USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tokat`ta 3 etapta yaklaşık olarak 30 milyon TL`ye mal olacak olan bölgeseltak yatırımlardan 1. kısmını oluşturan Topektaş Et Kombinası ve Et Parçalama Tesisi Projesi sözleşmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi konferans salonunda a

Tokat`ta 3 etapta yaklaşık olarak 30 milyon TL`ye mal olacak olan bölgeseltak yatırımlardan 1. kısmını oluşturan Topektaş Et Kombinası ve Et Parçalama Tesisi Projesi sözleşmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi konferans salonunda a
06-06-2015 12:08
Google News
“ ÜRETİCİLERİN SÖMÜRÜLMESİ ENGELLENECEK” 

c geçmiş yıllardaki  hayvancılık anlayışı ile asrımızın ikinci yarısındaki hayvancılık anlayışı arasında çok fark olduğunu dile getirerek : “ Hayvancılığın “Tarımın vazgeçilmez bir kolu” olduğu hususundaki görüş, bugünün teknik, sağlık ve ekonomik anlayışı içinde anlamını yitirmiş durumdadır. Hayvancılık, müstakil işletmeciliğin, hatta endüstrininkendisi olmuştur. İlimizde hayvancılıkla uğraşan işletmelerin hemen hemen tamamı küçük aile işletmesi tipindedir. Hayvancılıkla ilgili faaliyetler genellikle tarımsal faaliyetlerle birlikte yürütülmektedir.Bunların düşük olan gelirleri tasarrufa ya hiç imkan vermemekte yadasınırlı kalmaktadır.Diğer taraftan, krediler tapulu gayri menkullere karşılık verildiğinden ve halkın bir kısmının elindeki mülkün tapusu olmadığından, üreticiye verilebilen kredi sınırlı kalmaktadır. Ayrıca küçük hayvancılık işletmelerinin garanti gösterememesi, teşkilatlanmamış olması sebebiyle hayvan yetiştiricilerinin Tarım Bakanlığının verdiği kredilerden faydalanması da söz konusu değildir; Mali imkanları sınırlı, bu arada kredi sağlama olanaklarından da yoksun olan işletmeler, üretimi arttırıcı teşebbüslerde bulunamaz, gerekli tedbirleri alamaz. İçinde bulundukları koşullar dolayısıyla hayvan üreticileri mümkün olduğu nispette masrafsız bir üretim sistemi uygulamakta, meraya dayanan hayvancılık yapmaktadır. Bu yüzden mevcut köy şartlarına en uygun ve mukavim, fakat verimi düşük bir hayvan popülasyonu meydana gelmiştir. Bütün bunlardan ayrı olarak, hayvan yetiştiriciliğinde ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi faaliyetlerinde üreticilerin teşkilatlandırılması ve kooperatifleştirilmesi, aracıların yetiştiriciyi sömürmesinin önlenmesi ve bilhassa üretimi arttırılması bakımından şarttır” dedi. 

“HAYVANCILIK KARLI VE FAYDALI OLDUĞU SÜRECE İLERLER” 
Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler  Tokat hayvancılığının ilerlemesinin Hayvancılığın üreticiye kar getirmesi fayda sağlamasıyla olacağını söyledi.  Bekler : “Günümüzün ekonomik anlayışına göre hayvancılığın verimli bir üretim kolu olabilmesi,modern bilgi ve teknolojiye yer verilmesi ve başlıca üretim unsurlarının en uygun şekilde kullanılmasına bağlıdır.Hayvancılık bilgi,hesap ve ölçü ile idare edilen ve belirli büyüklüğe erişmiş pazara bağlı bir üretim kolu haline gelmiştir.Üretim ve pazarlama,modern hayvancılığın birbirinden ayrılmaz,birbirini tamamlayan kısımları durumundadır. Pazarlamayı,üretimin en son ve en önemli parçası olarak nitelendirmek mümkündür. Hayvansal ürünlerin pazarlanmasında gaye ürünlerin teknik ve ekonomik yönden yeterli bir şekilde toplanması,işlenmesi ve nihai tüketiciye ulaştırılmasıdır. İlimizde yetiştiricinin pazarlık gücü genellikle zayıftır ve alıcıya tabidir. Her şeyden önce ürünlerin değerlendirilmesi için yeteri kadar tesis yoktur, değerlendirme ilkel şartlar içinde yapılmaktadır. Hayvanını ve onun mahsullerini kolaylıkla değerlendiremeyen köylü için hayvanında verim artışı sağlamanın faydası yoktur.Üretimde gerek kalite,gerekse kantite yönünden bir ilerlemenin olabilmesi için,üretilenin değer fiyatına satılması şarttır.Hayvancılık karlı ve faydalı olduğu müddetçe bir ilerleme kaydedilebileceğine göre,bunu temin edecek olan pazarlama işlerinin düzenlemesi bir zorunluluktur” şeklinde konuştu

“ VALİMİZ TAŞIN ALTINA ELİNİ DEĞİL, GÖVDESİNİ KOYDU” 

Topektaş Et Kombinası ve Et Parçalama Yönetim Kurulu Başkanı ve Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler Tokat Valici Cevdet Can`ın gerçek bir çiftçi dostu olduğunu Tokat`ın kalkınması için elinden gelenin fazlasını yaptığını söyledi. 

Bekler “ İlimiz tarım ve hayvancılıkla iştigal eden bir yapıya sahip olmasına rağmen, tarım ve hayvancılığa dair tek sanayisi Turhal Şeker Fabrikasından ibaret olan il konumundadır. Şehrimizin kalkınması da tarım ve hayvancılık alanında yapılacak sanayiye bağlıdır. Mesele Üretmek değil, üretileni değerlendirmektir. İlimizde gerek hayvan üretimi, gerekse tarım ürünleri üretimi yeteri kadar yapılmakta, fakat pazarlaması yapılamadığı için üretici emeğinin karşılığını alamamaktadır. 
İlimize geldiği günden beri, ilimizin kalkınmasının tarım ve hayvancılığa yapılacak yatırımlara bağlı olduğunu, bununda yerel yöneticiler yani bizlerin eliyle yapılması gerektiğini söyleyip, bir tokatlıdan daha fazla Tokat`ın kalkınması için çaba harcayan ve bizleri bir araya getirip bugün burada toplanmamıza vesile olan Tokat Valimiz Sayın Cevdet Can`a çok teşekkür ediyorum. Gerçek bir çiftçi dostu olduğuna dair inancımın da tam olduğunu ifade etmek istiyorum. İlimizin kalkınması için elini değil gövdesini taşın altına koyan Tokat Valimiz Sayın Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanımız Sayın Eyüp Eroğlu, Turhal Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Bekler, Pazar Belediye Başkanımız Sayın Şerafettin Pervanlar`ın öncülüğünde bugün ilk adımı atmış bulunuyoruz” dedi. 

Yatırımların hayata geçmesi için en çok özveri fedakarlık bu tesiste olduğu gibi yine Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu`na düşecektir diyen Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler konuşmasına şu teşekkürler ile son verdi : “ Turhal Arzupınarı Köyü altındaki 100 dönümlük arazi üzerine Tokat Valiliği İl Özel İdaresi, Tokat Belediyesi, Turhal Belediyesi, Pazar Belediyesi, Zile Belediyesi, Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Tokat Damızlık Yetiştiricileri Birliğitaklığı ile Bölge Et Entegre Tesisi ve Bölge Hayvan Borsası yapıyoruz. Bugünde burada yapılacak olan bu tesise hibe desteği veren TKDK ile yapılacak hibe sözleşmesi için toplanmış bulunuyoruz. Bu tesis için destek veren TKDK yöneticilerine ve kurduğumuz butaklığa Arzupınarı Köyü altındaki 100 dönümlük arazinin tahsis edilmesi için büyük emek ve çaba harcayan milletvekili adayımız Prof.Dr. Sayın Celil Göçer`e de teşekkürlerimi bir borç biliyorum.Bu tesis yapacağımız yatırımların birincisi olup, Bölge Sebze ve Meyve Hali Kompleksi yapımı, Şeker Fabrikamızın geliştirilip eski gücüne kavuşturulması, Yem Fabrikası Kurulması, Ayçiçeği İşleme Entegre Tesisi yapılması, Hayvan Pansiyonu ve Yetiştirme Barınaklarının kurulması butaklığın yapacağı diğer yatırımlardır.  Bu yatırımların hayata geçmesi için en çok özveri fedakarlık bu tesiste olduğu gibi yine Tokat Belediye Başkanımız Sayın Eyüp Eroğlu`na düşmektedir. Ben şimdiden yerel kalkınmanın baş aktörü olduğu için kendisini saygıyla selamlıyor, göç veren bir Tokat değil, göç alan bir Tokat`ı hep birlikte inşa etmek umudu ve gururuyla yapılacak olan bu tesisimizin Tokat`ımıza ve memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” 
“30 MİLYON TL`LİK YATIRIM”
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, amaçlarının Tokat`ı bölgesinde tarım ve hayvancılık alanında marka yapmak olduğunu söyledi. Başkan Eroğlu, Tokat`ın önümüzdeki 50 yılının vizyonunu birlikte çizeceklerini ifade ederek, “Tokat tarımla beraber hayvancılık alanında, turizm alanında ve eğitim alanında gelişmeyi kendine hedef koymalıdır. Bununla beraberde sanayileşmeyi bunun içerisinde dahil ediyoruz. Ancak böyle yaptığımız takdirde şehrimizin her anlamda büyümesine gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Bu anlamda bizlerde elimizi taşın altına koyduk” diye konuştu. 
Başkan Eroğlu, 3 etapta yaklaşık olarak 30 milyon TL`ye mal olacak olan tesiste 50`ye yakın kişinin istihdam edileceğini ifade ederek, “Bugün bu projenin 10-12 milyon TL`lik kısmını imzalayacağız. Toplamda 30 milyona mal olacak tesiste canlı hayvan borsası, et ve süt işleme tesisleri, Organize besi alanı ile beraber önümüzdeki 3 yılda tamamı hayata geçtiğinde bölgeye vizyonel bir proje olacak” bilgilerini verdi. 

“ARTIK TOKAT İÇİN HİÇ KİMSE ÖKÜZÜN ALTINA BUZAĞI ARAMASIN”

Vali Cevdet Can, Tokat`ın güvenli gıda anlamında bozulmamış toprakları ile 10 yıl içerisinde önemli bir merkez olacağını kaydetti. Tokat`ın var olan potansiyelinin değerlendirileceğinin altını çizen Vali Can, “Bu tesis Tokat için çok büyük bir adım. Bunun arkası gelecek. Bunun arkasının geleceğinin işareti Tokat`ta var. Tokat`ta kültür ırkı hayvancılık 10 yıl sonra 3 katına yüzde 30`a, meracılık iki katına çıktı, yerli yüzde 25`lere düştü. İşte bu tesis aslında 10 yıllık çalışmanın eseridir. Artık Tokat için hiç kimse öküzün altına buzağı aramasın. Hiç kimse yapılan bir işe burun kıvırmasın. Güzel yapılan işte herkes bir ve beraber olsun” dedi.
Vali Can, “4 dönüm bostan, yan gel Osman” sözünün artık Tokat topraklarında söylenmeyeceğini sözlerine ekledi. Yapılan konuşmaların ardından sözleşme imzalandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42