Yaşam

Uzmanından kanserde erken teşhis uyarısı

Niğde ömer halisdemir eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi dr. öğr. üyesi yakup çetinkaya 1 -7 nisan kanser haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Uzmanından kanserde erken teşhis uyarısı
02-04-2024 11:30

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yaptı.


Kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Başhekim Çetinkaya yaptığı açıklamada erken teşhis vurgusu yaptı. Çetinkaya; "Erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse korunmanın önemi çok önemlidir. Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir" dedi. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri arasında akciğer, meme ve kolorektal kanserleri olduğunu söyleyen Başhekim Çetinkaya kanser gelişiminde yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilo ve enfeksiyonlara maruz kalma gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30 ile yüzde 50 oranında önlenebileceğini belirten Başhekim Çetinkaya erken teşhisin önemine de değindi.


Çetinkaya; "Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır. 2024 yılı için, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası teması olarak ’Kanseri birlikte yenebiliriz!’, ’Kanserden korunabiliriz’ belirlenmiş olup kanserle mücadelede halkımızı bilinçlendirme çalışmaları en önemli avantajımız olacaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER