USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, “Ahilik Kültüründen alacağımız çok şeyin olduğu inancındayım” dedi.

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, “Ahilik Kültüründen alacağımız çok şeyin olduğu inancındayım” dedi.
25-09-2013 10:10
Google News

Ahilik Haftası tüm Türkiye genelinde kutlanırken, Tokat’taki etkinlikleriganize eden Tertip Komitesi üyeleri, Belediye Başkanı Adnan Çiçek’i makamında ziyaret ettiler.

Tertip Komitesi üyeleri adına konuşan TESOB Başkanı Mehmet Bekçi; “Ahilik kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması amacı ile her yıl Eylül ayının üçüncü haftası `Ahilik Haftası` olarak ülkemiz genelinde kutlanmaktadır. Ahilik kutlama komitesi olarak belediyemizi de ziyaret etmiş bulunmaktayız” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Çiçek, yapmış olduğu açıklamada “ Hepinizin Ahilik Haftasını tebrik ediyorum. Ahilik Kültürü miras aldığımız kültürün önemli bir parçasıdır. Şehir yaşantısında kültür ve ticaret denince en temel faktörlerden bir tanesi Ahilik Kültürü aynı zamanda bir taraftan yaşantı devam ederken diğer taraftan da ticaret kültüründe insanların dayanışması yardımlaşması amacında bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir mirasa sahibiz. Her geçen gün küreselleşen dünyada, ekonomik döngünün acımasız şekilde can yakmış olduğu dünyamızda bu kültürü eski şartlarda yaşatmak pek çok imkan dahilinde gözükmüyor. Yine deadan ders çıkartabileceğimiz hizmet alabileceğimiz birçok nokta olduğu kanaatindeyim. Geçmişteki gibi aynı sanat dalında faaliyet gösteren bir çok işletmelerin birbirlerine müşteri göndermesi yada siftah yapmayanların komşularına müşteri göndermesi yada siftah yapmayanlara müşterilerini göndermeleri yada çırak kalfa usta ilişkileri içerisinde mevcut yapılanları bu günde birebir uygulanması çok fazla imkan dahilinde değil. Geçmişten devraldığımız bu mirası baz alarak bugün ki küresel sermayetamında yeterli rekabet şartlarını sağlayabilmek amacı ile daha çok bir araya gelmek, kurmuş olduğumuztaklık ilişkilerinde her ne kadar mevcut yasaları baz alsak bile enformel olarak bu yasaların ötesinde bir araya gelen insanlarımızın, iş adamlarımızın, esnafımızın kuracağı özellikletaklık kültürlerinde mutlaka geçmişten de bir takım şeyler alabileceği kanaatini taşımaktayım. Atalarımız; Ahilik Kültürünü oluştururken geçici dünyadaki fazla üretimin ya da fazla mal edinmenin ne kadar anlamsız olduğunun en iyi örneklerini bize verirlerken bu günde çok ciddi rekabet şartlarının bulunduğu birtamda Ahilik kültüründen ders çıkartmak sureti ile rekabet açısından bir araya gelmek birbirimizle sağlıklı iletişimler kurmak mevcut yasaların ötesinde bir takım ilişkilerle de daha farklı rekabet yapılabilecek işletmelerin oluşturulması konusunda çaba sarf etmemiz gerekiyor.

Şu artık bir gerçeğimiz ki; sermayenin temel tüzük konusunda belki bizim kadar köklü temelleri olmayan ülkelerde çok ciddi işletmeler yürürken ülkemizde kaç tane kişinin bir araya gelerek ve sermayelerini birleştirerek rekabet şansı bulmalarına çok ender rastlayabiliyoruz. Burada bir tezat söz konusu bir tarafta bizim çok köklü bir ticaret temellerimiz olduğuna inanıyoruz, bunu hafta olarak kutluyoruz fakat diğer taraftan da üç beş kişi bir araya gelip ciddi bir şekilde oluşumlar maalesef yapamıyoruz. Dolayısıyla bu tür kutlamaları çok anlamlı buluyorum ama bu kutlamaların birkaç adım daha ötesine geçip insanlarımızla elbette ki övüneceğiz, geçmişimizde yapmış olduğumuz, atalarımızın yapmış olduğu ticaretle yada o dönemdeki ticaret duygusu içerisindeki insanlar arasında yada esnaflar arasında ki ilişki düzeyine övünmek yerine bugün benzer ilişkileritaya koyacak girişimler içerisinde bulunulması gerekiyor. Teker teker insanların bu çağda bu şartlarda rekabet şansının olmadığını artık anlamamız gerekiykanaatindeyim.

Bu nedenle bizim Ahilik Kültüründen alacağımız çok şeyin olduğu inancındayım. İnancımız o ki; esnafımızın da bütün bunları dikkate alarak yeni oluşumlarda miras olarak bırakılan bu kültürü güzel noktalardan bu güne uyarlanabilecek güzel hasletlerini alıp daha sağlıklı ticari oluşumlar, ticari işletmeler kurulması konusunda önümüzde ciddi bir rehber olarak durduğu kanaatindeyim. Bu vesile ile ben tekrar Ahilik Haftanızı  kutluyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42