Sağlık

Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,  aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bildirildi.
11-02-2013 10:23

Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,  aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

 

Yapılan yazılı açıklamada, şunlar belirtildi. “Tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında ``9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü`` tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirilmektedir. Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2024 yılına kadar 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla sigara ile mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Ülkemizde de aynı tema ile farklı etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl 9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok değerlidir.

Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigara dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almakta ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir.

Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır.

Ülkemizde sigara kullanım yaşı düşmekte ve kullanım yaygınlaşmaktadır. Erişkin nüfusun 50` den fazlasının düzenli bir şekilde sigara kullandığı çalışmalarla belirlenmiştir. Sigara kullanımı tüm yaş gruplarında yaşam süresini 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Unutulmaması gereken en temel ve can alıcı gerçek şudur; Sigara Sağlığa Zararlıdır.

Sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur.

Bırakıldığında daha uzun ve daha sağlıklı yaşayacaksınız, ayrıca sigaradan başka şeylere harcayabileceğiniz daha fazla paranız olacak.

Tütün ve tütün ürünleri kapsamında kararlı ve yeterli bir mücadele için, tüketicinin de içinde olduğu hemen her kesimin bilinçli bir şekilde mücadele etmesi gelecek nesiller için bir görev ve zorunluluktur.

``9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle tüm halkımızı; ülkemizde her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan, sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve bu gün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz``

Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Tokat Devlet Hastanesi binasında hizmet vermekte olup; KETEM tarafından yürütülen sigara bırakma polikliniğine başvuru için. telefon numarası 214 54 00 (2352 - 2358) ve ALO 171 arayarak ücretsiz muayene yaptırılabilmektedir.

 

Unutmayalım; Sevginin Boşluğunu Zehirle Doldurmayalım...!”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER