USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

GENÇLERE MUTLU EVLİLİĞİN FORMÜLÜ VERİLDİ

 GENÇLERE MUTLU EVLİLİĞİN FORMÜLÜ VERİLDİ
22-05-2014 10:33
Google News

Vali Mustafa Taşkesen, Aile Haftası nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yarım asırdır evli olan çiftler ile şehit ve gazi aileleri onuruna verilen yemeğe katıldı.

Çavuşoğlu Tover Otel’de düzenlenen yemeğe Vali Mustafa Taşkesen’in yanı sıra eşi Betül Taşkesen, İl Emniyet Müdürü Fikri Yalman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül, evlilikte yarım asra ulaşmış aileler ile şehit ve gazi yakınları katıldı.

Yemekte konuşan Vali Mustafa Taşkesen, Aile Haftasını kutladı. Ailenin milletimiz ve medeniyetimiz için çok önemli olduğunu belirten Taşkesen, ailelerin ve onların yetiştirdiği çocukların toplumun temel taşını oluşturduğunu söyledi.

Eğer sağlıklı bir temel olmazsa, üzerine konulacak hiçbir yapı taşının sağlam durmayacağını ifade eden Taşkesen,  “Ailenin önemini anlatmak için bu haftalar yetmez. Ama en azından bir farkındalık oluşturmak için bu günler, bu etkinliklerde yabana atılmamalı diye düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği sürecine ilerlediği  bu günlerde onlardan alınacak teknik konular, mevzuatlar olduğunu belirten Taşkesen, onların da bizden alacağı önemli değerler olduğuna dikkat çekti.

Taşkesen,  “Her alanda bir standart edinmemiz anlamında AB’ye girmemiz çok önemli. Ama AB’ye girdiğimiz zaman bizim de onlara vereceğimiz çok değerli medeniyetimizin ürünleri de var. Hep biz onlardan almayacağız. İşte milletimizin, toplumumuzun ailesi de, bizim Avrupalılara vereceğimiz en önemli değerimizdir. Eğer bu en önemli değeri kaybedersek hep alırız, hiçbir şey veremeyiz. Bir müddet sonra da biz de onlar gibi oluruz. Onların gıpta ettiği aile hayatı, çocuk-aile ilişkileri, misafirperverliği, ana- baba fedakarlığını da kaybetmiş oluruz. Onun için bu ve buna benzer faaliyetler son derece önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.

Valilik olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü marifetiyle aileye yönelik yapılan çalışmaları değerlendiren Taşkesen, sağlıklı evliliğin kurulmasına katkı sağlamak amacıyla aile eğitim programları düzenlendiğini söyledi. Evliliklerin temeli sağlam atılsın diye evlilik öncesi 3 bin kişiye yani bin 500 çifte evlilik öncesi eğitim verildiğini kaydeden Taşkesen, erken yaşta evliliklerin önlenmesi amacıyla da çalışmaların yapıldığını belirtti. Taşkesen, “Bazı bölgelerimizde erken yaşta evlilik gibi bir sıkıntımız var. Tokat’ın da bazı bölgelerinde görülen, kamuoyunda “Çocuk Gelinler” dediğimiz,  erken yaşta evlilik gibi sıkıntılar var.  Bunu nasıl önleriz diye çalışmalar yaptık. Tek tek aileleri taradık. Erken yaşta evliliğin görüldüğü yerlerde sosya- ekonomik durumu, köyün sosyolojisini, toplumun  psikolojini anlamaya ve onları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Çocuk yaşta evliliklerin yanlış olduğunu, böyle olan evliliklerin sağlıksız gideceğini, böyle evliliklerin  bitmeye mahkum olduğunu, bitmeye mahkum olan erken evliliklerde dünyaya gelen  çocukların da sağlıksız olacağını, kendileri çocuk yaşta olan gençlerimizin sağlıklı çocuk yetiştiremeyeceğini anlatmaya çalıştık. Okuyup topluma çok faydalı doktor, avukat, mühendis olacak çocuklarımızın erken yaşta evlendirilerek, onların topluma verimli, üretken olmalarını da engelliyoruz. Bunlarla ilgili yaptığımız çalışmalarla dikkat çekmeye çalıştık” dedi.

Bir şekilde anlaşamayıp boşanmak üzere olan çiftler için de çalışmaların yapıldığını kaydeden Taşkesen, “Boşanmak üzere olan çiftlerimize de destek vererek, bir çok çiftin boşanmasının önüne geçen çalışmalarımız oldu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün yönetici ve  çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yapılan bu çalışmalarla bir çiftlerin bilinçlenmesinin sağlanarak, boşanmanın önüne geçebileceğini gördük. Bir çok çiftin evliliği kurtuldu” dedi.

Uzun yıllar evliliklerini sürdüren çiftlerle yapılan görüşmelerde mutluluğun formüllerinin verildiğini ifade eden Taşkesen,  “Yapılan çalışmalarda görevliler “mutlu evlilik nasıl olur” diye yüz yaşlarında, 80 küsür yıllık evlilik hayatlarını devirmiş dede ve ninelerimize sormuşlar, “uzun evliliğinizin ve mutluluğunuzun sırrı ne” diye. Nine diyki “ah yavrum deden kızdığında ben susardım. Ben kızdığımda da deden susardı. Bizim evliliğimizin mutluluğumuzun sırır bu” diyor. Bu özet cümleden geniş manalar ve formül çıkıybana göre. Her türlü hal insanın başına gelir. Ama kırgınlıkları sürdürmemek,  uzatmamak lazım.  “Ben haklıyım” dememek lazım. Haklısınız diye boşanmak zorunda mısınız? Haklısın diye boşanmaya götürmenin anlamı yok. Haklı olmak demek her zaman kavga, tartışma, inatlaşma değildir. Haklıysanız bile bir noktadan sonra keseceksiniz” dedi.

Taşkesen, konuşmasının sonunda Aile Haftası’nı kutlayarak, Aile Haftası etkinliklerinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül ise yaptığı konuşmada, sosyal bir varlık olan insan için toplumsal hayatın ne kadar önemli ve gerekliyse, bir toplum için de çekirdeği oluşturan aile kurumunun aynı derecede hayati önem taşıdığını söyledi. Güçlü bir devlet olabilmenin, güçlü bir aile yapısına sahip olmakla doğruantılı olduğunu dile getiren Gül, “Bizler daha müreffeh bir toplum olmanın temelinin aileden geçtiğini düşünüyoruz. Bu noktada tam donanımlı, boşanma, şiddet ve diğer olumsuzlukların olmadığı ailelerin var olması adına tüm gücümüzle çalışmaktayız. Aile eğitim programlarımızla bu hedefimizde emin adımlarla ilerlemekteyiz” dedi.

Taşkesen, yemekte 52 yıldır evle olan 68 yaşındaki  Şakire  Uçar ve 69 yaşındaki Mehmet Uçar ile 42 yıllık evli 62 yaşındaki Perihan Turaneli ve 63 yaşındaki Uğur Turaneli çifti ile sohbet etti. Gençlere mutlu evliliğin formülünü veren Şakire ve Mehmet Uçar çifti, “Evliliğimizin uzun sürmesini sevgi, sadakat, hoşgörü ve saygıya borçluyuz. Birimiz sinirlendiysek, diğerimiz sustu. Gençlere tavsiyemiz bizi örnek alsınlar. Her şeye sinirlenmesinler. Sabırlı ve tahammüllü olsunlar” dedi. Taşkesen, Uçar çiftine sağlık ve huzur içinde daha nice yıllar temenni etti.

Daha sonra konuşan Perihan ve Uğur Turaneli çifti ise çocukların aileden göreceği saygıyı kendi yuvasına da yansıtacağını belirterek, “Genç çiftler sabırlı olsunlar. Şimdiki gençlerimiz doyumsuz. Evlendiklerinde her şeyleri oluyancak  birbirlerine tahammülleri yok” dedi. Kırgınlıkların uzatılmaması gerektiğini ifade eden Turaneli çifti, gençlerin birbirlerinin ailelerine karşı da saygılı davranmaları gerektiğini ifade etti.

Programın sonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül, Vali Mustafa Taşkesen adına, Tokat’ın en uzun süreli evli çifti Şakire ve Mehmet Uçar’a  çiçek takdim ederek, nice mutlu yıllar diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45