Politika

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ``Parlamento çatısı altında şiddetin her türlüsüne karşıyım. Öyle bir şeye müdahil olmuş olmak nedeniyle de üzgünüm`` dedi.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ``Parlamento çatısı altında şiddetin her türlüsüne karşıyım. Öyle bir şeye müdahil olmuş olmak nedeniyle de üzgünüm`` dedi.
18-02-2014 10:03

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, TBMM Genel Kurulu`nda yaşanan kavga ve basına yansıyan fotoğraflara ilişkin, ``Parlamento çatısı altında şiddetin her türlüsüne karşıyım. Öyle bir şeye müdahil olmuş olmak nedeniyle üzgünüm. Ancak fotoğrafa bakacak olursanız, benim her iki elimin de kapalı olduğunu görürsünüz. O şekilde gırtlak sıkılmaz`` dedi. 

Düzgün, çocukları askerlik görevini yerine getirirken hayatını kaybeden, ancak şehit sayılmayan ailelerle TBMM`de basın toplantısı düzenledi. 

CHP olarak her ne sebeple olursa olsun evladına devlete sağ salim teslim eden bir annenin evladına devletten sağ salim teslim alması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Düzgün, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi olarak askerde şüpheli ölümler konusuna ilişkin Milli Savunma Bakanıyla görüştüğünü, yaklaşık bir yıl önce bakanlığa yazılı başvuruda da bulunduğunu, ancak cevap alamadığını söyledi. 

Ailelerin çocuklarının neden ve nasıl öldüğünü bilmek, suçu ya da kusuru olanların ise cezalandırılmasını istediğini, bunun onların en doğal hakkı olduğunu belirten Düzgün, ``2002 ve 2013 yılları arasında bin yüz asker hayatını yitirmiş. Bunların hepsine intihar deniliyor. 2 mermi ile 3 mermi ile vurulan askerler var. İntihar eden bir adam kendisine 2, 3 mermi sıkamaz. Son derece şüpheli bir pozisyonla karşı karşıyayız`` diye konuştu. 

Düzgün`ün ardından söz alan aileler çocuklarının ölümlerine ilişkin kendilerine çelişkili bilgiler verildiğini, otopsi raporlarında ciddi şüpheler bulunduğunu ileri sürerek, olayların aydınlığa kavuşturulmasını ve adalet istediklerini ifade ettiler. 

Çocuklarının ailelerine şehit maaşı bağlanması için askerde intihar ettiği yönündeki iddialara da tepki gösteren aileler, bunun kabul edilemez olduğunu kaydettiler. 

Tunceli`de askerlik görevini yaparken hayatını kaybeden Murat Oktay Can`ın babası Oktay Can 5 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesinde takipsizlik kararı ile karşı karşıya kaldığını belirterek, soruşturmada eksikler ve çelişkiler olduğunu savundu. Can, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile telefonla görüştüğünü ifade ederek, aileler olarak konuya duyarlılık beklediklerini söyledi.  

Aileler Genelkurmay Başkanlığı`nın çocuklarının ölümünden sonra kendilerinden mermi paralarını istediğini de ileri sürerek, ``Bizden mermi parasını istiyorlar. Bizim çocukların değeri 1 lira 11 kuruş mu?`` diye sordu.  

 

-Genel Kurul`daki kavga görüntüleri 

 

Düzgün, basın mensuplarının HSYK düzenlemesini de içeren yasanın Genel Kurul`daki görüşmeleri sırasında çıkan kavga ve basına yansıyan fotoğraflarla ilgili sorusunu da yanıtladı. 

Orhan Düzgün, ``Parlamento çatısı altında şiddetin her türlüsüne, kim tarafından yapılırsa yapılsın karşıyım. ve bu nedenle de öyle bir şeye müdahil olmuş olmak nedeniyle de üzgünüm. Ancak fotoğrafa bakacak olursanız, benim her iki elimin de kapalı olduğunu görürsünüz. O şekilde gırtlak sıkılmaz. Arkadaşımız bizim genel başkan yardımcımızın üzerine atlamaya çalışırken ben de onu tutmaya çalıştım. Öyle bir görüntü oluşmuş. Bu görüntülerin tamamından üzgünüm açıkçası`` diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER