Yaşam

AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti Hükümetinin engelli vatandaşlar ile ilgili hiçbir dönemde yapılamamış, hayal bile edilememiş çok büyük çalışmalara ve projelere imza attığını belirtti.

AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel,   AK Parti Hükümetinin  engelli vatandaşlar ile ilgili hiçbir dönemde yapılamamış, hayal bile edilememiş çok büyük çalışmalara ve projelere imza attığını belirtti.
04-12-2012 09:57

AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel,   AK Parti Hükümetinin  engelli vatandaşlar ile ilgili hiçbir dönemde yapılamamış, hayal bile edilememiş çok büyük çalışmalara ve projelere imza attığını belirtti.

 

Yüksel, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde yayınladığı  mesajında şunlara değindi: “Engelli kardeşlerimizi yılın sadece belirli bir günü, ya da haftasında değil, yılın tüm günlerinde bizim sürekli gündemimizde olmuştur.

 

Türk Siyasi Tarihinde ilk kez bir siyasi parti bünyesinde, nüfusumuzun yüzde 12,29’luk kesimini oluşturan engelli vatandaşlarımız için Özürlüler Koordinasyon Merkezi teşekkül etmiştir. ÖKM’lerimiz, kurulduğumuz günden bu yana engellilerimizi hiç aklımızdan çıkarmadığımızın belgesi niteliğindedir. Daha önceki dönemlerde engelli kardeşlerimizle ilgili hayali bile kurulamayanlar, bu gün artık birer bir’er uygulamaya geçmiş, engellilerimizle ilgili söylemlerin icraata dönüştüğü bir dönem olmuştur. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bizim hükümetimiz döneminde engellilik alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler getiren 5378 sayılı Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır.

 

Özürlüler Yasası engelli vatandaşlarımız için de tam anlamıyla bir hayat olmuş, milyonlarca vatandaşımız yasanın somut getirilerinden bizzat faydalanır hale gelmiştir. Engellilerin; eğitiminden ulaşımına, sosyal hayatta karşılaştıkları alt yapı sıkıntılarından, devlet bürokrasisinde karşılaştıkları problemlere kadar her alanda reform niteliğinde çözümler ve yenilikler getiren Özürlüler Yasası, özürlülerimiz için adeta ‘Yaşam Sigortası’ olmuştur. Bir kere zihniyet olarak, anlayış olarak eğitimde feda edilecek hiçbir ferdimizin, bireyimizin olamayacağını bu sayede kesin olarak ifade ettik ve bu bağlamda 32 bin engelli öğrencimiz için 135 milyon TL kaynak aktardık.

 

Üniversitelerde okuyan engelli öğrencilerimize burs ve yurt imkânları noktasında öncelikler tanınmaktadır. 2003 yılından itibaren inşa edilen tüm yurtlarda engelli odaları bulunmaktadır. Daha öncesinde inşa edilmiş yurtlar da engelli öğrenciler için yeniden elden geçirilmiş, asansör, oda rampaları noktasında eksikler giderilmiştir. Yine sosyal devlet olmanın gereği olarak 2006 yılından bu yana hayatını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek durumdaki engellilerimize toplumsal yapımıza uygun olan evde bakım hizmetleri verilmektedir. Bu kapsamda, bugün itibariyle yaklaşık 371.941`in üzerinde engelli vatandaşımıza her ay bir asgari ücret tutarında bakım desteği veriliyor. Bakım altında bulunan engellilerimizin yaşamlarını daha rahat birtamda sürdürebilmeleri amacıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasına geçtik.

 

Halen 93 yaşam evinde en fazla her evde 12 engelli bakılacak şekilde hizmet sunuyoruz. 2022 sayılı yasa kapsamında engellilerin aldıkları aylıkları yüzde iki yüz ile yüzde üç yüzanlarında artırdık ve kamu kurumlarında engelli memur istihdamına büyük öncelik verdik. 2002 tarihi itibari ile kamu kurumlarında istihdam edilen özürlü memur sayısı 5.777‘idi. İstihdam edilen özürlü memur sayısını yıllar itibari ile sürekli artırdık ve  kamu kurumlarında istihdam edilen memur sayısını 20.829’un üzerine çıkardık.

 

Bunlara ilave olarak;

 

Engelli ve yaşlı aylıklarında evde ödeme dönemi başlatıldı.

Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan kadınlara erken emeklilik hakkı getirildi.

Sigortalı olmadan önce malül olanların emeklilik için bekleme süresi kısaltıldı. Malül sayılmaanı yüzde 66,6’dan yüzde 60’a çekildi.

Engelli çalıştırmamanın cezası artırıldı.

Engelli çalıştırma zorunluluğuna uymayanlardan toplanan cezaların yine engellilerin istihdamında kullanılması kararlaştırıldı.

Fikir ve sanat eserlerinden engellilerin faydalanması kolaylaştırıldı.

Engelliler MTV ve ÖTV’siz araç alabiliyorlar.

Görme engelli öğrencilere Braille Baskılı kitap dağıtılıyor.

Karayolu taşımacılığından engellilere indirim sağlandı.

Bağ-Kur’lu engellilere de erken emeklilik hakkı getirildi.

12 Eylül Anayasa Değişikliği referandumuyla da engelli kardeşlerimiz anayasal güvence altına alındı.

 

Bütün bunların ışığında, tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günlerini kutlar, hayatın onlara hep sevinç, mutluluk ve kolaylıklar getirmesini diliyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER