USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aydoğan, Esnafın Sorunlarını dile getirdi

Aydoğan,  Esnafın Sorunlarını dile getirdi
09-07-2015 13:25
Google News
``Esnafa sözde yardımcı oluyorlar``
Esnaf Odaları Birliği Sicil Müdürlüğü idealara göre, esnaflardan çeşitli kategoriler altında 10  yıldır esnaflık yapan emektar ya da maliyeden terk insanlardan astronomik rakamlarda para talep ediyor. Esnafların kazançlarının zaten belli olduğunu söyleyen S.S.Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, ``Son günlerde  bize  gelen şikayetler arasında, özellikle esnaflığı bırakmış hatta maliye terkleri 10 yıldan daha fazla olmuş emektar insanlardan bizlere ulaşan, Esnaf Odaları Birliği Sicil Müdürlüğü tarafından kendilerinden talep edilen yüksek miktarda çeşitli isimler adı altında paralar talep edildiği şikayeti yer alıyor. Bu paraların ödenmemesi durumunda adli işlem yapılacağı, para cezalarının yanında hapis cezasıyla tecziye edilecekleri konusunda esnaflarımızdan duyumlar alıyoruz. Bu yazılar üzerine TESOB`a gidildiğinde kendilerinden 300 lira, 500 lira hatta bin lira`nın üzerinde astronomik, bir çok esnafın aylık kazancından daha fazla  paralar talep edildiği ve aslında hiç olmayan güya tahakkuk eden faizden de hatır için vazgeçildiği söylenerek, esnafa da sözde yardımcı olunduğu intibası verilmekte olduğu şikayetleri bizlere ulaşmakta ve bu durumdan rahatsızlık duyduğumuzu bildirmek durumundayız`` dedi.
``Üç beş defa makam odası değişti``
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği`nin, esnaflarının yanında bir tutum sergilemesi gerektiğini söyleyeyen S.S.Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, ``Esnaf ve sanatkarlar odaları birliği ki ben 16 yıldır başkanım bu kadar karşılık görmedim, başkanlığı devir alındığından beri, makam odasından başka bir şey değişmedi. Üç beş defa makam odası değişti. Esnafa faydası olmayan bir takım lüzumsuz işlerden vazgeçilmelidir`` diye ifade etti. 
``Yasal ücretlerin çok üzerinde ücretler tahsil ediliy``
Tokat esnafından normalin üzerinde ücretler talep edildiğini öne süren Başkan Ahmet Hamdi Aydoğan,``Esnafımızın vaki talepleri doğrultusunda gerekli yerlere müracaatla  yaptığımız araştırmada gördük ki maalesef Tokat Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliğince yasal ücretlerin çok üzerinde ücretler tahsil ediliy yapılan itirazlara da  itibar edilmiy esnaf ve sanatkarın Esnaf Odaları Birliği`ne ödemesi gereken rakamlar pek tabiidir ki Türkiye bir hukuk devletidir ve bu aidat ,harç,vb ücretlerin de bir yasal dayanağı olması gerekir bununda elbette en doğrusunu bu işlemi takdir ve takip eden kurumlar olan başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü nün tespit, talimat, genelge ve görüşleriyle sonrasında   esnaf ve sanatkarın Türkiye genelindeki kanuni temsilcisi ve çatı örgütü Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu TESK` in genelgeleriyle belirlenmiş olan miktarlar olması gerekmektedir`` diye konuştu.
Paralarınızı geri talep edebilirsiniz 
Esnaf Odaları Birliği`nce ve ya sicil müdürlüğünce Tokat ilinde alınabilecek maksimum ücretlere de değinen Başkan Ahmet, yeni kayıt ücretlerinin maliye harç bedelinin 120 lira olduğunu, Tadil (unvan değişikliği, adres değişikliği)`in maliye harç bedelinin ise 51 lira olduğunu kaydetti. Hİçbir esnafın astronomik ücretleri ödemek zorunda olmadığını vurgulayan Aydoğan, ``Bu rakamlar Esnaf Odaları Birliği`nce ve ya sicil müdürlüğünce Tokat ilinde alınabilecek maksimum ücretlerdir. Bundan fazla talep edilen paralar tamamen yasaya uymayan üyenin ancak kendi rızasıyla isterse bağış yapabileceği miktarlardır. Bahsedilen ücretler  dışında hangi isim veya nam altında olursa olsun talep edilen ücretler haksız ve hukuksuzdur. Hiçbir üye  buna zorlanamaz. Fazladan istenen parayı hiç kimse ödemek zorunda değildir. Kendi  rızalarının dışında ödemek zorunda kalanlar hukuk yolları takip edilerek bu paralar geri talep edilebilirler`` şeklinde konuştu.
``Esnafın Hamisi olması gerekirken Haramisi oluyorlar``
Esnafların günden güne eridiğini, zaten kazançlarında azalmalar olduğunu söyleyen Başkan Ahmet Hamdi Aydoğan, ``Esnafın hamisi olması gereken onun hakkını savunması gereken  bir kurumun adeta esnafın haramisi gibi davranması kabul edilemez esnaftan haksız yere alınan paraların hesap edilerek yasal faiziyle birlikte çoluk çocuğunun rızkını veren bu fedakar insanlara  iade edilmesi gerekmektedir. Bundan böyle de her geçen gün iş kaybına uğrayan zaten zkazanan bin bir güçlükle geçinmeye çalışan esnaftan yasal ücretlerin üzerinde para istenmemesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkar bunları ödemek zorunda değildir. Böylesi güzide bir kurum esnaf ve sanatkârın ildeki çatı örgütü ve şehirdeki tüm küçük esnaf ve sanatkarın temsilcisi bir kurum şaibelerden arındırılmalı daha fazla yıpratılmamalıdır.bu kurum bu güne kadar kamuoyu önünde hiç bu kadar tartışılır hale gelmemişti. Bunu müsebbibi elbette ki kurumu yönetenlerdir, yada yönetemeyenlerdir.  Bunun için ivedilikle tahsil edilen fazla paralar mağdur edilen bu insanlara kendilerinden özür dinlenerek geri ödenmelidir. Esnafın yükünü alsın diye kurulan bu yapı esnafa yük olmamalıdır: Yöneticilerinden bu talebe duyarlı davranarak tahsil edilen fazla ücretleri geri ödemelerini bekliyoruz`` dedi.
``E-esnaf`tan bizlerde faydalanalım``
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın kurduğu e-esnaf ile işlerin kolayladığını ve hızlandığını belirtenBaşkan Aydoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`ndan e-esnaf uygulaması konusunda , başta Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifleri olmak üzere esnaftan sicil kaydı isteyen resmi kurumların faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ricasında bulundu. Esnafın kredi kullanacağı zaman sicile uğraması gerektiğini belirten Aydoğan, `` Esnaf ve sanatkar üç kuruş kredi kullanacağım diye sicile gönderilmek zorunda kalıyor. Çünkü bugün itibari ile kredi dosyası içintaklarımızdan sadece 1 mühür basmak için kanuni bedeli 13 lira olan vize işlemine makul hiçbir açıklama yapmadan, kaynağını göstermeden tam 13-14 katı fazlası 175 lira istenmekte ve adeta zorla alınmaktadır. Esnafa bir sürü yük getiren özellikle uzak ilçelerden bir belge almak  için şehre gelmek zorunda kalan esnaf bu çileden de kurtarılmalıdır. Ülkemizin ve dünyanın  iletişimde geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda bir çok kurumda çok daha hassas  belgelerin internet üzerinden temini bir dakikalık iştir. Böyle bir imkanda esasen mevcut iken bundan esnafın faydalandırılmaması adeta deli dumrul tavrıyla esnafı bu meşakkatli köprülerden geçmeye zorlanması ve  geçerken de yasal tarifelere dahi uymadan fahiş ücretler ödemek zorunda bırakılması insaflı bir tavır olmasa gerekir`` diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42