USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

HEKİMLERİMİZ NE İSTİYORLAR? HEKİMLER İNSANCA YAŞAYACAK BİR MAAŞ İSTİYORLAR

HEKİMLERİMİZ NE İSTİYORLAR?
HEKİMLER İNSANCA YAŞAYACAK BİR MAAŞ İSTİYORLAR
12-12-2013 10:37
Google News

TBMM’de 480 sıra sayılı Kanun Tasarısı görüşülürken Sağlık Personelinin beklentilerini ve sıkıntılarını dile getiren Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru şunları ifade etti.

 

Vekil Doğru, “Bir torba kanunu daha görüşüyoruz. Şu anda, sağlık personelinin büyük bir kısmı bu kanundan çok şeyler bekliyor. Beklemiş oldukları, özellikle özlük haklarının ne olacağı, emeklilik haklarının ne olacağı, çalışma şartlarının ne olacağı şeklindedir. Sayın Bakana, biz de, çeşitli vakitlerdeki görüşmelerimizde, sağlık personelinin çok zşartlar içerisinde çalıştığını ve büyük problemler içerisinde yuvarlanmakta olduğunu ifade etmeye çalıştık.

Hekimlik öyle kolay bir sanat değil. Hekimlik sadece bir meslek de değil. Hekimlikte çok büyük fedakârlık vardır. Hekimin sadece mesaisi sekiz saat değil, bu mesai saatleri belki on altı saat, belki yirmi dört saattir. Hatta hekim, enteresandır, tatile çıkar, tatilde bile, otobüse biner, otobüste bir hasta meydana gelir veya herhangi bir kriz meydana gelir. Hemen ona müdahale etmek mecburiyetindedir veya başka bir şekilde bir durumla karşılaşılır, ebedir, hemşiredir, sağlık memurudur, hekimdir hep beraber o insana, her türlü yapılması gerekenler yapılmaya çalışılır. Sonuçta da hekimlerin özlük hakları konusunda haklı olarak isteklerinin mutlaka cevap bulması gerekir.

Şunu söylemek isterim ki, hazırlanmakta olan bu tam günle ilgili, bu değişiklikle ilgili olan kanunda, hekim camiası olsun, sağlık çalışanları olsun, hepimizi her an arayarak, acaba bu kanun içerisine biz nasıl gireceğiz, ebelerin durumu nasıl olacak, sağlık memurlarının durumu nasıl olacak, özellikle hekim kardeşlerimizin durumları ne olacak şeklinde özellikle istekleri vardı. Ancak görmüş olduğumuz kadarıyla bu kanun içerisinde, tabii, bazı iyileştirmeler var ama o iyileştirmelerin yeterli olmadığını ve hekimlerin dertlerine de çare olmadığını da, maalesef, üzülerek görüyoruz.

Hekimlerimiz ne istiyorlar? Hekimler insanca yaşayacak bir maaş istiyorlar veyahut da emekli oldukları zaman çok az verilen maaşlarının kendilerine yetmediği, tekrar geriye dönmek mecburiyetinde kalmadıkları bir emekli maaşı istiyorlar. Ama enteresandır, Adalet ve Kalkınma Partisine bir türlü bunu anlatamıyoruz. İşte çeşitli mazeretler ileri sürülüyor; deniyişte ``Ödenekler yok.`` deniyor, ``Maliye Bakanlığı vermiyor.`` diye birtakım söylemler içerisinde bulunuyorlar. Ama değerli arkadaşlar, şu anda bir hekim emekli olduğu zaman yaklaşık olarak 1.800 lirayla 2 bin lira arasında bir maaş alıyor. Emekli olmak istemiyor. Hekim çalışmak istiyor, Çalışması gerekir, tabii çalışsın ama hekimlerin de belli bir zaman sonra kendilerinin rahat edebilecekleri, çoluğunu çocuğunu geçindirebilecekleri bir ücretin olması gerekmez mi? Bunların hiçbirisi olmuyor. Ondan dolayı da çıkarılmakta olan bu kanunun bizce iyi yönlerinin yanında bu yönlerinin olmamasından dolayı da büyük bir üzüntü içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hâlbuki bunların içerisine bunları koyabilirdik.

``Sağlıkta çağ atladık, her şey güzel.`` Deniliyor. Şöyle bir bakmış olduğumuz zaman, poliklinik önlerine bakmış olduğumuz zaman veyahut Türkiye`nin içerisindeki durumlara bakmış olduğumuz zaman pek de öyle değil. Çok fazla problemlerin çözümlenmiş olduğunu görmüyoruz. Bakınız, ben birkaç tanesini saymak istiyorum:

Şu anda ülkemizde zararlı gıda ve içecekler, genetiği değiştirilmiş gıdaların alınmaması ve doğal gıdaların tüketilmesi, hava kirliliği ile mücadele, suların kirletilmesinin önüne geçilmesi, insanların psikolojilerini olumsuz etkileyen ruhsuz şehir yapılanmalarınıntadan kaldırılması.  Sağlıkla ilgili sıkıntılar saymakla bitmemekte bunun içinde ciddi sonuç giderici çalışmalarda yapılmamaktadır.

Sağlık çalışanları bu kanun tasarısından çok şeyler bekliyorlar. Bu bekleyenlerden bir kısmı da, şu anda eğitim hastanelerinde çalışan şef -şef muavinliği eski tabiriyle, şimdi ``eğitici`` diyorlar onlara- arkadaşlarımız. O arkadaşlarımız, emekli oldukları zaman, kendilerinin muadilleri olan üniversite hastanelerindeki öğretim elemanlarının almış olduğu imkânları almıyorlar. Onlar 4.000 lira emekli maaşı alırsa, bunlar 1.800-2.000 lira civarında emekli maaşı alıyorlar. Bu yönlü olarak da ``Bu kanun içerisine, bunun düzeltilmesi noktasında bir zerk yapılabilir mi?`` şeklinde çok yoğun bir talepleri vardı ancak anladığımız kadarıyla, bunu da kabul etmeyeceksiniz, edilmiydiye görüyoruz. Bunlar doğru değildir çünkü sağlık çalışanları fedakâr insanlardır, gecesini gündüzüne katarak çalışan insanlardır. Hem bunların kendi özel özlük haklarının hem de emeklilik haklarının verilmesi gerekir diye düşünüyoruz ancak şu an itibarıyla, bu yönlü olarak da maalesef beklentilerimizin hiçbirine cevap verilmemiştir.

Sağlık çalışanlarının üzerlerinde en fazla sıkıntı yaratan bir diğer konu da sağlık çalışanlarına uygulanan şiddettir. Bakınız, sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaşmış olması, sağlıkla ilgili belki de günümüzdeki en önemli konuların başında gelmektedir. Gün geçmiyki, bir sağlık çalışanına, işte, ebesine, hemşiresine, doktoruna bir şiddet uygulanmasın veya saldırılmış olmasın. Sağlık personeli fedakâr bir şekilde çalışırken onlara yapılan saldırılar doğru değildir. Geçmiş zamanlarda Meclisimizde bu yönlü olarak bir araştırma komisyonu kuruldu. Araştırma komisyonu yoğun bir şekilde gecesini gündüzüne katarak çalışmıştır ve çalışması neticesinde de çok kalın bir raportaya koymuştur ve o raporun en arka sayfalarında da, yaklaşık olarak 50 sayfalık bölümünde de ``öneriler`` şeklinde bazı önerileri sunmuştur. Ancak, önerilerin hiçbirinin şu anda uygulanmış olduğunu görmüyoruz. Uygulanmasını bırakın, hatta o Meclis araştırma raporu Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmemiştir.

 Bunları, aynı tabloyu diğerlerinde de görüyoruz. İşte, geçmiş zamanlarda madde bağımlılığıyla ilgili aynı şekilde araştırma komisyonları kurulmuştu, onda da çok ciddi çalışmalar yapılmış, çok ciddi öneriler sunulmuş ama onların hiçbirinin önerileri maalesef Meclisimize getirilmemiş ve uygulanmamıştı. Aynı tabloyu, İnternet kullanımı bağımlılıklarıyla ilgili olarak kurulan komisyon dada görüyoruz. Mecliste araştırma komisyonlarını kuruyoruz, kurmuş olduğumuz araştırma komisyonları çalışmasını tamamlıyve çalışmalarının hepsini bir rafa koyuyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi bu konuda çok yanlış yapıyor.

Bunlardan bir tanesi, alınan tedbirlerin istenmesi noktasında, sağlık çalışanlarına yapılan şiddetle ilgili olarak, ``Sağlık çalışanlarına psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanmasının önlenmesi için gereken her türlü hukuki ve idari tedbirler alınır.`` deniliyor.

İkinci konu, ``Şiddetle karşılaşan sağlık çalışanına, hukuki, tıbbi ve sosyal destek sağlanır.`` deniliyor.

``Sağlık kurumlarının risk değerlendirmesi yapılarak, şiddet riskinin fazla olduğu alanlarda güvenlik önlemleri artırılır.`` deniliyor.

Mesela yine diğer bir öneri, 112 çalışanları için bütün yerlerde komuta kontrol merkezleri ve isteyen yerlerde de acil çıkış kapıları şifreli şekilde konulmalı ve de bu şekilde bir şiddetle karşılaşan sağlık personeli hemen şifreyi kullanarak başka bir yere geçmeli ve de korunmalıdır.

Yani bu kadar güzel tedbirler varken bunların hiçbirini göz önüne almıyoruz ve de hekimlere saldırılıyor, hekimler ölüyor, sağlık personelinin itibarıtadan kaldırılmaya çalışılıyve sonuçta da bütün her şey hekimin üzerine yıkılıyve sağlıktaki başarısızlığın hepsi hekimlere bırakılıyor.” Dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45