USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOGÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH YILMAZ,  ÜNİVERSİTENİN 1 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları ile bir araya geldi.

TOGÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH YILMAZ,   ÜNİVERSİTENİN 1 YILINI DEĞERLENDİRDİ
17-12-2023 11:42
17-12-2023 11:46
Google News

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları ile bir araya geldi. Üniversitede gerçekleşen toplantıda Rektör Yılmaz göreve geldiği günden bugüne geride kalan 1 yılda yapılan çalışmaları değerlendirdi.

 

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’in mevcut durumu hakkında bilgiler aktararak 31 yıllık süreçte TOGÜ’nün ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığının yükseldiğini, fiziki alt yapısının tamamlandığını, eğitim öğretim ortamlarının ise ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte olduğunu kaydetti. Yılmaz açıklamasının devamında son bir yıllık süreçteki gelişmeleri ve yenilikleri aktardı.

 

ULUSLARARASI DERECELER

Rektör Yılmaz TOGÜ’nün ulusal ve uluslararası derece kuruluşlarında önemli dereceler elde ettiğini ifade ederek Üniversitenin Greenmetric Sıralamasında Dünyada 231’inci Türkiye’de ise 11’icı sırada yer aldığını, Times Higher Education (THE), 2024 yılının dünya üniversiteler sıralamasında ise 1501+ bandında yer aldığını söyledi.

 

 

TOGÜ, CWUR 2023 Dünya Üniversite sıralamasında en iyi % 6,2’lik dilime girdiğini kaydeden Yılmaz, üniversitenin öğretim üyelerinin, Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde yer alarak büyük bir başarı elde ettiğini belirterek, “Yine üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” 2023 yılı raporuna göre Tarım ve Hayvancılık alanındaki birçok programda yetkin üniversiteler arasına girdi. Ayrıca, YÖK tarafından ‘Enerji Depolama’ alanında Uzmanlaşan Üniversite seçildi” dedi.

YENİ AKADEMİK BİRİMLER

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversiteye yeni akademik birimlerin kazandırılması için başvuruların yapıldığını belirtti. Bu kapsamda Veterinerlik Fakültesinin kuruluşu için YÖK’e başvuru yapıldığını ayrıca Havacılık Yüksekokulu ve Turizm Fakültesinin kuruluşu için de girişimlerde bulunulduğunu vurguladı. Rektör Yılmaz, Siber Güvenlikle ilgili de bir bölüm açma hedefinde olduklarını belirterek, güncel ihtiyaçlara hitap eden, ara eleman açığını giderecek bölüm açma çabalarının devam edeceğini de açıklamalarına ekledi.

EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Rektör Yılmaz ilk olarak mevcut bulunan program kılavuzlarının güncellenmesinin sağlandığını belirterek öğrenciler için Ders Dışı ve Sosyal Öğrenme Transkripti Uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti. Yılmaz, yeni gelen öğrencilere yönelik olarak ilk kez oryantasyon programının düzenlendiğini belirterek TOGÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından Dil Cafe’nin açıldığını ve İngilizce, Fransızca, Farsça, Rusça, Almanca, Arapça ve diğer dillerde her hafta Yabancı Dil Konuşma Etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. Öğrencilerin alanları ile ilgili pratik bilgiler edinebilmesi için çeşitli teknik gezilerin gerçekleştirildiğini belirten Rektör Yılmaz, Değerler Eğitimi/ Şehir ve Kültür derslerinin ise seçmeli ders olacak şekilde düzenlendiğini kaydetti. Gıda Mühendisliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Tarih programlarının ise akredite edildiğini kaydetti. Rektör Yılmaz, İso 9001 Kurumsal akreditasyon, Engelsiz Üniversite ve Kadın Dostu Üniversite çalışmalarının ise devam ettiğini belirtti.

İŞ BİRLİKLERİ VE AR-GE FAALİYETLERİ

Rektör Yılmaz, birçok protokolün imzalandığını da ifade ederek Uganda İslam Üniversitesi ile Ortak Lisansüstü Eğitim protokolü, TOGÜ ile Kazakistan Margulan Üniversitesi arasında yüksek lisans eğitim protokolü imzalandığını söyledi. Araştırma Geliştirme faaliyetlerine de hız verildiğini söyleyen Yılmaz, akademisyenlere yönelik olarak “Proje Yönetim Sistemi” yazılımının geliştirildiğini, Enerji Depolama Araştırmaları Koordinatörlüğünün kurulduğunu ve Ar-Ge Proje pazarı etkinliğinin gerçekleştirildiğini belirtti. Başlayan ve devam eden projelerle ilgili olarak da akademisyen ve öğrencilere destek verildiğini ekledi.

TOPLUMA KATKI FAALİYETLERİ

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversitedeki uzmanlık alanlarının Tokat ve bölgesine katkı sağlaması için çeşitli faaliyetlerin başladığını kaydetti. Bu kapsamda kırsalda vatandaşlara yönelik sağlık taramaları, farkındalık etkinlikleri ve daha birçok faaliyetin gerçekleştirildiğini söyledi. Tokat ve bölgesine tarımsal alanda ise yüksek katkı sağlandığını, çiftçi danışma hattı, eğitim faaliyetleri ve fide dağıtımlarının gerçekleştirildiğini belirtti. Hastanede ise standart yatak ücretlerinin kaldırıldığını söyleyen Rektör Yılmaz engelli vatandaşlardan spor komplekslerinde ücret alınmadığını ifade etti.

DEVAM EDEN İNŞAAT VE YATIRIMLAR

TOGÜ’de yapılan inşaatlara da değinen Rektör Yılmaz, Rektörlük, Tıp Fakültesi Amfi Binası, TÖMER binası, Mehmet Emin Saraç Camii, Sulusaray Rehabilitasyon Merkezi binalarının hızla devam ettiğini söyledi. Hukuk Fakültesi, hastane acil servis ek bina, ekmek fırını, süt işleme tesisi, anaokulu inşaatına da yakında başlanacağını kaydetti.

Üniversitede öğrencilere kısmi zamanlı çalışma imkanı sağlandığını söyleyen Rektör Yılmaz öğrenci butiğinde öğrencilere yılda 2 kez kıyafet yardımı yapıldığını, yemek bursu sağlandığını ve öğrencilerin ada bir kez kendi menülerini belirleyebildiklerini belirtti. Ayrıca sosyal tesis ve yemekhanede masa ve sandalyelerin yenilendiğini söyledi. Öğrencilerin sosyal aktivite anlamında desteklenmesi için ise çokça sosyal etkinlik ve birçok kursun düzenlendiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz daha birçok faaliyetin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini kaydederek basın mensuplarına katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Toplantı basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile son buldu.

 

REKTÖR YILMAZ, TOKAT ŞEHİRHASTANESİ İÇİN KONUŞTU

 

“Tokat Şehir Hastanesiyle ilgili olarak, buna engel olma durumunda değil tam tersi destek olmak durumundayız.”

 

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, görevi devraldığı günün üzerinden tam 1 yıl geçmişken basın mensuplarıyla bir araya geldi ve değerlendirmelerde bulundu. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mücahit Eğri, Prof. Dr. Rüstem Koçyiğit, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Şahin Sözen, Doç. Dr. Yusuf Temur, Genel Sekreter Doç. Dr. Muhittin Demiray ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’a açıklamalarının bitiminde basın mensuplarınca sorular da yöneltildi. 

                Tokat Hürsöz gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü gazeteci Fatih Kılıç, Üniversite Taşlıçiftlik Yerleşkesi içerisine yapılması gündemde olan Tokat Şehir Hastanesi üzerine soru yöneltti. Hastane yeri için düşünülen alanın Ziraat Fakültesinin uygulama alanı, tarım arazisi vasfı olmasına yönelik durumu belirten ve bu husustaki görüşlerini açıklaması istenen soruya yanıt veren Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz şunları söyledi:

                “Şehir Hastanesi yatırımı tamamen Sağlık Bakanlığı’nın uhdesinde, bizden bağımsız. Bir ay önce Sağlık Bakanlığından uzmanlar geldi, şehirdeki Şehir Hastanesi’nin yapılacağı yerle ilgili incelemelerde bulundu. Uzun süre kaldılar ve kampüste de belli yerleri kendilerine göre belirlediler açıkçası. Yani bir tanesi belirttiğiniz yer (seraların olduğu, yol kenarı tarım arazisi), diğeri Bayraklı Tepe alanı var. Ama henüz herhangi bir kesinleşmiş karar yok.

Tabi ki Tokat bir tarım şehri, tarım arazisinde olup/olmama noktasında herhalde herkes aynı görüştedir, karar vericiler de oraya yapılacak olsa dahi aynı görüştedir, nereye yapılırsa yapılsın üniversitemizdeki tarım eğitiminin ya da tarımla ilgili yapılacak çalışmalar veya uygulama merkezinin hiçbir aksamaya sebebiyet verilmesine müsaade etmeyeceğiz, bunu belirtmek isterim. Ama konuşulanlar kesin değil, kampüsün içinde olacağıyla ilgili bir bilgi var. Netleşince hep beraber görmüş olacağız.

Şehir Hastanesiyle ilgili olarak, buna engel olma durumunda değil tam tersi destek olmak durumundayız. Bunun için de şehirde, basın konuşulurken, tarım arazisi midir/değil midir diye konuşulurken üniversite olarak bilinçli olarak sessiz kaldık. Yani karar verecek olan merci Bakanlık. Dolayısıyla biz bunu engeller durumda olmak istemedik. Tokat’a ciddi bir yatırım, 10 milyar TL’lik yatırım. Bu anlamda neresi takdir edilirse orada bu inşaat yapılmış, hastane kurulmuş olacak. Onun dışında 30 yıl sonrasını görme bağlamında bizim genişleme alanlarımız var. Ben kampüsümüzün Veterinerlik Fakültesi için de Hastane için de ya da kuracağımız birçok fakülte için de yeterli olacağını düşünüyorum. Yani fiziki olarak bir eksiklik olacağını düşünmüyorum. Bu anlamda yerlerimiz var.”

 

Tokatlı Gazi Osman Paşa için TOGÜ’de Anıt ve Anma talebi geldi, Rektör Yılmaz yanıt verdi

 “Memnuniyetle yaparız ve yapmamız da gerekir”

 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, rektörlükte geride bıraktığı 1 yılı değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla buluştuğu ortamda, üniversitenin adını taşıdığı Tokatlı Gazi Osman Paşa’nın önemine de vurgu yaptı. Ve bilhassa, üniversiteden mezun bir gencin katıldığı mülakatta “Gazi Osman Paşa kimdir?” sorusuna cevap verememesinden bahsetti.

ŞEHİR VE KÜLTÜR SEÇMELİ DERSİ

                Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz üniversiteye gelen öğrencinin şehri ve kültürünü bilmesinin önemine değindiği açıklamasında Şehir ve Kültür seçmeli dersini oluşturduklarını belirtti. Buradan hareketle bir misal verdi ve mezun öğrencinin üniversiteye adını veren Gazi Osman Paşa için kimdir? sorusuna yanıt verememesi hususundaki açıklaması şöyle oldu:

                “Şehir ve Kültür diye bir seçmeli ders oluşturduk. İstiyoruz ki bu dersi seçen bütün öğrencilerimizi, istiyoruz ki şehrin bütün tarihi ve turistik değerlerini, mekanlarını sadece şehir merkezi de değil, ilçeler de dahil görsünler. Onun için öğrencilerimizi otobüslerimizle o tarihi mekanlara taşıyacağız. 14 haftalık programımızı 14 farklı tarihi mekanda işleyeceğiz. Bunu şundan hareketle yaptık. Bir devlet büyüğümüz bir sınav mülakatında bir adaya hangi üniversiteden mezun olduğunu sormuş. Ben Gaziosmanpaşa Üniversitesi mezunuyum diye cevapladığında, mülakatı yapan kişi “Gazi Osman Paşa kimdir?” diye sorduğunda hiçbir cevap verememiş. Gazi Osman Paşa’nın kim olduğunu söyleyemediği için dedik ki, başta Gazi Osman Paşa olmak üzere, Onun doğduğu bu şehri bütün öğrencilerimize tanıtalım. Bu ders bağlamında öğrencilerimizi tarihi mekanlara götürmek istiyoruz.”

GAZETECİ FATİH KILIÇ GAZİ OSMAN PAŞA ANITI’NI SORDU

                Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz değerlendirmesinin ardından basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Bu bölümde Tokat Hürsöz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç, Gazi Osman Paşa üzerinden anlatılan yaşanmışlıktan hareketle Tokat’ta her yıl 05 Nisan’da gerçekleşen Gazi Osman Paşa’yı vefatının yıl dönümünde anma etkinliğini gündeme getirdi. Gazi Osman Paşa Stadı’nın yanındaki Gazi Osman Paşa Anıtı’nın varlığının daha görünür kılınması ve anma etkinliklerinin üniversite öncülüğünde kampüs yerleşkesinde yeni Gazi Osman Paşa Anıtı yaptırılarak daha geniş ve daha kapsamlı olmasına yönelik beklentiyi soru olarak yöneltti.

“MEMNUNİYETLE YAPARIZ, YAPMAMIZ DA GEREKİR”

                Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Gazi Osman Paşa’nın anılmasının ve anıtının üniversite öncülüğünde yapılmasına yönelik soruya “tabiî ki memnuniyetle. Memnuniyetle yaparız ve yapmamız da gerekir.” diye yanıt verdi.

 

 

 

++++++++

 

TOKAT’TA TOGÜ NİTELİKLİ EKMEK ÜRETECEK

 

Rektör Prof. Dr. Yılmaz: “Amacımız şehirde rekabet yapmak değil, Tokat’ta daha nitelikli ekmek üretmek için öncü olmak istiyoruz.”

 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversitede ekşi mayalı, glütensiz nitelikli ekmek üreteceklerini duyurdu.

ÇÖL-YAKLA MÜCADELE İÇİN DE ÖNEMLİ

Tokat’taki ekmek üretiminin kalitesini, niteliğini gündeme getiren açıklamada ÇÖL-YAK hastalığındaki artış da öne çıkan hususlardan biri oldu.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın, ikinci dönemde başlatılacağını duyurdu nitelikli ekmek üretimi için açıklaması şöyle oldu:

“Benim önemsediğim bir konu var. Ekmek üretimiyle ilgili bir konu. Bireysel sizlerle olan sohbetimde ve üniversitedeki arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede biz Tokat şehrinin nitelikli ekmek noktasında ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Yani Tokat merkezde özellikle çok nitelikli ekmek üretilmediği noktasında hemfikiriz. İnsanlar Niksar’dan ekmek getiriyor. Yani şehirde nitelikli ekmek üretimini nasıl sağlarız diye düşündük. Bu alanda ekmekle ilgili çalışan çok başarılı hocalarımız var, bunlarla bir araya geldik ve düzenli olarak ekşi mayalı ekmek kursu düzenliyoruz katkı anlamında. Bir de kendi ekmeğimizi üretelim niyetiyle ekşi mayalı ekmek üreteceğiz. Bunun için yine proje destekli, kendi kaynaklarımızla bir büyük fırın aldık ve şuanda hocalarımızla birlikte kurslarda eğitimlerimiz devam ediyor. İkinci dönem inşallah kendi ekmeğimizi üretmiş olacağız. Tabi buradaki niyetimiz, biz ticarethane değiliz, burası üniversite, akademik bir birim. Amacımız şehirde rekabet yapmak değil, Tokat’ta daha nitelikli ekmek üretmek için öncü olmak istiyoruz. Hatta yaptığımız işin doğruluğunu teyit eder şekilde YÖK’ten bir yazı geldi. Son yıllarda ÇÖL-YAK hastalığının, rahatsızlığının çok yaygın olduğunu, öğrencilerin kantinlerinde glütensiz ürünlerin bulundurulmasıyla ilgili bir yazı geldi. Biz burada üreteceğimiz ekmekle hem sağlıklı ekmek üretmiş olacağız hem de bu Çöl-Yak hastaları için de ekmek üretmiş olacağız ve özellikle kampüsümüzde satış yerinde satmak istiyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45