USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ESNAF KREDİYE DAHA KOLAY ERİŞİYOR

ESNAF KREDİYE DAHA KOLAY ERİŞİYOR
01-01-2018 10:36
Google News

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (TESOB) Başkanı Mehmet Bekçi, Olağan Genel Kurul seçimleri, oda hizmetleri ve projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

TESOB Başkanı aynı zamanda da Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Mehmet Bekçi Sesimiz gazetesi muhabirleri ile yapılacak olan oda seçimleri ve birlik seçimi hakkında sohbet etti. Yaptığı açıklamada 4 yılda bir gerçekleşen olağan genel kurul sürecine girdiklerini dile getiren Bekçi, TESOB’a bağlı 12 odanın 22 Ocak tarihine kadar seçimlerini yapacağını söyledi.

TEMİZ BİR ORTAMDA GÜZEL BİR SEÇİM YAŞAMAK İSTİYORUZ

Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası olarak da seçimlere hazırlandıklarını belirten Başkan Bekçi, “Ben  hem Birlik Başkanı hem de Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanıyım. Nihayetinde bizim seçimlerimiz Türkiye genelinde demokratik ölçütlerde bir seçim sistemine sahip. İlk önce oda üyelerimiz oda başkanlarını ve yönetim kurulunu seçiyor. Seçilen oda başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz de birlik başkanlarını seçiyor. Mayıs ayında yapılacak olan birlik başkanlığı seçimlerinde tekrar adayım. İnşallah kaldığımız yerden çalışmalarımıza hizmetlerimize devam etmek istiyoruz. Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası olağan kurulda karşımızda adayımız var. Değerli bir arkadaşımız adaylığını açıkladı. Ben aday olan arkadaşımıza başarılar diliyorum. Çünkü temiz birtamda güzel bir seçim yaşamak istiyoruz. Tokat’ımızda örnek olabilecek genel kurul gerçekleşmesini arzuluyoruz. Herkes demokratik hakkını kullanmakta özgürdür. İnsanlar bir yerlere aday olurken daha güzelini, iyisini yapacağım gibi bir anlayış ile aday oluyorlar. Bunun dışında aday olmayı düşünen arkadaşlarımız çevre baskısıyla aday oluyorlar” ifadelerini kullandı.

TEŞKİLATA ÇOCUĞUMUZ GİBİ BAKTIK

Elektrik Elektronik Teknisyenlerinin 1993’e kadar herhangi bir oda veya teşkilatı olmadığını ilk kurucularının kendileri olduğunu belirten Başkan Bekçi, “Bizler Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odasının kurucu başkanlarıyız. Daha önce herhangi bir odamız ya da teşkilatımız yoktu. Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odasını 1993 yılında bizler kurduk. Bu odanın ilk başkanlarındanım. Hiçbir şeyi olmayan üyesi başka yerde olan bir teşkilatı toparladık. Şu anda 2 tane mülkiyeti, 1 tane aracı hiçbir yere borcu olmayan 2 tane personeli ile üyelerine hizmet etmeye çalışan ender teşkilatlardan bir tanesiyiz. Kurucu olduğumuz için bu teşkilata biz çocuğumuz gibi baktık. Ben bugüne kadar yönetim kurulunda görev almış arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ederim. Arkadaşlarım Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odasının kazancı üzerine olan bir anlayışla hizmet etmeye çalıştılar. Tabi ki eksiğimiz vardır. Fazlamızın da olduğuna inanıyoruz. Şu anda Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odasının hiçbir yere borcu olmamasına rağmen 2.5, 3 milyonluk bir kazanım elde etmiş durumdayız. Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası TİŞGEM’in yüzde 5tağıdır. Yapı ve arazi olarak değerlendirirsek yaklaşık 5 milyon civarında bir rakam, bunu Avrupa Birliği projesiyle gerçekleştirdik” dedi.

20 MİLYON TL TOKAT PİYASASINDA DOLAŞIYOR

Konuşmasında 2’nci Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden de bahseden Bekçi; “Bunun haricinde üyelerimize maddi manevi her türlü desteği sağlayabilmek için 2’nci Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifini kurduk. Yaklaşık 20 milyon gibi bir rakam Tokat piyasasında dolaşıyor. Yaklaşık 400 esnafımıza kredi imkanı sağladık. Bunların 100 tanesi elektrikçi elektronikçi yani odamızın esnaflarıdır. Bunların krediye erişme noktasında daha rahat ve kolay erişim noktasında bunların finans ihtiyaçlarını da karşıladık. Sadece oda üyelerimize değil tüm esnaf ve sanatkarlarımıza hizmet amacıyla kurmuş olduğumuz bu kooperatifimizde tüm esnaf sanatkarlarımızın finans ihtiyacını karşılayabilecek boyuta ulaştı. natif kooperatif olarak da insanlarımız artık krediye kolay ve rahat erişiyor. Bazı engellemeleri kaldırarak 1 ay 2 ay 5 ay bekletmeden odamıza kayıt yaptıkları günün ertesi günü krediye erişmesi mümkün. Şuanda 150 bin liralık bir kredi veriyoruz. Bu kredimizi tüm esnaf ve sanatkarlarımızın emrine amade ediyoruz. Başkanlığımız süresince başlayan ve devam eden Tokat ekonomisine kazandırdıklarımız da var.”

‘EN ÇOK AB PROJESİNİ HAYATA GEÇİREN KURUMUZ’

Tokat’ta 40 milyon liralık Avrupa birliği projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Bekçi, “Ben iddia ediyorum, Tokat’ta sivil toplum örgütleri içerisinde en fazla Avrupa birliği projesi yapan ve gerçekleştiren kurumuz. Hala bu noktada çalışmalarımız devam ediyor.  Yeni ve son projemiz değerlendirme kurulunda değerlendiriliyor. İnşallah bu projemiz de gerçekleşecek. 67 dönümlük bir arazi üzerinde TİŞGEM’in yanında bu projemizi gerçekleştireceğiz. Bu proje ile yaklaşık 30 insanımız iş sahibi olacak. Bu sayede Tokat’a istihdam sağlayacağız. Yaklaşık 8 milyon euro değerindeki bu projede kazanılan para, Tokat’ta harcanacak. Tokat ekonomisine katkı sağlayacak. 2018 yılında inşallah çalışmalarımız, projelerimiz hız kesmeden devam edecek. 2018 yılının elektrikçiler açısından bir milat olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

 

+++++++

 

 

‘Büyük projelerimizden biri İŞGEM’

TESOM olarak Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan İŞGEM’i Tokat’a kazandırdığını belirten Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Bekçi, 14 Milyon TL’lik bir projeyi Tokat’ta gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.  Başkan Bekçi, “Biz memleket sevdalısıyız Tokat’ımız için Tokatlımız için çalışıyoruz.  İŞGEM büyük bir proje Tokat’ımıza artıları çok olacak. İş sahibi olmak isteyenlerin kişisel yeteneklerini değerlendirebilmesi  adına gerek imalat gerekse yöresel ürün sektöründe önemsediğimiz bir yer. Toplam 5380 metrekare olan kapalı alanda 10 dönüm arazi üzerine kurulan ve 67 dönüm arazi üzerinde şekillenen bu muhteşem proje ile inşallah. Tam faaliyete geçtiği zaman yaklaşık 300- 400 kişiye ekmek kapısı olabilecek, işsizliğe çare olabilecek bu muhteşem kuruluş, Tokat’ın ihtiyacı olan fuar alanını da yanında barındırmak suretiyle esnaf ve sanatkârımız için muhteşem tesis haline gelecektir. İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen ve kolaylaştıran, dolayısıyla da işletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını arttıran Türkiye için yeni sayılabilecek bir istihdam yaratma ve iş kurma modeli. İşletme Kuluçkaları veya KOBİ Fidanlığı”dır. Tokat İŞGEM “Seçili Yörelerde Üç Yeni İŞGEM Kurulması ve Türkiye’deki İŞGEM’ler Arasında Bir Ağ Oluşturulması Projesi” kapsamında 2014 yılı Aralık ayında faaliyetlerine başlamıştır. Yeni girişimcileri desteklemek, bölgedeki girişimcilik kültürünü geliştirmek ve KOBİ’lere teknik destek sağlamak amacıyla kuruldu. İstatistiklere göre , küçük işletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlıkanı 60-80 iken İŞGEM` de yer alan girişimci firmalarda buanın 10`lara düşebildiği gözlemleniyor. 

Toplam 40 Milyon değerindeki AB projeleri hakkında bilgi veren TESOB Başkanı Mehmet Bekçi;

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEME PROJESİ

Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi’nin iki ana hedefi vardır. İlki, kadın girişimcilere destek vermek üzere, TESK ve ESOB’ların kurumsal yapılarına uygun, sürdürülebilir bir Kadın Girişimciliği Destekleme Merkez Modeli geliştirmek ve uygulamaktır. Merkez Modelinin proje tamamlandıktan sonra ve proje illerinin dışındaki bölgelerde de uygulanabilir olması amaçlanmaktadır. Merkezlerin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere TESK ve ESOB’larda sorumlu personel için kapasite geliştirme eğitimleri yapılması öngörülmektedir.Proje’nin ikinci ana hedefi ise, kendi işlerini kurmak isteyen kadınlar için girişimcilik eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile küçük işletme sahibi girişimci kadınlar için iş geliştirme eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulmasıdır.

 

TÜSPAF

Genel hedef: Tarımda Kayıt Dışı ve Sosyal Güvenlikten yoksun olarak çalışan Gündelikçi (Yevmiyeli) Tarım İşçilerinin, Örgütlenmeleri ve Sosyal Güvenlik Şemsiyesi altına alınmalarına katkıda bulunmak. Özel hedef (ler) Hedef Bölgelerdeki her ilde, (Samsun-Tokat-Hatay-Osmaniye) Toplama-İstifleme-Ambalajlama işlerinde kayıt dışı olarak çalışan gündelikçi tarım işçilerini, kayıt ve sosyal güvence altına almak amacıyla bir dernek kurmak ve hedef bölgelerdeki tarım işçilerini kurulan derneklere üye yaparak örgütlenmelerini sağlamak.

Hedef Bölgelerde kayıt dışı ve mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışan gündelikçi tarım işçilerinin bilgi ve becerilerini, mesleki eğitim yoluyla geliştirerek belgelendirmek.

Meslek Kuruluşları ve STK’lar vasıtasıyla Tarım İşçiliğinin bir meslek kapsamı içerisine alınması konusunda kamuoyu oluşturmak.

 

KAMEDAP

(Kadın dayanışması odaklı sürdürebilir mesleki eğitim)

Genel hedefler; tüm kadınların istihdam edilebilirliklerinin artmasına imkân verecek şekilde Kadınlar Arası Mesleki Dayanışma Platformu (KAMEDAP) oluşturulması, kurumsal diyalog ve işbirliği ağının kurulması, yaygınlaştırılması, örnek mesleki eğitim kursları düzenlenmesidir.

Özel hedefler; Tokat ilinde, tarım sektöründe çalışmış olan kadınlar da dahil kentsel alanlarda yaşayan işsiz kadınlara mesleki beceri kazandırılması, kadın istihdamının artırılmasına imkân verecek kurumsal işbirliği ve diyalog kapasitesinin KAMEDAP modeli ile kurulması, geliştirilmesi, böylece kadın girişimciliğinin desteklenmesinin sağlanması, bu konuda ulusal ve uluslar arası işbirliği ağı oluşturulması, örnek uygulamalar gerçekleştirilmesi ve buna süreklilik kazandırılmasıdır

 

TOMEK

(Tokat meslek edindirme kurumları)

Genel amacı:

Özellikle işsiz kadınlarda dahil tüm vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayatın tüm evrelerinde aktif bir şekilde katılmalarına imkan verebilcek şekilde Tokat Mesleki Eğitim Kurumları (TOMEK) örneğinmin kurulması yaygınlaşması ve sürekliliğine katkıda bulunmaktadır.

Özel Amacı: Tokat ilinde bilgi beceri ve yetkinliklerinin geliştirlmesini sağlayacak sürdürebilir bir yapılanmaya imkan verebilecek bir kurumsaliş birliği kapasitesinin TOMEK ile kurmak geliştirmek ulusal ve uluslar arası işbirliği ağı oluşturmak örnek uygulama gerçekleştirmek ve buna süreklilik kazandırmaktır.

 

ELEKTRİK VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YENİ TEKNOLOJİK YAKLAŞIMLAR

 

Bölgedeki sektör yöneticilerinin ve çalışanlarının yeni teknolojilere yönelmeleri konusunda gerekli teşvikler yapıldı. Proje faaliyetlerinin yaygınlaştırılması yoluyla, kamuya bölgesel kalkınma bilinci kazandırıldı Elektrik makineleri kumanda sistemleri ile ilgili son teknoloji ürünü bir adet laboratuar kuruldu. Enjeksiyonlu yeni nesil araçlarda arıza bulma yöntem ve teknikleri ile ilgili son teknoloji ürünü bir adet laboratuar kuruldu. Proje ile ilgili işlemlerin yapıldığı donanımlı bir adet çalışma ofisi kuruldu. Elektrik Makineleri Kumandası ile ilgili ve Enjeksiyonlu Araçlarda Arıza Bulma Yöntem ve Teknikleri ile ilgili 500 adet kitapçık hazırlanmış kursiyerlere ve sektörle ilgili kuruluşlara dağıtılmıştır. Proje tanıtımı için 1000 CD hazırlanarak proje hazırlayacaklara örnek, sektör elemanlarına da bir eğitim materyali olarak dağıtılmıştır. Mesleği ile ilgili son teknolojileri bilen ve uygulayabilen 117 sektör elemanı 2 şer aylık periyotlarla eğitimden geçirilmiş ve sertifika verilmiştir.

 

ENJEKSİYONLU ARAÇLARDA ARIZA BULMA YÖNTEM Ve TEKNİKLERİ

Projede katılımcılarımız Almanya’daki modern servislerde enjeksiyonlu araçların arıza tespiti, bakımı ve onarımı konularında bilgisayarlı test cihazları ile çalışmalar yaparak kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Türkiye’ye döndüklerinde elde ettikleri bilgi, beceri ve tüm kazanımlarını, yanlarında çalışan çırak, kalfa, meslek lisesi öğrencileri ve ustalara aktarmaları hedeflenmektedir. Küçük işletmelerde, sektördeki gelir paylarını alarak dengeli bir dağılımın oluşması, istihdamın artması, işsizliğin azalması, sektörde rekabetin artması, bölge halkının daha ucuza kaliteli hizmet almasını sağlayacaktır.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİ GELİŞTİRME

Bu projeyle Güneş Enerjisi imalatı yapmakta olan Yalçın Isı Firması elemanları ile diğer katılımcılar Güneşten Elektrik enerjisi üretme endüstrisi konusunda elde edecekleri bilgi, yöntem ve teknolojileri çalışanlarına, öğrencilere aktarmak suretiyle yaygınlaştırma yapacaklardır. Teknik konuların yanı sıra Alman eğitim sistemi, mesleki örgütlenme, Alman kültürü ve Almanca konuşma yeteneğimizin de gelişmesi hedeflenmektedir

 

ELEKTRİK KUMANDA SİSTEMLERİ

Ara elemanların yetiştirildiği eğitim kurumları olan Endüstri Meslek Lisesi olarak böyle bir hareketlilik projesiyle öğrencilerimizin, elektrik makineleri kumandasındaki ilerlemeler konusunda bizden daha ileride olan Almanya’ya giderek bizzat görüp inceleme ve uygulama yaparak mesleki bilgi, beceri ve tecrübelerini artırmalarını hedefliyoruz. Projeye katılan öğrencilerimiz mezun olduktan sonra daha kolay iş bulacak ve sonuçta bölgesel olarak istihdam imkânları artmış olacaktır.

ELEKTRİK MAKİNELERİNİN KUMANDASINDAKİ TEKNOLOJİK İLERLEMELER

İş piyasasındaki gençlerin yeni teknolojiler konusunda eğitilmesi, yeni yöntemlerin öğretilmesi ve iş tezgâhlarında kullanılan yeni teknolojilerin transferi hedeflenmiştir

SEÇİLİ YÖRELERDE ÜÇ YENİ İŞGEM KURULMASI ve TÜRKİYE’DEKİ İŞGEM’LER ARASINDA BİR AĞ OLUŞTURULMASI

İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen ve kolaylaştıran, dolayısıyla da işletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını arttıran Türkiye için yeni sayılabilecek bir istihdam yaratma ve iş kurma modelidir.“İşletme Kuluçkaları” veya “KOBİ Fidanlığı” olarak adlandırabileceğimiz İŞGEM’ler, bünyelerinde barındırdıkları yeni işletmelere, yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkanı, uygun koşullarda iş yeri mekanı,tak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunarak adeta onları beslemekte, ve en zayıf oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlamaktır

 

MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMİN İYİLEŞTİRİLMESİ

Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hazırladığımız projede katılımcılarımız Almanya’daki mesleki eğitim sistemi, Hayat boyu eğitim, mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, meslek standartları, yeni teknolojik uygulamalar, konusunda incelemeler ve araştırmalar yaparak; Türkiye’deki uygulamalarla mukayese edip kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Proje, Tokat’ta ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecek nitelikte bir işgücü piyasasının geliştirilmesi amacıyla yereltaklıklar kurmayı, eğitim kurumları ve işletmeler arasında mesleki eğitim konusunda sürdürülebilir birtaklık yapısının kurulmasını amaçlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

‘HEDEFİMİZ TESOB ÜYELERİNİN BİLGİLERİNİ YENİLEMEK’

Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak, esnaf-sanatkârlarımızın ve ilimizin sosyal ve ekonomik problemlerine çözüm bulmak ve üyelerimizin mesleki bilgilerini yenilemek amacıyla konferanslar, paneller, seminerler düzenlediklerini belirten Başkan Bekçi, “Bu toplantılarda sunulan tebliğleri ve hazırlanan araştırma raporlarını yayınlayarak daha geniş kitlelere hizmet götürmeye çalışmaktayız. Hiç kuşkusuz bu faaliyetleri Karadeniz Teknik Üniversitesi, meslek odaları, KOSGEB ve diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirmekteyiz.

Birliğimiz, gerçekleştirmekte olduğu “eğitim” odaklı çalışmalarla, sahip olduğumuz insan kaynaklarının bilgi birikimi ve deneyimlerini yükseltmeyi ve daha aktif bir meslek kitlesi inşa edilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45