USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BARO`DA YARDIMCI KAZANDI

BARO`DA YARDIMCI KAZANDI
12-07-2021 10:29
Google News

BARO`DA YARDIMCI KAZANDI

 

 

Tokat Barosu’nun Olağan Genel Kurulu, mevzuat gereği üye sayısı 400’ü aşkın Barolarda genel kurulların 2 gün üzerinden yapıldığından geride bıraktığımız hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü yapıldı. Tokat Hüseyin Akbaş SpSalonu’ndaki Genel Kurulun ilk günü mevcut Başkan Av. Melih Yardımcı ile Başkanlığa adaylığını açıklayan Av. Uğur Öztürk’ün listeleri Divan’a sunuldu.

Tokat Barosu Genel Kurulunda Divan Başkanı eski Baro Başkanlarından Av. Faruk Bostancı, Başkan Yardımcısı Av. Duygu Başal Yakar, Katip Üye Av. Esin Polat ve Züleyha Sevmez yer aldılar. Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, avukat olmalarından da hareketle Baro Genel kuruluna katılıp birer selamlama konuşması yaptılar.

            Tokat Baro Başkanı ve yeni dönem için yeniden aday olarak genel kurula giren Av. Melih Yardımcı konuşmasında çoklu baroya karşı olduklarını vurguladı. Çoklu baronun hayata geçmesinin ardından sadece İstanbul’da ikinci baronun kurulduğuna dikkat çekti.

  1. MELİH YARDIMCI’NIN YÖNETİM LİSTESİ

            Konuşmaların ardından Başkan adayları Divan Başkanlığına yeni Yönetim Listelerini sundular. Av. Melih Yardımcı’nın listesinde şu isimler yer aldı:

            YÖNETİM KURULU: Melih Yardımcı. Muharrem Övdür. Ayşe Saldırıcıer. Mustafa Say. Ahmet Gül. Emre Demirel. Çetin Çatak. Ömer Faruk Doğanöz. Murat Özkan. Gül Sümeyye Ağar. Yasin Yılmaz.”

DİSİPLİN KURULU: Alptekin Üstün. Ahmet Duran Ünverdi. Özgür Türker. Hayriye Ayperi Kürklü. Alparslan Özcan.

DENETLEME KURULU: Ümit Eroğlu, Mustafa Ulusu Mehtap Bıyık.

TBB DELEGELERİ: İlhami Haykır. Hadiye Ardahanlı. Mustafa Kök.

  1. UĞUR ÖZTÜRK’ÜN LİSTESİ

            Genel Kurula Başkan Adayı olarak giren Av. Uğur Öztürk’ün Divana sundu Yönetim Kurulu’nda yer alan avukatlar şunlar oldular:

YÖNETİM KURULU: Uğur Öztürk. Ünal Özgöçmen. Emre Altunsoy. Rıfat Düzgünlü. Cemil Sarıtaş. Özcan Duygulu. İsmail Fehmi Yasar. Şaduman Uzun. Salih Dincel. Bilgehan Taç. Pınar Kumaş.

DİSİPLİN KURULU: Mehmet Fuat Günhan. Erkan Ertaştan. Celil Karaca. Onur Bükülmez. Ömer Faruk Türkyılmaz.

DENETLEME KURULU: Mustafa Ulusu. Büşra Sonsa Çorman. Demet Taş.

TBB DELEGELERİ: Süleyman Kaya. Abdülkadir Aykun. Faruk Bostancı.

SEÇİM SONUÇLARI

Genel Kurulun ikinci günü saat 10.00`dan itibaren Tokat Hüseyin Akbaş SpSalonunda kurulan 4 sandıkta oylar kullanılmaya başladı. 472 avukatın hazirun listesinde oy verme hakkı vardı. Saat 17.00`a kadar 383 avukat gelip oy kullandı. Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ile Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan da oy verdiler. Sandıklar kapanıp sayıma geçildi. İlk 15 dakikada sonuç belli olmaya başlarken, 3. sandıkta 77-26 çıkınca Başkan adaylarından Uğur Öztürk, Av. Melih Yardımcı`nın yanına gelerek ilk tebriği `hayırlı uğurlu olsun` diyerek yaptı. 2. Sandık 63-29 çıktı. 1. Sandık 63-26 çıktı. 4. Sandık 59-31 cıktı. 9 oy da geçersiz sayıldı. Saat 17.15`te 262`ye 112 oy ile kazananın yeniden Av. Melih Yardımcı olduğu ilan edildi. Adaylar birbirlerini tebrik ettiler.

 

++

 

 

3BARO BAŞKANI YARDIMCI’NIN

GENEL KURUL KONUŞMASI

 

(Haber: Fatih Kılıç)

 

Tokat Barosu Başkanı Av. Melih Yardımcı, Genel Kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında görev süresince yaptıklarını ve yeni dönemde yapacaklarını anlattı.

            Başkan Melih Yardımcı’nın genel kurul konuşması şöyle oldu:

            “Sayın Divan, Sayın milletvekilim, Sayın Belediye Başkanım,saygıdeğer üstatlarım, değerli meslektaşlarım sizleri saygıyla selamlıyorum.

Yapılan konuşmalar, okunan raporlar ve oylama sonucu Baro yönetim kurulumuz ibra edilmiştir. Sizlere şükranlarımı sunuyorum. 12 Ekim 2018’de yapılan Baro Genel Kurulunda verdiğiniz yetkiyle oluşan Baroganlarının görevi bugün itibariyle sona ermiştir. Bu süre içerisinde görev yapan yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetleme kurulu üyelerimize, TBB delegelerimize, İlçe Adli müzaharet temsilcilerimize, Baromuz komisyonlarında görev alan meslektaşlarımıza, Baromuzun vefakar, özverili çalışanlarına verdikleri katkı nedeniyle ayrı ayrı teşekkür ederim.

Açılış konuşmamda da ifade ettiğim üzere bugün Baromuzda ilkleri yaşıyoruz. Avukat sayımız 400’ü geçtiğinden Genel kurul ve seçimi iki günde yapıyor, yine Avukatlık kanunu gereği çift yıllarda ve Ekim ayının ilk haftası yapmamız gereken genel kurulu koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan ertelemelerle bugün gerçekleştirebiliyoruz. Genel kurul ve yapılacak seçimlerle oluşacak Baroganları 2022 Ekim ayına kadar görev yapacaktır. Ertelenen Baro seçimleri öncesinde sizlere gönderdiğim mektuplarda yapılacak seçimlerde tekrar Baro Başkan adayı olduğumu takdirlerinize sunmuştum. Sizlere Baro başkan adayı olarak yeni dönemde yapmayı planladığımız faaliyetleri açıklamadan önce geçen dönemde neler yaptık kısaca hatırlatmak istiyorum.

-Görev süremizin yaklaşık 1,5 yıllık dönemini normal şartlarda, kalan kısmını ise hepinizce malum olduğu üzere koronavirüs salgını, alınan tedbirler, adliyelerin kapatılması, sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu tüm iş hayatının ve sosyal yaşamın aksadığı bir dönemde geçirdik.

-Tokat merkez Adliye binamızın yeni faaliyete geçmiş olması nedeniyle mesleği icra ederken yaşadığımız fiziki sorunlar mevcuttu. Bunların çözümü için o dönemki Başsavcımızla yaptığımız görüşme sonrasında duruşmalar için çağrı sistemini faaliyete geçirdik. Giriş ve birinci katta sadece avukatların kullanımına açık lavabolar tahsis edildi. En temel sorunumuz yeni adliye binasında avukat bekleme odaları dışında Baro işlerinin idaresi için yer ayrılmamış olmasıydı. Eski adliye binasında sadece savcılık ve icra müdürlükleri kalmış, tüm mahkeme kalemleri ve duruşma salonları yeni binaya taşındığından avukatların işlerinin büyük bölümü yeni binada yapılır hale gelmişti. Baro başkan odası ve kalemin eski binada kalması nedeniyle, meslektaşlarımız fotokopi, baro pulu gibi en basit ihtiyaçlarını temin için zaman harcayarak eski binaya geçmek zorunda kalıyorlardı. Bu sorunun giderilmesi için birinci kat avukat bekleme odasının yakınında olan Asliye Ceza Hakim odası, mahkeme kalemi ve seçim kalemi olarak kullanılan odaların Baroya tahsisini Başsavcılıktan talep ettiğimizde buna yetkilerinin olmadığını, yetkinin Adalet Bakanlığı’nda olduğu cevabını aldık. Yeni adliye binasının tüm kat planlarını çıkartarak Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül beyden randevu alarak sorunu kendisine aktardık. Sayın Bakan talebimizi olumlu karşıladı ve ilgili Bakan Yardımcılarına sorunu çözme talimatı verdi. Talimat verilen iki Bakan Yardımcısının da Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmesi nedeniyle tahsis işlemleri gecikti. Hemşehrimiz Sayın Uğurhan Kuş beyin Adalet Bakan Yardımcılığı’na başlamasıyla işlemlerimiz hızlandı ve talep ettiğimiz üç oda Baroya tahsis edildi. Bir anlamda bu odaların tapusu sayılabilecek tahsis yazısı Baromuz kasasındadır. Bu süreçte büyük katkıları olan Bakan Yardımcımız Uğurhan Kuş beye, milletvekilimiz Sayın Av. Mustafa Arslan beye ve Belediye Başkanımız Sayın Av. Eyüp Eroğlu beye huzurlarınızda Baromuz adına teşekkür ederim.

Tahsis edilen odaları kullanabilmemiz için tadilat ve tefriş gerekiyordu. Gerekli mimari projeleri, çizimleri yaptırdıktan sonra bunun maliyetinin karşılanması için TBB’ne müracaat ettik. TBB gönderdiği teknik ekiple gerekli incelemeyi yaparak onay verdi ve tadilata başlandı. Nisan 2020’de faaliyete açtığımız Baro Başkan Odası ve kalem için yapılan tadilat, tefrişat giderleri TBB tarafından karşılanmış, Baro kasamızdan tek kuruş çıkmamıştır. Bu desteği veren TBB Başkanı ve Yönetim Kuruluna da ayrıca teşekkür ederim. Bu hizmet odalarının uzun yıllar Baronun ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum. Yeni binada kalan iki eksiğimiz koridorda fotokopi makinası için yapılacak imalat ile adliye zemin katta bulunan kantin yanındaki açık alanın avukatlara tahsisidir. Binanın kesin kabulü yapıldıktan sonra her iki alan için de müracaat ve takipte bulunacağız.

* Gerek meslek içi eğitim gerekse staj eğitimi önem verdiğimiz konuların başında gelmekteydi. Mesleki gelişim, sürekli değişen mevzuata uyum sağlayabilmek için Pandeminin olmadığı dönem içerisinde bir tanesine TBB Başkanımız Sayın Av. Metin Feyzioğlu’nun eğitmen olarak katıldığı çeşitli konularda hemen her aya bir eğitim olacak şekilde 12 adet meslek içi eğitim semineri düzenledik. Salgın nedeniyle kısıtlamalar başlayana kadar stajyerlerimize Baro sosyal tesislerinde düzenli olarak staj eğitimi verildi. Stajyerlerimiz TBB’nin düzenlediği kurgusal duruşma yarışmalarında Baromuzu temsil etti. Özveriyle çalışan staj komisyonumuza teşekkür ediyorum.

-Sayın Divan Başkanımız Av.Faruk Bostancı döneminde başlatılan ve yargı camiasında bilinerek, marka haline gelen Tokatlı Hukukçular buluşmasının 5.’sini büyük bir katılımla gerçekleştirdik. Koronavirüs nedeniyle geçen yıl ve bu yıl maalesef bu etkinliği gerçekleştirme imkanımız olmadı.

-Görev süremiz içerisinde meslektaşlarımızın iyi gününde, kötü gününde yanlarında olmaya ve Tokat Barosunun kurumsal gücünü hissetmelerine özen gösterdik.

-Parasal konulara girmişken Adli yardımdan da bahsetmek istiyorum. Daha önce manuel olarak yapılan Adli Yardım görevlendirmelerinde 2019 yılı Aralık ayı itibariyle tamamen şeffaf olan AYAS sistemine geçerek bilgisayartamına taşıdık. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlara pozitif ayrımcılık yaparak ilk görevlendirmenin Baroya en son kayıt yaptıran meslektaşımıza yapılmasını sağlayan bir düzenleme getirdik. Adli yardıma gelen para yetmediğinde ödemelerimiz yaklaşık 8-9 ay geriden yapılabiliyordu. Dönem içerisinde personel giderlerini çıktığımızda avukat ödemeleri için gelen para yaklaşık 1.500.000,00TL iken TBB’den 548.000,00 TL ek ödeme alarak meslektaşlarımızın alacaklarını daha erken ödemeye başladık. Bugün itibariyle mükerrer dosyası olan birkaç meslektaşımız dışında Adli Yardımda ödeme bekleme süresi iki aya inmiştir.

-Baro sosyal tesisimizin dış cephesinde bakım, onarım işlemi gerçekleştirdik. Yeni dönemde salgın hastalık vaka sayısı azalıp normalleşme dönemine geçilirse tesisimizi günlük kullanıma açmayı planlıyoruz. Meslektaşlarımızın tesisi kullanmaanı ve sıklığının çok olması tesisin açık kalabilmesini sağlayacaktır. Baromuza yeni ve konum itibariyle daha işlevsel olup, uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak bir sosyal tesis kazandırmak için düşündüğümüz projeler vardır. Görev tevdii edilirse hayata geçirebilmek için çaba göstereceğiz.

-Değerli meslektaşlarım yerelde yaptığımız bu çalışmaların dışında geçen yıl kamuoyunda “Çoklu Baro çalışması” olarak adlandırılan Avukatlık Yasasındaki değişiklik çalışmaları başta biz avukatların ve kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etti. Bu çalışmalar hakkındaki görüşlerimizi ilimiz milletvekillerine mektupla, kamuoyuna da basın açıklaması ve Web sayfamızda ilanla bildirdik, bu konuda Ankara’da yapılan toplantı ve etkinliklere katıldığımız gibi dönem dönem Barolar ile TBB yönetimi arasında meydana gelen kopukluklarda tarafları bir araya getirerek müşterek toplantı ve açıklamalar yapılmasına öncülük ettik. Temel olarak bir ilde birden fazla Baro olmasına karşı olduğumuzu ancak her 300 avukat için bir TBB delegesi seçilmesinin günümüzdeki avukat sayısı göz önüne alındığında değiştirilmesi gerektiğini ifade ettik. Mevcut durumda Üç büyük İl olan Ankara, İstanbul ve İzmir’in TBB delege sayısı mevcut delegenin 45’ini oluşturuyordu. Bu delege çoğunluğu üç büyük il bir araya geldiğinde TBB yönetimini belirleyebilme imkanı getiriyordu ki bence bu Anadolu Barolarının aleyhine ve hakkaniyetten uzak bir düzenlemeydi. 300 sayısının 1.000-2.000 gibi makul bir sayıya çıkartılmasının daha uygun olacağını ben ve birçok Baro Başkanı düşünüyordu. Ancak TBMM’de yapılan düzenleme ile belirlenen 5.000 avukata bir delege sayısının da sayıca büyük Barolar aleyhine ve hakkaniyetten uzak olduğunu düşünüyorum. Yine hemen hemen tüm Baroların itirazına rağmen getirilen çoklu Baro düzenlemesinden sonra aradan geçen bir yıla rağmen, sadece İstanbul’da 2. Baronun kurulmuş olmasının avukatların kahir ekseriyetinin çoklu Baro uygulamasını benimsemediğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.

-Değerli meslektaşlarım, özellikle pandemi döneminde adliyelerin dönem dönem kapatılması, çalışma saatlerinin kısaltılması hem vatandaşın adalete erişimini aksatmış, işlerin aksaması davaların uzaması, icra dairelerinin yavaş çalışması avukatları maddi sıkıntıya sokmuştur. Zaten her geçen gün daralan iş alanları, artan avukat sayısı özellikle genç meslektaşlarımızın mağduriyetine sebebiyet vermiştir. Baroların yıllardır talep ettiği gibi CMK zorunlu müdafilik ücret tarifesi Avukatlık Asgari ücret tarifesi ile eşitlenmeli bu olmuyorsa en azından bu tarifeye yakın rakamlar belirlenmelidir. Bugün saatler bazen günler süren bir hazırlık ifadesine katılan meslektaşımızın aldığı ücret vergiler çıkarıldıktan sonra 338,00TL dir. Bu rakam verilen emeğin çok altındadır ve artık bu görevlendirmeler angarya halini almıştır.

-Mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımızın mesleği icra ederken ihtiyaç duyacakları yazılım programlarından “İcra Tek ve Makbuz Tek” uygulamalarını yeni başlayan meslektaşlarımıza 1 yıllık süre için Baromuz tarafından hediye edeceğiz. Ayrıca tüm meslektaşlarımıza mesleklerini en iyi şekilde icra edebilmeleri için gerekli olan “Mevzuat içtihat Programı” aboneliği 1 yıllık süre için Baromuz tarafından hediye edilecektir.

-Yıllardır dile getirdiğimiz bir başka sorunumuz emekli maaşlarının düşüklüğüdür. Emekli olan avukatlara bağlanan maaş asgari ücretin altındadır. Bu maaşların bir an önce hiç olmazsa en düşük devlet memuru emekli maaşına yükseltilmesi gereklidir.

-Adalet komisyonunun personel özlük işleri dışındaki toplantılarına Baro Başkanı veya temsilcisi üye olarak katılabilmeli adliye içerisindeki sorunlar bu toplantılarda dile getirilip çözüme kavuşturulmalıdır.

-Biraz önce bahsettiğim sorunları tek başına bir Baronun çözebilmesine olanak yoktur. Bu sorunları Barolar Birliğinin öncülüğünde birliktelikle aşabiliriz. Tokat Barosu bu ve benzeri sorunların çözülmesi konusunda TBB nezdinde girişimci ve takipçi olacaktır.

-Değerli meslektaşlarım, aslında üzerinde konuşulacak meslek sorunumuz çok, ancak vakit sınırlı sizleri daha fazla yormak istemiyorum. Meslek hayatım boyunca hiçbir zaman başkalarının ağzıyla konuşup, onların aklıyla hareket etmedim. Yüreğimden geçen, aklımın erdiği ne ise onu söyledim ve yaptım. Baro Başkanı olarak tarafsızlıkla, her meslektaşıma eşit davrandım. Baromuzun saygınlığını her şeyin üzerinde tutmaya gayret ettim. Hatalarımla, sevaplarımla her zaman göz önünde oldum. Allah’a şükürler olsun ki bugün de başkan adayı olarak karşınıza çıkabilme onurunu taşıyorum. Avukatlar yüzlerce yıldır özgürlük, insan hakları, adalet mücadelesi veren onurlu, gururlu bir mesleğin mensuplarıdır. Baro odalarında yazdığı üzere Avukatlar esir kullanmadırlar fakat efendileri de olmadı. Tokat Barosunun şerefli üyelerinin iradesi hiçbir zaman birilerinin ipoteği altında olmamıştır ve olmayacaktır.

-Değerli meslektaşlarım yukarıda saydığım işleri yapabilmek için çalışma arzunuz ve iradeniz, yetkin bir ekibiniz ve ayıracak zamanınız olmalıdır. Çalışma arzumuz tamdır, ayıracak vaktimiz de vardır. Ekibe gelince her birisini tanıdığınız, mesleğinde yetkin, çalışkan, benden herhangi bir talepleri olmadan bu onurlu görev için davetimi kabul eden arkadaşlarımı kıdem sırasıyla yanıma davet etmek istiyorum. Sayın Muharrem Övdür, Sayın Ayşe Saldırıcıer, Sayın Mustafa Say, Sayın Ahmet Gül, Sayın Gül Sümeyya Ağar, Sayın Emre Demirel, Sayın Murat Özkan, Sayın Çetin Çatak, Sayın Yasin Yılmaz ve Sayın Ömer Faruk Doğanöz. Arkadaşlarımla birlikte baroyu temsile ve hizmetinize talibiz.

Disiplin Kurulu listemizde; Sayın Alptekin Üstün, Sayın Ahmet Duran Ünverdi, Sayın Özgür Türker, Sayın Hayriye Ayperi Kürklü ve Sayın Alparslan Özcan var.

Denetleme Kurulumuzda; Sayın Ümit Eroğlu, Sayın Mustafa Ulusu ve Sayın Mehtap Bıyık bulunuyor.

TBB delegeliğine gelince;

Sayın İlhami Haykır, Sayın Hadiye Ardahanlı ve Sayın Mustafa Kök TBB delege adaylarımızdır.

Seçimlerde aday olmak, meslektaşlarımıza seçenek sunmak takdir edilecek bir durumdur. Başkan adayı olan Sayın Uğur Öztürk ve arkadaşlarını tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Burada görüşlerimizi açıklayacağız, seçim sonunda da el ele, kol kola bu salondan çıkacağız.

-Her zaman söylediğim gibi vicdanın mihenk taşı olduğuna inanırım. Oy kullanırken vicdanınızın sesini dinlemeyi unutmayın. En güzele, en doğruya, sizlere yakışana yine sizler karar vereceksiniz. Oy veren de vermeyen de bizim kardeşimizdir. Baromuz Olağan Genel Kurulunun, Seçimler sonucu oluşacak yeni Baroganlarının, mesleğimize ve Baromuza Hayırlar getirmesini diliyor, muhterem genel kurula en içten saygılarımı sunuyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45