USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, inek, manda, koyun, keçi ve atlar tarafından severek yenen İtalian Ryegrass yem bitkisi kaba yeminin Tokat`ta kullanılması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, inek, manda, koyun, keçi ve atlar tarafından severek yenen İtalian Ryegrass yem bitkisi kaba yeminin Tokat`ta kullanılması için çalışma yaptıklarını söyledi.
12-03-2015 11:29
Google News
Dökülen, gazetemize yaptığı açıklamada, İtalian Ryegrass`ının tek yıllık özel bir yem bitkisi olduğunu kurak arazilerde 2-3 biçim, sulu arazilerde 5-8 biçim yapıldığını kaydetti.
Süt veriminde yüzde 20 artış 
Süt veriminde yüzde 20 artış sağladığını ifade eden Dökülen, “Kaba yem dediğimiz ot cinsi olan, kesif yem fabrikalarda üretilen yemler. Kesif yemler kaba yemlerden daha pahalı olduğu için kesif yemlerde yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Hayvanlarda yara, bere, mastitis olaylarında hayvanlara doping yapıyor.  Muhtemelen A vitamini yüksek olduğu için bu özelliği var” dedi.
Proteinanı daha yüksek
Yoncaya göre proteinanı bir tonda 34 kilo daha fazla olduğunu dile getiren Dökülen, “Yoncanın bir tonunda 168 kilogram ham protein var. Bu bitkide 192 kilogram ham protein var. Dolayısıyla yem tüketiminde yüzde 50 fark yapıyor. Çiftçinin parası bu şekilde cebinde kalacak, eğer ilkim şartları tutarsa.  İtalyan Zegrası kaba yem bitkisi. Kuru olarak paket yapılıyor, yeşil olarak hayvanlara yediriliyor. 3 şekilde kullanılabiliyor. Bu çalışma hayvancılıkta çığır açacak, temennimiz bu yönde” diye konuştu.
Deneme sürecinde
Şuan deneme sürecinde olduğunu ve ağırlıklı Çamlıbel yöresinde deneyeceklerini aktaran Dökülen, şunları söyledi:“Hayvancılığın bol olduğu yer veya arazinin miktarının bol olduğu yerlerden bir tanesi. Bu sene kenara bıraktığımız, bunu deneyin dediğimiz çiftçileri bulabileceğimiz bölgeası olduğu içinayı seçtik.  Şuanda tohumların siparişi verildi. Siparişler geldiği zaman gelecek hafta tohumların dağıtımıyla birlikte tarlalarımıza ekimimiz gerçekleşecek. Belirlediğimiz kişiler şuanda tarlalarını hazırlamışlar. Onlar da görecek biz de göreceğiz, karşılaştırmayı da yapacağız. Bu ilk adım, bu sene deneyeceğiz, sonuçları bilimsel, bilimselin karşılığında pratiği yakaladığımız zaman çığır açacak. Hayvancılıkta silajlık mısır vardı, çıpır açtı. Bunu da onun yanında eklediğimiz zaman en azından hayvan üreticilerine artı bir katma değer sunmuş olacak”   
Kondisyon ve besi
artışı sağlıyor
Dökülen,  hayvanlarda kondisyon ve besi artışı sağladığını belirterek, “Silaj yapılarak, kuru ot yapılarak, günlük yeşil biçilerek otlatılarak hayvanlara yedirilir. Avrupa`da en çok ekilen yem bitkilerinden biridir. Karlı bir süt hayvancılığı ve besi hayvancılığı İtalian Ryegrass yem bitkisinin büyük katkısının olduğu bilinmektedir. Süt fiyatları ve yem fiyatları arasında ezilen süt üreticilerinin yüzünü güldürecek çok değerli bir yem bitkisi çeşididir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği maliyetini hayvan besleme yönünde aşağıya çekmektedir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği projeleri yapıp büyükbaş hayvan yetiştiriciliği devlet teşvikleri kullanmak isteyen hayvan yetiştiricisi, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği karlımıdır diye araştırma yapmaktadır. Kaba yem ihtiyacının İtalian Ryegrass yem bitkisiyle karşılanması halinde karlı olduğu bildirilmektedir. Yurdumuzun batı bölgelerinde Büyükbaş ve küçükbaş hayvan besleme rasyonlarında eksik olmayan bu kaba yem bitkisi Tokat`ta Ziraat odası tarafından köylerimizde ve çiftliklerimizde deneme aşamasındadır” ifadelerini kullandı. 
Bu bitkiyle beslenen hayvanların sütüne ekstra prim ödeniyor
Türkiye`nin kaba yem açığının kapatılmasında İtalian Ryegrass yem bitkisi önemli bir görev ifa ettiğini vurgulayan Dökülen, “Yonca yem bitkisine göre daha yüksek besin değerine sahip İtalyan Ryegrass yem bitkisi çitçimizi hayvancılıkta kazanca ulaştıracaktır. Yurdumuzun batı bölgelerinde süt alımı yapan firmalar İtalyan ryegrass`la beslenen ineklerin, koyunların ve keçilerin sütüne fazladan pirim ödedikleri söylenmektedir. İtalian Ryegrass sütün yağ, protein ve kuru maddesini diğer yemlere göre daha çok artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Yumurtlamayan 
tavukları yumurtlatıyor
Organik köy tavukçuluğu ve salma tavukçuluk yapan birçok yetiştirici tavuklarına İtalian Ryegrass yem bitkisinden ektiğini kaydeden Dökülen, “Salma tavukçulukta ana yem, yeşil yem İtalian Ryegrasıdır. Yüksek besin ihtiva eden İtalian Ryegrass yumurtlamayan tavukları yumurtlatmakta. Tavukların yumurta büyüklüğünü artırmaktadır. Yumurta sarısı hem büyümekte hem de daha koyu bir renk almaktadır. İtalian Ryegrass ile beslenen tavukların etleri ve yumurtaları daha leziz olmaktadır. Ayrıca tavuklar daha sağlıklı beslenmektedir. Hindi yetiştiriciliği, ördek ve kaz yetiştiriciliği için İtalian Ryegrass çok önemlidir” şeklinde konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42