da yararlanarak Erbaa’yı Türkiye’nin en önemli çiçek üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

 

Turhal’da Fidancılığa Tam Destek

 

Turhal’ın fidan üretimi merkezi olacağını vurgulayan Vali Dr. Ozan Balcı, “Üretilen fidanları Tokatlı çiftçilerimizle ve Tokat’ın toprakları buluşturacağız. Tokat sadece bir fidan üretim merkezi değil, meyve üretim merkezi olacak. Aynı zamanda Türkiye’nin de fidan üretim ihtiyacı ile meyve ihtiyacını karşılamak bizim hedefimiz. Türkiye’nin en kaliteli fidanları Tokat’ta üretilecek.” dedi.

 

Fide Üretimi İçin Çalışmalar Devam Ediyor

 

Fide üretimi için çalışamazlar yapıldığının vurgulandığı toplantıda Vali Dr. Ozan Balcı, “Niksar Sarıyazı Jeotermal sahasında Fide Üretim Tesisi kurulmasını hedefliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

 

Narince Üzüm Bağı Yaprağı Çalışmaları Devam Edecek

 

Çayköy’de bin 500 dönüm alanda Narince Üzüm Bağı Projesinin devlet-vatandaş işbirliğine çok güzel örnek bir çalışma olduğunu hatırlatan Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokatlı hemşehrilerimize, çiftçimize, üreticimize katkı sağlamak, değer üretenleri değerli kılmak. Asmadan, üzümden çiftçimizin elde ettiği geliri arttırmayı hedefliyoruz. Tarımın, çiftçinin ve üreticinin dostuyuz ve her zaman yanındayız.” dedi.” dedi.

 

Gıda Sanayi, Tarım İşçileri ve Diğer Konular

 

Toplantıda gıda sektöründe üretimlerin devam etmesi için gerekli desteğin verildiği ifade edilirken tarım işçilerinin çalışmalarına devam ettiği ve bu konuda gerekli tedbirler alındığı kaydedildi.

 

Tokat Kadın Kooperatifleri Kuruluyor

 

 600 yıllık geleneksel üretim yöntemlerinin modern üretim sistemleri ile birleştirilerek kadınlarımızın ürettiği ürünlerin yerini alması için çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyleyen Vali Dr. Ozan Balcı, “Kurduğumuz kooperatifler ile Tokat’ta kadın girişimcilerimizi tek çatı altında toplayarak ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizin yapacağımız logo, dizayn tasarım, paketleme, sertifikasyon, slogan, etiketleme, üretim sistemi ve kurulacak elektronik sistemle Türkiye’nin her yerine ulaştırılacağını söyleyen Vali Dr. Ozan Balcı, Çiftçiye, tarıma, üretime dost bir sistem ile projemiz örnek bir proje oldu.” dedi.

 

Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat’ın ekonomisine, esnafımıza, çiftçilerimize, üreticilerimize, kadınlarımıza büyük destek sağlayacağız. Kadınlarımızın aklından, zekâsından, yetenek ve yetilerinden faydalanılmasını önemsiyoruz. Onların gücünü önemsiyoruz. Kadının gücü Tokat’ın gücü. Pes etmek yok, yılgınlık yok, yeter demek yok. Biz  kadınlarımızı destekleyeceğiz ve yalnız bırakmayacağız, işi birlikte yapacağız. Kuracağımız sistem ile kadınlarımızı en kısa zamanda üretici duruma getireceğiz.” diye konuştu.

 

TKDK Projeleri

 

TKDK Destekleme projelerinin de ele alınarak değerlendirildiği toplantıda Vali Dr. Ozan Balcı, Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin Tokatlı hemşehrilerimize yansıtılması amacıyla yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, destek verilen projelerin üreticilerimizle ve çiftçilerimizle buluşturulması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

 

Koronavirüsle Mücadelemiz Hassasiyetle Devam Edecek

 

Vali Dr. Ozan Balcı, “Bir taraftan koronavirüs ile mücadele edeceğiz, bir taraftan da üretimin ve tedarik zincirinin devam etmesi için çalışacağız.  Tarımsal ve hayvan üretim, gıda sanayi, tarım işçileri ve çiftçilerin durumu ile ilgili çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz. Toprağın, çiftçinin, üreticinin, tarımın ve hayvancılığın dostuyuz. Çiftçimiz, üreticimiz rahat  olsunlar, çiftçimizi seviyoruz. Kurallara uysunlar. Sorunların üstesinden elbirliği içerisinde geleceğiz. Bu günleri en kısa sürede atlatacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47