USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eczaneler Maske, Dezenfektan, Eldiven Temin Edemiyor

Eczaneler Maske, Dezenfektan, Eldiven Temin Edemiyor
16-03-2020 10:45
Google News

Türkiye`de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından vatandaşlar eczanelere akın etti. Maske, el dezenfektanı ve kolonya en çok aranan ürünler arasında girdi.

Tokat’ta da eczanelerde yoğunluk yaşanmaya devam ediyor. İl merkezinde hizmet veren eczanelerde maske, el dezenfektanı, kolonya ve eldiven tükenen ürünler arasında.

Vatandaşlar eczanelerden en çok el dezenfektanı talep ederken, ürünün tükenmesinden dolayı kolonyaya rağbet artış gösterdi.

  1. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı Ahmet Dutoğlu, Tokat’ta yaşanan ürün temin sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tokat’taki eczanelerde maske, el dezenfektanı, ve eldiven gibi ürünlerin tükendiğini aktaran Dutoğlu, ürünlerin temininde de sorun yaşadıklarını ifade etti.

Ahmet Dutoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bilindiği gibi koronavirüse karşı alacağımız kişisel önlemler çok önemli. Zaten bunları virüs ülkemize girmese de yapmamız gerekiyordu. Örneğin sık sık el yıkamak zaten yapılması gereken bir şey. Bunun dışında kapalı ve kalabalıktamlara girmemeye özen göstermek, tokalaşmamak, hapşıran veya öksüren kişiye karşı uygun mesafeyi korumak, hapşırırken ya da öksürürken avucumuzu değil, dirsek içimizi kullanmak bunlar bizim alabileceğimiz önlemler arasında”

“TOKAT’TAKİ ECZANELERDE EL DEZENFEKTANI, MASKE, ELDİVEN YOK”

Eczanelerde tükenen ürünler hakkında konuşan Dutoğlu; “Öte yandan virüsün ülkemizde görülmesiyle birlikte insanlarda da bir panik havası hakim oldu. Her ne kadar kişisel hijyene dikkat edilse de insanlar yine de ayrıca koruyucu önemler almak istiyorlar. Burada da devreye maske, eldiven, el dezenfektanı gibi ürünler devreye gidiyor. Tabi bunlar normal zamanlarda eczanelerde bulunan, satılan ürünler. Ama bahsettiğimiz gibi insanların yaşadığı panik hali ilimizdeki eczanelerde bu ürünlerin tükenmesine neden oldu. Şu an bu ürünler eczanelerde yok.  Ürünler tükenmeden önce satışına kişi sayısına göre adet belirleyerek sınırlama da getirmeye çalıştık ama bu da çözüm olmadı. Hatta bazı arkadaşlarımızdan insanların bir dükkandan tüm ürünleri yaparak stokçuluk yaptığını da duyduk. Yani şu an Tokat’ta eczanelerde el dezenfektanı, maske, eldiven yok diyebiliriz. Dezenfektanın yokluğu insanları kolonyaya yöneltti. Ona ulaşım daha kolay tabi. Kolonya da dezenfekte konusunda etkili. Ayrıca eczaneler artık bu ürünleri temin etme noktasında da sıkıntı çekiyor. Bu ürünler şu an temin edilemiyor. Toptancıdan ürün bulsak bile fahiş fiyatlarda. Şu an bunun için uğraşıyoruz” dedi.

“FAHİŞ FİYAT KONUSU BİZİM GÜNDEMİMİZ BİLE DEĞİL”

Dutoğlu fahiş fiyat konusunun da altını çizerek şunları söyledi; “Ayrıca fahiş fiyat konusuna da değinmek istiyorum. Şehrimizde böyle bir şey söz konusu değil ve olamaz. Zaten bizim meslekte hiç olamaz. Zaten buna biz de izin vermeyiz. Eczalık hassas ve şeffaf bir meslektir. Böylesi bir kriz durumunda fırsatçılık yapmak hiçbir şekilde mümkün değildir. Bahsettiğim gibi şu an eczanelerde ürün yok. Olmayan ürünü zaten satamazsınız. Fahiş fiyat olayı eczanelere çok çok uzak bir konudur. Biz şu an insanların ihtiyaç duyduğu ürünleri nasıl temin ederiz, insanlara nasıl hizmet veririz onun derdindeyiz. Fahiş fiyat bizim gündemimiz bile değil. Şu an bu konuyu düşünmüyoruz bile. Biz ürün teminine odaklanmış durumdayız” diye konuştu.

  1. Bölge Tokat Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ecz. İsmail Can Budak, Ecz. Tamer Tekeli ve Ecz. Hatice Yavuz da fahiş fiyat uygulamaları ve denetimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tokat’ta eczanelerin denetlendiğini ancak fahiş fiyat uygulaması tespit edilmediğini söyleyen İsmail Can Budak; “Son yapılan denetlemede fahiş fiyatla ilgili hiçbir uygulama olmadı. Hiçbir eczacı arkadaşımız bu yola başvurmadı” dedi.

“DENETLEMELERDEN FAHİŞ FİYAT UYGULAMASI ÇIKMADI”

Budak açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Biz meslek grubu olarak sürekli denetimlere açık bir grubuz. Bizim denetlemelerle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Zaten birçok kurum tarafından da denetleniyoruz. Yalnız son geçirdiğimiz denetlemeyle ilgili konuşacak olursak bu denetleme sonucunda denetlenen hiçbir eczanede fahiş fiyat tespit edilmedi. Biz tam anlamıyla şeffafız. Geliş faturalarımız, belli satış faturalarımız belli. Eczanelerde fahiş fiyat denetlemesi yapılıyalgının yanlış olduğunu düşünüyorum çünkü böyle bir şey olamaz. Halkımız zaten şu anda çok hassas. Eczacılar asla bu hassasiyeti kötüye kullanmaz. Biz meslek grubumuz olarak hiçbir ürünü fahiş ya da yüksek fiyata satmıyoruz. Bizim meslek grubumuz bu konuda en son aşama olduğu için alış ve satış faturalarımız bellidir. Belli bir karanında satış yaparız. Son denetlemede ayrıca olmaması gereken etiket tarzıyla ilgili belirlemeler yapıp onunla ilgili uyarılarda bulunuldu. Onun dışında fahiş fiyatla ilgili hiçbir uygulama olmadı. Hiçbir eczacı arkadaşımız bu yola başvurmadı. Tokat’ta bulunan 160 tane eczanede de fahiş fiyat uygulaması söz konusu değildir”

“BİZ ECZACILAR VATANDAŞLARDAN DAHA HASSAS DAVRANIYORUZ”

Yönetim Kurulu Üyelerinden Tamer Tekeli ise kriz durumlarında eczanelerin öneminden bahsederek; “Biz birinci basamak sağlık kuruluşuyuz. 6197 sayılı kanunda da kriz anlarında eczacılar önemli rol oynarlar. Afet ve kriz durumlarında insanlara ilaç veya ürün sunmakta etkin rol alırlar. Bizim derdimiz zaten para değil, kar da değil. Gerekirse ürünü kar koymadan da satabiliriz. Biz yeminli bir meslek yapıyoruz. Kar amacı gütmeden insanlara hizmet veriyoruz. Ondan dolayı fahiş fiyat olayını kesinlikle kınıyoruz. Bu konuda mesleğimize toz kondurmayız. Halkın bu kadar hassas olduğu birtamda biz eczacılar olarak çok daha hassas davranıyoruz” dedi.

“FAHİŞ FİYAT UYGULAMALARINI VE DENETİMLERİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Eczanelerin kar amacı gütmediğinin altını çizen Hatice Yavuz ise fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili; “Eczaneler ticari kaygı taşıyan kuruluşlar değildir. Yarı kamu sayılabiliriz, ticaret erbabı hiç değiliz. Bu konudan ya da bir krizden fayda sağlayacak bir meslek grubu da değiliz. O yüzden mesleğimizde kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Afet zamanlarında, kriz döneminde hatta normal zamanlarda da en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır. Biz zaten danışman olarak bu yola çıkıyoruz. Yani bir ticari kaygı ile bu işi yapmıyoruz. O yüzden fahiş fiyat uygulamalarını ve denetimlerini kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45