USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tokat Vicdan Hareketi Başkanı Mahmut Delen, engellilerin sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi.

Tokat Vicdan Hareketi Başkanı Mahmut Delen, engellilerin sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi.
04-12-2012 09:39
Google News

Tokat Vicdan Hareketi Başkanı Mahmut Delen, engellilerin sorunlarını dile getirdi. Tokat Vicdan Hareketi tarafından   aylar önce engelliler ile alakalı yapılan anket yaptıklarını hatırlatarak,   ancak altı çizilen hususlarda ilerlemenin kat edilmediğini gördüklerini söyleyen Delen, “ Yetkili mercilere tekrar hatırlatmak için bir kez daha ``Tokat`ta yaşayan engelliler hangi sorunlarla karşılaşıyor?`` sualimizin cevaplarını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.” dedi. Delen, şunları söyledi.
 

Engellilerin sorunları

 “Şimdi gelelim memleketimizde engellileri saran sıkıntılara. Münferit kalan bir kısım cevapları burada paylaşmıyoruz. Muradımız, ekseriyetinin karşılaştığı, ivedilikle çözülmesi gereken sorunları aksettirmektir. Bedensel engellilerimiz, en çok kaldırımların ve yolların bozuk oluşundan ve bu sebeple tekerlekli sandalyelerinden zaman zaman düştüklerinden şikâyetçiler. Toplu taşım araçlarına binmelerini sağlayabilecek bir teknolojinin olmaması da refakatsiz olarak hiçbir yere gidememelerine neden oluymlesef. İbadet etmek istedikleri vakit dahi camilere giremeyen, öğrenimini okullarda yapamayan, mağazalarda dolaşamayan, resmi kurum ve kuruluşlarda bile işlerini göremeyen; kısacası hayatlarını tamamen asosyal bir biçimde evlerinde geçirmeye mahkûm edilen insanlar bunlar. Dolayısıyla biz onları“engelli” değil “engellenen” görüyoruz. Görme engellilerimiz; her gün kullandıkları yolları bir süre sonra ezberleyerek normal hayatlarını idame ettirme gayreti içindeler. Lakin trafik lambaları mevkiinde bile karşıdan karşıya her geçişlerinde Tokat’ta yaşadıklarından ötürü ölümle burun buruna geliyorlar. Tokat vurgusunu özellikle yaptım. Çünkü sesli uyarı sisteminin trafik lambalarına koyulmadığı bir şehir burası. Evet, buradan altını çizerek söylüyorum. Bu konuda bir ölüm yaşanırsa; bunun adı “cinayet” olacaktır!”

 Engellilerin Beklentileri

Delen engelli vatandaşların beklentilerini ise şu şekilde açıkladı: “Engellilerimizin genel olarak, anket dahilinde aktardığı başka beklentileri de var. Birçok belediyenin yaptığı gibi, Tokat Belediyesi’nin de şehir içi ulaşım ücretlerini engelliler için bedava yapması gerektiğini söylüyorlar. Şehirlerarası otobüs firmalarının da kanuni zorunluluk olan 30 engelli indirimini uygulamadığı yönünde de iddiaları var. Manevi olarak kendilerini yoran, resmi daire personellerinin olduğundan da yakınıyve “hiç engelli görmemiş gibi bakışlar” ve “ne engelin var senin?” türünden suallerin kendilerini çok rahatsız ettiğini de ekliyor; bu konularda memurların, bilinçlendirilmesini bekliyorlar. Hastanelerde bir hak olarak verilen muayene önceliğinden de gerektiği gibi faydalanamadıklarını ifade etmekteler.Anketin en önemli gündemini, her zamanki gibi maalesef “iş” konusu oluşturuyor. Engelli hemşerilerimizin; torpil söylentileri, uygun pozisyonlara atamaların yapılmaması, engelli kotalarının bir türlü doldurulmaması hususunda son derece öfkeli olduklarını üzülerek tetkik etmiş bulunuyoruz. Anayasal haklarını bile alamadıklarından yakınarak, pozitif ayrımcılığın nerede tezahür edeceğini soruyorlar. Bu ve bunun gibi birçok meseleye ışık tutsun, yetkilileri harekete geçirebilsin diye resmi bir hüviyeti bulunmayan, tamamen dostane muhabbetlerimiz iletaya çıkardığımız bu mütevazi anket çalışmamızı paylaşırken; özellikle şehrimizde faaliyet gösteren engelli derneklerini, daha fazla  çalışmaya davet ediyve taşın altına elimizi koymaya bizim hazır olduğumuzu beyan etmek istiyorum. Bu bahsettiğimiz konuların yanında, daha fazla sosyal aktivite ve engelli hakları konusunda bilinçlendirme çalışmaları, fikir istişaresitamı istendiğini de eklemiş olalım son olarak. İnşallah basınımızın, halkımızın, sivil toplum örgütlerimizin, belediyemizin ve elbette resmi kurum ve kuruluşlarımızın bu mevzuya duyarsız kalmayacağını ümit ediyve bugünden itibaren en azından kendi şehrimizde bu konu ile ilgili önemli bir adım atıyolduğumuzu düşünmek istiyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47