USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

PLASTİK KAPLARADA UYGULAMA GELİYOR

PLASTİK KAPLARADA UYGULAMA GELİYOR
03-12-2018 17:13
Google News

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Ücretli plastik poşet uygulamasından sonra pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton ve plastik kaplara ilişkin de yeni bir uygulama geliyor” dedi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir dizi ziyarette bulunmak üzere Tokat`a geldi. Bakan Kurum`u Tokat Havaalanı`nda Vali Yardımcısı Mehmet Supi Küsbeci, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan ve Yusuf Beyazıt ve il protokolü karşıladı. İlk olarak Tokat Valiliği`ni ziyaret eden Kurum, daha sonra AK Parti milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı ve merkez ile ilçe belediye başkanlarıyla basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

 

“KALE DİBİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLAYACAK”

 

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Vekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla, Valimizle kararlar aldık. Tokat Merkezde Kaledibi Mahallesi uzun yıllardır süre gelen kentsel dönüşüm problemi var. Bu alan riskli alan ilan edilmiş. Bu alanda şehrin kültürüne mimarisine uygun yaklaşık 350 konut inşa edeceğiz ve bu konutlar tamamen yerel mimariye uygun üç katlı dışı ahşap, çatılı bizim kültürümüzü değerlerimizi yansıtan bir proje olacak. Aynı şekildeadaki kayalardan gelen riski de bertaraf edecek. Afet Genel Müdürlüğü Başkanlığımızda bu konu görüşülecek buna ilişkin gerekli tedbirlerin alınması noktasında her türlü girişimi yapacağız. Oradaki vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek adına kentsel dönüşüm projemiziada başlatmış olacağız. Bu proje Tokat’ın Kalesi etrafı kültürel anlamda değerlerin daha da yukarıya çekecek çok önemli bir proje olacak. Yine Gümenek mesire alanı yaklaşık 267 dönüm, bu alanı Tokat’ın millet bahçesi olması için yeniden düzenleme projesini başlatacağız. bu düzenleme içinde 9,5 km bisiklet yolu, yürüyüş yolları, millet kıraathanesi gençlerimizin, bölgenin vakit geçirebileceği bir millet bahçesi olması için hızlı bir şekilde belediyemiz ve bakanlığımız birlikte bu projeyi yapıyolacağız. Bu proje kapsamında ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında Belediyemize gerekli hibe ve kredi desteği de yine bakanlığımızca sağlanacak.

“KÜLTÜREL VE SOSYAL İÇERİKLİ BİR SOKAK OLACAK”

 

Yapılan çalışmalar hakkında da açıklama yapan Bakan Kurum, “Yine Tokat Merkezde Bey hamam ve Bey Sokaklarının Sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında iyileştirmelerini yapacağız. Burayı da yerel kültüre mimariye uygun şekilde dış cephelerinin tadilatlarını yapıp burayı kültürel, sosyal içerikli bir sokak olması noktasında belediyemize destek olacağız ve burayı da çok kısa zamanda inşallah yapıyolacağız. Yine şehir merkezinde yeşil sanayi diye bilinen alanın 267 dönüm alana rezerv olarak bir kooperatifimiz var. Bu kooperatifimize Milli Emlak Genel Müdürlüğümüzce bir arazi tahsisi sağlayacağız ve bedeli mukabilinde bu arazinin taşınması sanayinin dönüşümü içinde destek olacağız ve şehir merkezindeki araziyi inşallah çok kısa zamanda şehir dışına taşıyarak şehrin nefes alacağı alanlar üretilmesi noktasında da girişimimiz olacak.

Yine Tokat ilimizin ve ilçelerimizin çöp sorununu aşacağımız çöp aktarma istasyonlarını yapacağız. Böylelikle altı bölgede çöp aktarma istasyonlarını yaptığımız zaman Tokat’ın ilçeleri ile birlikte hiçbir şekilde çöp sorunu kalmayacak. Biz bu aktarma istasyonlarında ilçelerimizin köylerimizin çöplerini toplayarak bertaraf tesisine düzenli depolama tesisine göndermek için yine bu projeyi de yapacağız. Yine Tokat, Turhal, Zile, Pazar katı atık düzenleme tesisi ihalesini de gerçekleştireceğiz ve bu iki ihaleyle birlikte hem düzenli depolama hem de katı atık bertaraf noktasında Tokat’ın hiçbir problemi sorunu kalmayacak.

Yine büyük ilçelerimizden biri Turhal da dönüşüm projemiz var. Osman Gazi Mahallesine 200 tane rezerv konut üreteceğiz, bu konutlarda yine bizim az katlı 4-5 katı geçmeyecek kültürümüze uygun projeler olacak.”

 

 

“İLÇELERİMİZ İÇİN KARARLAR ALDIK”

 

Bakan Kurum, “Kova ve Camii- Kebir mahallelerinin dönüşümüne etap etap başlayacağız.  Orada yaklaşık 1300 hak sahibi vatandaşımız var, 300 tanesi de ticaret olmak üzere 1700 hak sahibimiz var. Bu hak sahiplerini taşıyacağımız etaplar halinde projeyi de geliştiriyolacağız. Koca ve Camii Kebir mahallelerinin dönüşümünü de kısa sürede halletmiş olacağız. Yine Turhal ilçemizde atık su arıtma tesisi projemiz var. Bunun da proje safhası son aşamaya geldi. Bununda önümüzdeki süreçte ihalesini yapıyolacağız. Erbaa çevre düzeniyle alakalı bir talebimiz var. Bu talep ile alakalı Belediye Başkanımız Erbaa Nüfusu 90 bin, yazın bu daha da fazla oluyor. Nüfusun büyüme öngörüsü çerçevesinde şehrin düzenli gelişimini sağlayacak çevre düzeni değişikliği talebi var, bu talebi de olumlu karşılayarak Erbaa’nın düzenli büyümesinin önünü açacak planlamayı da yapıyolacağız. Yine Almus ilçemizde bisiklet yolu içinde 3 km bisiklet yolu yapacağız ve o bisiklet yoluyla da şehrin nefes alacağı yaşayanların ilçe etraflarından da gelecekleri bisiklet ve yürüyüş yollarının olduğu bir düzenleme de yapacağız. Tokat’ın merkezinde ve ilçelerinde kentsel dönüşüm anlamında millet bahçesi, bisiklet yolu, düzenli depolama atık su arıtma tesisi anlamında yapılması gereken her türlü projeyi konuştuk. Bunların kararlarını aldık ve inşallah hızlı bir şekilde bu süreçleri hem vekillerimiz hem bizler takip ediyolacağız.”

 

Amasya’da gerçekleşen balık ölümlerine de değinen Bakan Kurum, “Amasya’da biliyorsunuz toplu balık ölümleri meydana geldi. Dünden beri bizim bakanlığımızın birimleri, ÇED Genel Müdürlüğümüz, sahada gerekli incelemeleri ve denetimleri yapıyor. Bakanlığımızın gezici laboratuvarı şu anda sahada. Gerekli numuneleri aldılar. Ölen balıklardan da numune aldık. Bunları da Ankara’daki ilgili laboratuvara gönderdik. 2 gün içinde inşallah neticeleri çıkacaktır. Ancak ilk gözüken o ki, suda bir kirlilik veya zehirli bir maddeye rastlanmadı. Balıkların tahlil sonucuna göre, tabi bunu yeniden açıklayacağız. Yağışların fazla olması toprakların akarsulara, nehirlere kayması sebebiyle balıklarımız zarar gördü gözüküyor. Tabi bu iklim değişikliğinden kaynaklı nehirlerin debisinin düşmesi de yine balık ölümlerine bir etken olarak gözüküyor. Ancak laboratuvar neticesi size daha net bir bilgi vereceğiz.”

 

`ESKİ PAZAR ÇANTALARIMIZA, FİLELERİMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ`

 

Plastik poşetlerden ücret alınmasıyla ilgili kanunun Resmi Gazete`de yayınlandığını hatırlatan Bakan Kurum, pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton ve plastik kaplarla ilgili yeni bir uygulamanın da geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz dün itibariyle kanun, Resmi Gazete`de yayınlandı. 1 Ocak 2019 itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli hale geliyor. 25 kuruş ücret alacağız. Yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımını, kişi başı bu 440 adete geliyor, bunu inşallah en kısa zamanda düşürmeyi hedefliyoruz. 40 adete kadar düşürmeyi hedefliyoruz. O manada, çevreyi korumak adına, plastik poşetlerin ücretlenmesi bizim için büyük önem arz ediyve inşallah 2019 itibariyle başlamış olacağız. Artık eski pazar çantalarımıza, filelerimize hep beraber dönmek istiyoruz. Diğer taraftan pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton kaplara, plastik kaplara ilişkin de yine bir uygulama geliyor. Bu uygulamayla birlikte bunu piyasaya süren firmalar, bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığımıza bir bedel yatıracaklar. Pet şişe başına, cam şişe başına... Biz de bunların toplanması ile sıfır atık sisteminde geri dönüşümüne ilişkin bir sistem kurup, bu sistemde harcayacağız.  Sıfır atık sistemiyle 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz.  Ve vatandaşlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı, yaşlılarımızı da bu kampanyamıza güçlü bir şekilde davet ediyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45