USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ET KOMBİNASI HİZMETE GİRDİ

ET KOMBİNASI HİZMETE GİRDİ
12-11-2018 09:59
Google News

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, tesiste kesimlere başlandığını belirterek 250 büyükbaş, 1000 küçükbaş kesim kapasiteli tesisin, Türkiye`de hayvan ve et üretimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Tokat Belediyesi öncülüğünde, Turhal Belediyesi, Pazar Belediyesi, Tokat İl Özel İdaresi ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından 2016 yılında Turhal ilçesi Arzupınar köyünde temeli atılan ve geçen Mart ayında açılışı gerçekleştirilen Topektaş Et Entegre Tesisi`nin ilk etabı olan et kombinasında çalışmalar tamamlandı. 150 dönümlük araziye 3 etaplı kurulacak ve tamamlandığında yaklaşık olarak 30 milyon TL`ye mal olacak et entegre tesisi Tokat`ta bölgeseltak yatırımların birinci kısmını oluşturuyor. Topektaş Et Kombinası ve Et Parçalama Tesisi`nin 80 kişiye istihdam sağladığı, günlük 250 büyükbaş ve 1000 küçükbaş kesim kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

“TESİS BÖLGE HAYVANCILIĞINI GELİŞTİRECEK”

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, tesis ile ilgili yaptığı açıklamada; “Tokat deyince birçok şey akla gelir ama Tokat hayvancılıkta da Türkiye’mizin ender bölgelerinden bir tanesidir. Bizde bundan birkaç yıl önce oturduk değerlendirdik. Turhal Belediye Başkanı, Pazar Belediye Başkanımız, Pancar Ekiciler Kooperatif, o dönemin valisi, değerli vekilleri şimdiki valimiz ve vekillerimizle dedik ki Tokat’ta bir hayvancılık projesi yapalım, örnek olsun, şehre, ve bölgeye değer katsın diye. Şimdi içerisinde olduğumuz güzel tesisi Tokat’ımıza kazandırdık. Birkaç gündür kesimlere de başlayan bu tesisimiz, bugün Kırşehir’den Samsun’a, Amasya’dan Çorum’a kadar bir çok ilden de sipariş alınan tesis haline geldi. Türkiye’ye baktığımızda, bu tesisi yapmadan önce araştırdık, gezdik bir elin parmakları kadar ancak var. Karadeniz’de zaten hiç yok. Doğuda da ancak 1-2 tane vardır bunun gibi önemli, modern ve güçlü bir tesis. Bu yönüyle tesis, hem Tokat’ın hayvancılığına hem bölgenin hayvancılığına çok büyük destek vereceğine canı yürekten inanıyorum. Diğer taraftan da Cumhurbaşkanımız, ‘halkımız ucuz et yemeli’ diye ifade etmişlerdi. Bizim de bu çalışmamız tamda Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği ucuz et yeme anlamında tüketici ile üreticiyi buluşturan, aracıyı aradan çıkartan ve son derece hijyenik koşullarda kesilen halkımızın ucuz et yemesini sağlayacak bir tesis olması anlamında da Cumhurbaşkanımızın da ifade etmiş olduğu fikre, düşünceye de uymakta” dedi.

“BÖLGEMİZE ÇOK BÜYÜK ARTI DEĞER KATACAK”

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, bölgenin hayvancılıkta iyi bir bölge oldupuna dikkat çekerek; “Bölgesel Et Kombinamız kesimlere başladı. Et balık kurumu ile anlaşma gerçekleştirdik. Bölgemiz hayvancılıkta iyi bir bölge, yanı başımızda Kazova var. Özellikle büyükbaş hayvan üretiminde, et üretiminde oldukça büyük bir kapasiteye sahip. Ancak büyük tüccarlar bölgemize gelmiyordu. Çünkü bölgede büyük bir kesim hane yoktu. Biz o boşluğu doldurmuş olduk. Artık büyük şehirlerden büyük tüccarlar da şehrimize gelip bölgemizden hayvan satın alıp bu tesiste de kesimini gerçekleştirip soğuk hava depolarında bekletip istediği zamanda alabilecek. Bu tesis bu özelliklerin tamamını içerisinde barındırıyor. Yanı başında projelendirdiğimiz bir hayvan borsamız var. Hayvan borsamızın da 2019 da inşaatına başlayacağız. Oda bölgesel ve büyük bir tesis olacak. Bu 360 dönüm üzerine kurulmuş, günlük tek vardiya çalıştığı zaman 250 büyükbaş, bin adet küçük baş kesim kapasitesine sahip. Ama vardiya sayısını çoğaltınca günlük 400 baş kesim kapasitesine sahip bir tesis. Bu tip tesislerimizde büyükbaş hayvan kesimleri oluyzaten ancak Türkiye’de küçükbaş hayvan kesim tesisleri çok az sayıda. Hükümetimiz son aylarda et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ve küçükbaş hayvan sayısının da Türkiye de fazla olmasından dolayı küçükbaş hayvana da yönlendirmeye de çalışıytüketicileri. Bu tesisin özellikle küçükbaş hayvan kapasitesini yüksek tuttuk. Bölgemize çok büyük artı değer katacağını düşünüyorum” diye konuçtu.

“GÜÇ BİRLİĞİ DEVAM EDECEK”

Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler ise tesis ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Biz göreve geldiğimiz ilk andan itibaren Tokat’ın ekonomisiyle de ilgilenmemiz gerektiğini biliyorduk. Bu anlamda Tokat Belediye Başkanımız, Turhal Belediye Başkanımız ve Pazar Belediye Başkanımız ile hep birlikte çalıştık. Bu tesis için istişare ederek kararlar aldık. Çok güzel bir birliktelik oldu bu. Tokat’ta bugüne kadar yapılmamış bir güç birliği yaptık. Tokat’ın ekonomisi bilindiği gibi tarım ve hayvancılığa dayalı. Biz de bu sektörlerdeki eksiklikleri gidermediğimiz sürece ekonomiyi canlandıramayacağımızı biliyorduk. Bunun için etüt çalışmaları yaptık ve Tokat’ın bir et kombinasına ihtiyacı olduğunu, yine burada bir hayvan borsasına ihtiyacımız olduğunu gördük. Ayrıca et entegre tesisine de ihtiyacımız olduğunu gözlemledik. Bunun için belediye başkanlarımızla, valiliğimizle, milletvekillerimizle beraber çalışmalara başlayıp, projeleri hazırladık. Çalışmalarımız sonucunda tesisimiz bu yıl itibariyle çalışmalarına başladı. Eti direkt olarak üreticiden alıp tüketiciyle buluşturuyoruz. Hayvancılığın da yeniden gelişmesine katkı sağlamış oluyoruz. Bu noktada hem belediye başkanlarımıza hem sayın valimize hem de bizlere destek veren tüm milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Tokat’ı yeniden tarım ve hayvancılığın çok güçlü olduğu o noktaya getireceğiz. İnşallah bu birlikteliğimiz ve güç birliğimiz devam eder”

“YILLARDIR ÖZLEMİNİ DUYDUĞUMUZ BİRLİKTELİK TESİS EDİLDİ”

Projenin paydaşlarından olan Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar ise bu tesis için bir gün. Birliği yapıldığını ifade ederek; “Bugün burada Tokat’ın birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğini yaşıyoruz. Yıllardır özlemini duyduğumuz bu birliktelik burada tesis edildi. Tokat Belediye Başkanımıza bizleri bir araya getirdiği için ayrıca teşekkür ediyorum. Hep birlikte Tokat’a daha çok eserler kazandıracağız diye düşünüyorum. Bu çalışmada bizlerden emeklerini esirgemeyen tim milletvekillerimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45