USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ``Organ Nakli`` ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.

Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ``Organ Nakli`` ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.
19-07-2013 10:35
Google News

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

 

Bizim ya da en sevdiklerimizden biriningan nakline ihtiyacı olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünün! Bir gün daha bizimle kalması için neleri feda edebileceğimizi? Ve bu durumdaki binlerce gözü yaşlı insanı...

 

Lütfen... Organ bağışına destek verelim, duyarlılık gösterelim!

 

 

 

ORGAN NAKLİ NEDİR ?

 

Vücutta görevini yapamayan birganın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek birganın nakledilmesi işlemidir.

 

 

 

ORGAN BAĞIŞI NEDİR ?

 

Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku veganlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. 18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesgan bağışı yapabilir vegan bağışı kartı sahibi olabilir.

 

 

 

NAKİL YAPILABİLECEK BAŞLICA DOKU VE ORGANLAR HANGİLERİDİR?

 

Ülkemizde nakil yapılan başlıcaganlar: Böbrek, Karaciğer, Kalp, Akciğer, Pankreas, İncebağırsak, Kemik, Kemik iliği, Deri, Kornea, Kalp kapağı, ekstremiteler.

 

 

 

HER ÖLÜMDEN SONRA ORGANLAR ALINABİLİR Mİ?

 

Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonragan nakli mümkün değildir. Yalnızca hastane yoğun bakımtamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardangan nakli yapılabilir.

 

 

BİR ORGAN HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

 

Birganın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesi söz konusu değildir. Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemine (TODS) kayıtlı hastalar arasında tıbbi aciliyet, kan grubu ve doku uyumları gibi bir çok kriterler değerlendirilerek en uygun kişiler belirlenir.

 

 

 

KİŞİ ÖLMEDEN ORGAN NAKLİ KARARI ALINABİLİR Mİ?

 

Tıpta en temel ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve çok düşük bir dönüş şansı olsa bile bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz. Hastane yoğun bakımtamında Kardiyoloji, Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Anestezi Uzmanlarından oluşan Beyin Ölümü Tespit Komisyonu tarafından tıbbi ölüm kararı verilmedengan nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.

 

 

 

BÜTÜN ORGANLARIMI BAĞIŞLAMAK İSTEMİYORUM, MÜMKÜN MÜ?

 

Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istediğinizganlarla ilgili seçenekler mevcuttur. Bu bölümde işaretlediğinizganlarınız dışında her hangi birganınızın alınması söz konusu değildir.

 

 

 

DİNEN BİR SAKINCA VAR MIDIR?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu,gan bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ilegan naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.

 

Kur`an-ı Kerim`de `` ...HER KİM DE BİRİNİ (HAYATINI KURTARARAK) YAŞATIRSA SANKİ BÜTÜN İNSANLARI YAŞATMIŞTIR. ``(DİB Kur`an-ı Kerim Meali Maide Suresi, Ayet 32) beyan olunmuştur.

 

 

 

ORGAN BAĞIŞI YAPTIĞIMI, AİLE BİREYLERİNDEN GİZLEMEK İSTİYORUM! ÜZERİMDEN ÇIKACAK BAĞIŞ KARTI YETERLİ MİDİR?

 

Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadanganlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir,gan bağışı bir nevi vasiyettir.

 

 

 

ORGANLARIMIN BİRİNE SATILMA İHTİMALİ YA DA BELİRLİ KİŞİLERE ÖZELLİKLE VERİLME DURUMU VAR MIDIR?

 

Kişilerin bir bedel karşılığıganlarını vermeleri 2238 sayılı yasaya göre yasaktır. Bağışlananganlar, bu konuyla ilgilenen Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi (TODS) tarafından tıbbi aciliyeti, kan grubu ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edilir. Bu belirlemede zengin, fakir, ırk, cinsiyet vb. ayrımlar kesinlikle yapılmaz.

 

 

 

TOKAT DEVLET HASTANESİ ORGAN VE DOKU NAKLİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİRİMİ FAALİYETLERİ

 

Hastanemiz Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Biriminde Dr Sevim ALTIN, Cengizhan TURGUT ve Kanat KEÇE`den oluşan tecrübeli bir ekiple hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Birimimizde sürekli olarakgan bağışı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra muhtelif zamanlarda hastane dışında bilgilendirme stantları açmak suretiyle degan bağışları kabul edilmektedir.

 

Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği 2013 yılı içerisinde her ayın ilk cumasında PTT merkez şubedegan bağış standı açılmak suretiyle halkımız bu konuda bilinçlendirilmekte veganlarını bağışlamak isteyen vatandaşların da bağışlan kabul edilmektedir.

 

Her konuda olduğu gibigan nakli hizmetlerinde de eğitimin önemi çok büyüktür. Kişilerin bu konudaki eksik ve yanlış bilgileri bu hizmetlerin aksamasındaki önemli sebeplerden biridir. Bu anlayış çerçevesinde birimimiz eğitim faaliyetlerine büyük önem vermektedir.

 

2012     yılı içerisinde öncelikle hastanelerde yoğun bakım çalışanları ve diğer birimlerde çalışan sağlık personelinin bu konuda eğitilmesi hedeflendikten sonra tüm ilçe hastaneleri, GOPÜ Tıp Fak Hastanesi çalışanları, sağlık müdürlüğü personeli ve merkez ilçede bulunan özel hastanede çalışan personellerden 750 personele eğitim verilmiştir.

2013     yılı içerisinde de eğitim faaliyetleri tüm hızıyla devam etmektedir. Bu bağlamda bu yıl öncelikle merkez ilçede bulunan liselerdeki 1250 öğrencinin bu konuda bilgi sahibi olması sağlanmış ayrıca PTT Merkez şubede çalışan personellere de eğitim verilmiştir. Sağlık personellerinin eğitimlerine de ara verilmeyip ilçe hastanelerimizde bulunan 200 personelimizin bu konuda bilgilenmesi sağlanmıştır.

 

Yapılan eğitimlerin ne derece faydalı olduğunu gün geçtikçe artan bağış sayılarından anlamak mümkündür. 2009-2012 yılları arasındaki toplam bağış sayısı 185 iken 2013 yılının daha ilk aylarında bu sayı 135 kişiye ulaşmıştır. Yılsonuna kadar yaklaşık 500 kişinin bağış yapması beklenmektedir.

 

GOP Üniversitesi bahar şenlikleri, Hemşirelik haftası etkinlikleri gibi çeşitli yerlerde düzenlenenganizasyonlarda stant açmak suretiyle eğitim ve bağış kabulü faaliyetleri de devam etmekte ve halkımızın bu konuya duyarlılığının gün geçtikçe arttığı gözlemlenmektedir.

 

Hastanemiz, Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemine (TODS) bağlı Donör Kaynağı Merkezi olarak hizmet vermektedir. Hastanemizde bu güne kadar toplam 15 Beyin Ölümü tespit edilmiştir. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerden 7 tanesininganları bağışlanarak Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi (TODS) tarafından belirlenen Ankara, Antalya, Erzurum, İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya ve Samsun İllerindeki hastanelerde tedavi gören 18 hastanıngan nakli yapılmak suretiyle hayata bağlanmalarına vesile olunmuştur. Organ bağışı yapan tüm ailelerimize bu duyarlı hareketlerinden dolayı teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.

 

Hastanemiz Beyin Ölümü tespiti vegan bağışı konusunda Ülkemizdeki tüm özel, üniversite ve devlet hastaneleri içerisinde 29. sırada, Karadeniz Bölgesinde ise 2. Sırada yer almaktadır. Birimimizin bu başarısından dolayı Sağlık Bakanlığımız tarafından Teşekkür Belgesi gönderilerek onurlandırılmıştır. Birimimiz de Bakanlığımızın göstermiş olduğu bu teveccühe layık olmak için elinden gelen tüm gayreti göstermeye devam edecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45