USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tokat Belediyesi ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası arasında Sosyal Denge Sözleşmesi ve Belediye-İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmeleri imza töreni düzenlendi.

Tokat Belediyesi ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası arasında Sosyal Denge Sözleşmesi ve Belediye-İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmeleri imza töreni düzenlendi.
21-02-2013 10:02
Google News

Tokat Belediyesi ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası arasında Sosyal Denge Sözleşmesi ve Belediye-İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmeleri imza töreni düzenlendi. Belediye Nikah Salonunda düzenlenen imza törenine; Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, Yerel Yönetimler Kamu İş Verenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Mustafa Çöpoğlu, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Belediye Başkan Yardımcıları, Bem-Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Ekrem Özer, Belediye-İş Sendikası Tokat Şube Başkanı İsmail Duman,  birim müdürleri ve belediye  memur ve işçi personelleri katıldılar.

 

SOSYAL BARIŞI SAĞLADIK

 

Törende konuşma yapan Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek; “Gerek işçi kardeşlerimizle yapmış olduğumuz toplu sözleşmeler, gerekse memur kardeşlerimizle imzalayacağımız Sosyal Denge Sözleşmesinin sizler ve kurumum adına hayırlar getirmesini diliyorum. Bir kurumda sosyal barış çok önemlidir, Sosyal barışı sağlamakta çok önemlidir. Bundan yaklaşık 9 yıl önce ismim Belediye Başkanlığına aday adaylığına geçtiği dönemde kurum içini bilmediğim için beni şoke eden çok sürpriz cümlelerle karşılaştım. O yıllarda büyük çoğunluğunuz bu kurumun içindeydiniz. Kurum içerisinde işçi ve memur arasında farklı bir psikoloji söz konusuydu. Yine işçiler arasında bir takım tabirler eskiler yeniler tabirleri vardı. Personelin bir kısmı kendini dışlanmış hissediyordu. Ayrıca mali konularda geçmiş yıllarda yaşanmış ciddi sıkıntılar vardı. Ödenmeyen ikramiyeler söz konusuydu, bunların ödenmesi için teklif edilmiş farklı teklifler söz konusuydu. O yılları hatırlayacak olursak, işçiler arasında ciddi şekilde zıtlaşmalar, kutuplaşmalar söz konusuydu. İşin özünde kurumda herhangi bir çalışmatamı, güventamı çok fazla kalmamış durumdaydı. O günleri hatırladığımızda başarı sağlamak için ve özellikle yerelde en temel kurumlardan biri olan belediyede iş yapmak için bütün bunların çözümlenmesi gerekiyordu, bunun gibi çeşitli sıkıntılar söz konusuydu. Böyle birtamda, böyle bir atmosferde gelecek yıllara ilişkin o şehri inşa etmek için yola çıktığınızda eğer kurumunuzda bu şekilde sıkıntılar söz konusuysa bunun sağlanması çokta kolay değildi. Hatta 2004 seçimlerinden sonra bazı belediyeler başkan değişikliğinden sonra işçilerin bir kısmını kapı önüne koymuşlardı. Söz konusu bu olayı hiç yaşamadık. O yıllarda işçilerimizin büyük çoğunluğu geçici işçiydi, bunları unuttuk artık, geçici işçimiz kalmadı. 2004 yılında 244 tane geçici işçimiz varmış Tokat Belediyesinde, 113 tane de kadrolu işçi varmış. Belki bunlar o yıllar için hayaldi, şimdi bütün bunların hepsi geçmişte kaldı. Kurum içerisinde belirli bir huzur, bütün işçi kardeşlerimizin o günden bugüne kadar 2011 ve 2012 yılı hariç geçmiş yıllardan kalan bütün ikramiyeleri ödendi ayrıca bütün kardeşlerimiz kadrolu işçi pozisyonunu kazanmış oldu. Elbette ki bunları daha fazla geliştirmemiz ve artırmamız gerekiyor.

 

Bu başarıların sağlanmasında işçi ve memur kardeşlerimizin çok büyük katkıları var. Bugün gelmiş olduğumuz noktada, gerek sendika başkanlarımız ve gerekse bizimde üyesi olduğumuz sendikamızın temsilcilerinin büyük emeği var, hepinize yürekten teşekkür ediyorum, bu başarı birkaç kişinin yapmasıyla oluşabilecek bir durum değil. Gelmiş olduğumuz noktada o yıllardan çok daha iyi, daha rahat ve huzurlu olduğumuzu, daha iyi noktalara geldiğimizi ifade edebilirim.

 

TÜRKİYE’DE SENDİKACILIK ANLAYIŞI DEĞİŞTİ

 

Gelişen ve değişen ülkemiz, her geçen gün gelişmiş ülkeler düzeyine yükselen ülkemizde öyle görünüyki gelecek yıllarda daha huzurlutamlar, daha yüksek düzeyde yüksek ücret ve maaştamı mutlaka oluşacaktır. Ayrıca bu gelmiş olduğumuz noktaya baktığımızda Türkiye’de sendika kavramı da değişti. Özellikle 1970-80’li yıllarda sendika denildiği zaman siyasi düşünce yapısından sosyalist düşünceye sahip insanların birebir örgütlendiği yapılar ve sendika faaliyetlerinin dışında her türlü yasal olmayan eylemlere zemin hazırlayan mekânlar olarak sendikalar algılanırdı. Daha açıkçası terör olarak algılanırdı. Daha sonra işçinin ve memurun hakkını korumak amacıylataya çıkmış gerçek sendikalartaya çıktığında artık bizdeki sendika kavramı da yavaş yavaş değişmeye başladı. Çalışanın hakkını gerçekten koruyan, bunlardan kesilmiş olan aidatlarla oluşturmuş oldukları lüks kulelerde hayat süren belki ayda 30 Bin, 40 Bin, 100 Bin TL maaş alarak onların üzerinden geçinen insanların veya buraları bir anlamda millete karşı, devlete karşı, devletin kurumlarına karşı terör yuvası haline getirmiş olan sendikacılık anlayışı bitme noktasına geldi. Bu yönüyle ben ülkemizdeki sendikacılık faaliyetlerini bu noktaya getiren değerli sendikacılarımıza teşekkür ediyorum. ayrıca işçi ve memur kardeşlerimizin de sendikacılıktan bunu anlayarak gelmiş oldukları noktayı da belirtmek istiyorum.

 

Bugün burada her iki memur ve işçi kesimiyle, her iki sendikayla varmış olduğumuz uzlaşmadan dolayı son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte sizlerin bu barışa bugüne kadar yapmış olduğunuz katkının daha ötesinde katkı yapacağınızı bilinci içerisinde olduğumu belirtmek istiyorum. Şuana kadar Tokat Belediyesinde gelmiş olduğumuz personel politikası anlamında izlemiş olduğumuz yolların çok iyi sonuçlar verdiğini görmüş olmak beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Bir kurum olarak artık Tokat Belediyesi bulunduğu bölgede; personel giderlerinin toplam bütçe içerisindekianı açısından olsun, gerek işçi ve memur sayıları açısından olsun, gerek toplumsal barış ve sosyal huzur açısından olsun, gelmiş olduğu noktayı fazlasıyla önemsediğini belirtmek istiyorum.

 

Ben bugüne kadar gelmiş olduğumuz noktada bütün personelimizin işin bu noktaya gelmesindeki katkılarından emeklerinden dolayı, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gerek sosyal denge sözleşmesinin gerekse toplu iş sözleşmesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sendika temsilcilerimize ve Yerel-Sen Başkan Vekilimize ve diğer kardeşlerimize, gerek işçi tarafında katılım gösteren gerekse belediyemiz tarafından katılım gösteren arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

 

Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (Yerel-Sen) Genel Başkan Vekili Dr. Mustafa Çöpoğlu, işçiler arasında yapılan sözleşmeyi Tokat Belediyesi ile birlikte yürüttüklerini belirterek toplu iş sözleşmesi görüşmelerine destek veren Başkan Çiçek’e teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay da Türkiye genelinde başlattıkları 19 yıldır devam eden sosyal denge sözleşmelerinde ilk defa memur ve işçinin bir arada belediye başkanı ile bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Önemli olanın herkesin bulunduğu yerin kıymetini, görevini ifa etmesi olduğunu ifade eden Turbay, sözleşmede emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Belediye-İş Sendikası Başkanı İsmail Duman, sözleşme ile maaşlara yansıyan yüzde 8anında zam aldıklarını söyledi. En düşük işçi maaşı ücretinin 2 bin 200 TL civarında en yüksek ise 2 bin 500 TL civarında olduğunu belirten Başkan Duman, ayrıca yüksek okulda okuyan öğrenci ailelerine de yardım yapıldığının altını çizdi. Bem-Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Ekrem Özer ise Tokat’ta belki de Türkiye’de işçi ve memurların ilk defa birlikte sözleşme yaptığını ifade ederek “işçi memur el ele, daha iyiye daha güzele, Başkanımız Adnan Çiçek’le daha güzel günlere” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından imza töreni yapılarak, plaket takdimi ile program sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45