USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, şekerpancarına ve fabrikalarına sahip çıkılmasını istedi.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, şekerpancarına ve fabrikalarına sahip çıkılmasını istedi.
06-02-2013 10:10
Google News

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, şekerpancarına ve fabrikalarına sahip çıkılmasını istedi.

Temel gıda maddelerinin en önemlilerinden birisinin, şeker ve hammaddesi şeker pancarının,  ülke  için tarladaki bitki ve sofrada şeker olmayıp, çok daha yüksek katma değeri olan vazgeçilmez tarımsal stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Doğru, “Bu kadar önemli ve stratejik ürün olan şeker pancarı, çiftçimizin vazgeçeceği ve hükümetin gözden çıkaracağı bir konuma getirilmektedir. Şeker pancarı çiftçisi küsmüştür. Fabrikalarının, özelleştirmesi ile, karşı karşıya kalan işçilerde, kara kara düşünmektedir.” Dedi. Doğru, açıklamasında şunları söyledi.  

“Şeker pancarı Türk tarımı açısından çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan, ailelerin tüm fertlerine çalışma imkanı sağlayan, nüfusu kırsal kesimde tutan, haliyle iç göçü yavaşlatan ürünlerin başında gelmektedir. Bugün 1.5 milyonun üzerinde üretici pancar kooperatiflerin üyesidir.

            Şeker pancarı katma değeri çok yüksek bir üründür. Yetiştiği alanlarda, diğer ürünlere göre 4 kat daha fazla katma değer sağlamaktadır. Son yıllarda biyoetenolün gibi üretiminde kullanılması şeker fiyatlarını ve pancarın değerini artırmıştır.

Aynı zamanda hayvancılık ve taşımacılık gibi sektörlerlede direkt ilişkisi bulunan şeker pancarı, birçok sektöre de gelir sağlamaktadır. Yaklaşık 3 milyar dolar gibi para kaynağı oluşturmaktadır.

            Şeker pancarı istihdam sorununa çözüm olacak en önemli ürünlerden birisidir. Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin tarım işçisi ile işsizlere iş vermektedir. Özelleştirme kapsamındaki fabrikaların satışı, bir emirle durdurulmuştur. Ancak satış ve özelleştirme tamamen kaldırılmamıştır. Mutlaka kaldırılmalıdır. 

            Fabrikalar kapandığı zaman pancar üretimi ile hayatlarını devam ettiren çiftçiler aç kalacaklar, ülkemiz de çok önemli stratejik bir ürünü kaybetmiş olacaktır. Ayrıca fabrikalarda çalışan işçiler de işini kaybedecek ve bölgeye gelen paralartadan kalkacaktır.

            Fabrikalarımız üretime devam etsin, çiftçimiz, köylümüz mağdur edilmesin. Bunun faturası çok ağır olur. Şeker sektörü de bankalar ve sigara sektörü gibi yabancıların eline geçer. Sigara fabrikaları gibi kapanır, arsalarına konut yapılır.

            Ülkemiz çok önemli varlıklarını kaybettiği gibi, insanlarımızı önce ekonomik, sonra psikoloji sıkıntılara sokacaktır.

            Bu gün ülkemizde nişasta bazlı suni şeker kullanımı destekleniyor. Suni şeker kullanımanı, ülkemizde her yıl artıyor. 10’ların üzerine çıkılıyor. 

            AB ve ABD, suni şekerden (NBŞ), tabi şekere geçiyor. (NBŞ) kanser ve alerjik hastalıklar ve obezite yapıyor. Bundan dolayı da suni şekeri kaldırıp, tabi şekeri kullanıyor. Ülkemizde üretici destekler çok yetersiz. Ancak AB ve ABD’de şeker üreticisini destekliyor. 70anında üreticiye destek veriliyor. Bizde ise üreticiyi destekliyoruz diyerek yanıltma yapılıyor.

Ülkemizde şeker pancarı ve üretimin kurtarılması için şunlar yapılmalıdır.            1- şeker ithalatına ve işlenmiş ürünlerine yüksek vergi uygulanması ve devlet tarafından garanti altına alınması,

2-şeker fabrikaları satılmamalı, her şeye rağmen özelleşecekse önce üreticiye, kooperatiflere verilmeli. Üreticisiz bir özelleştirme vetaklık oluşumu düşünülmemeli,

3- ihracatı teşvik edici fonlar ve kaynaklar oluşturulmalı,

4-(NBŞ) üretimi kontrol altına alınmalı,an 2’nin altına düşürülmeli, hatta kaldırılmalı,

5- kaçak şeker önlenmeli,

6- bavul ticareti ile ülkemize (NBŞ)’nin çeşitli ürünlerinin yurda girişi engellenmeli,

7- şeker pancarı çiftçisi reel manada desteklenmeli. Üretimi AB ülkelerindeki gibi 70’i desteklenmeli,

8-pancar alım fiyatları, mutlak reel şekilde düzenlenmeli. En az 200 krş olmalı

Dünyanın en stratejik ve değerli ürününü yetiştirirken onları yalnız bırakmayalım. Elimizdeki fabrikaları özelleştirirken, insanlarımızı, çiftçimizi, işsiz, aşsız ve ülkemizi de dışa bağımlı yapmayalım. Ülkemi z şeker pancar üretimi ve mamullerini en kaliteli, en ucuz şekilde sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye olarak bunu avantaja çevirmeliyiz. Dünyada şeker arzı artmışken, fiyatlar yükselirken, bizler kota koyarak, fabrikaları satarak kime hizmet ediyoruz.

Eğer amaç ülkede çiftçiliği bitirip, dışa bağımlı bir Türkiye yaratmaksa, değerli çiftçiler sizlere çok önemli görevler düşüyor. Kendinizi yok etmeye ve ülkemizi yabancı küresel pazara çevirmeye yönelik politikaları benimsemiş olan siyasi anlayışı, çok iyi takip edip, onlara gerekli dersi vermektir. Üretimine ve üreticine sahip çık.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42