Sağlık

Tokat`ta Sağlık Sen üyesi bir grup, günde 1 saat fazla çalıştıklarını öne sürerek, gökyüzüne bıraktıkları balonlarla protesto etti.

Tokat`ta Sağlık Sen üyesi bir grup, günde 1 saat fazla çalıştıklarını öne sürerek, gökyüzüne bıraktıkları balonlarla protesto etti.
09-01-2013 10:00

Tokat`ta Sağlık Sen üyesi bir grup, günde 1 saat fazla çalıştıklarını belirterek,  “Saat 17 mesaisinin bu balonlar gibi uçup kaybolmasını istiyoruz. Balonların elimizde patlamasını istemiyoruz.” Diyerek, balonları uçurdular.

 

Tokat Devlet Hastanesi acil servisi önünde toplanan Sağlık Sen üyesi yaklaşık 100 kişi, `Günde bir saatlik iznimizi saat 16.00 ile 17.00 arasında kullanmak istiyoruz` pankartı taşıdı. Burada basın açıklamasını okuyan Sağlık Sen Tokat Şube Başkanı Suat Mantar, sağlık çalışanlarının günde birer saat fazla çalıştırıldığını söyleyerek şöyle dedi:

 

“Hastanede çalışan sağlık çalışanlarımız, günde birer saat fazla çalıştırılmaktadır. Yapılan bu yanlışın düzeltilmesi için, sesimizin tüm kamuoyuna ve yetkililere duyurmak için buraya toplanmış bulunmaktayız.

 

Bu sorunun çözümü için Tokat sağlık sen olarak yetkililerle gerekli görüşmeler yapılmıştır. Çalışanlarımız kurumlara dilekçe vermiştir. Televizyon programı ve basın açıklaması gibi çalışmalar yapılmıştır.

Sağlık sen genel merkezimiz ve genel başkanımız SN. Metin Memiş sağlık bakanının da bulunduğu Türkiye Buluşması Programında sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bizzat kendimde konu ile alakalı olarak sağlık bakanı sn. Recep AKDAĞ ile görüşmüş bulunmaktayım.

Görüşmemde Sn. Sağlık Bakanı konu ile ilgili çalışmalar yapacağının sözünü vermiştir.

 

Değerli arkadaşlar tam gün yasasından sonra yataklı tedavi kurumlarındaki genelge şu şekildedir.

Öğle arası 1 saatlik iznin saat 12,00 ile 14,00 arasında münavebeli olarak verilmesi esastır. İzin süresince çalışanlar kurumu terk etmeyecek şeklinde ifade etmektedir. Bu genelgenin uygulanması mümkün görünmediğinden 1 ay sonra, Şu şekilde değiştirilmiştir,

 Yataklı tedavi kurumlarında 1 saatlik iznin saat 12 ile 13 arasında verilmesi esastır. Ancak hizmetin kesintisiz sürdürülmesi gereken birimlerden bu 1 saatlik izin idarenin uygun gördüğü başka bir saatte verilebilir, ifadesi yer almaktadır.

Bir sonraki madde  personelin kurum içerisinde istirahatlarını yapabilmeleri için gerekli tedbirleri alacaklar ve uygun mekanlar oluşturulacaktır şeklinde ifade edilmektedir.

 

Bu genelgeden anlaşılan şudur:                                                                                                                       Öğle yemeği ve istirahatı için bir saatlik iznin hangi saatte kullanılacağı kurum yönetimlerine bırakılmıştır.

Bir saatlik izin süresince çalışanlarımızın kurum dışına çıkmasının bir sakıncası yoktur.

Bir saat izin verdi iseniz istirahat için uygun mekânlar oluşturulacaktır. Şeklinde anlaşılmaktadır.

 

Bu gün Tokat da durum nedir?

 Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanması mümkün görünmeyip iptal edilen genelgeye göre uygulama yapılmaktadır. Sağlık çalışanlarımızın bir kısmı saat 12–13 arası diğer bir kısmı 13–14 arası izinli gösterilmektedir ve bu yüzden mesai bitiş saati 16 değil 17 dir.

Halkın sağlık hizmetlerinin aksamaması ve kurumda hizmetlerin gerilememesi için biz kurumlarımızı terk etmiyoruz,

Burada siz sağlık çalışanlarımıza soruyorum

Öğle arası 1 saat izin kullanıymusunuz, Hayır

İstirahat etmeniz için mekân gösteril dimi, Hayır

Kreşiniz açıldı mı, Hayır

Hastaneler birliği uygulaması başlayınca çalışma hevesiniz artımı, Hayır

Cevabınız hayır olduğuna göre soruntadadır, çözümde bellidir.

Sayın genel sekreterim ve kurum yöneticileri biz sağlık çalışanları olarak diyoruz ki,

Yetki ve inisiyatifiniz yoksa sizlere söyleyecek sözümüz olmaz. Ancak mesai saatleri konusunda inisiyatifiniz vardır halkın, kurumun ve sağlık çalışanlarının lehinde hareket ediniz.

 

Hastanelerdeki iş yükünün en az olduğu saat 12–13 arası ve ya 13–14 arası ise uygulama bizim kabulümüz. Ancak biz biliyoruz ki hastanenin iş gücünün en az olduğu saat 16 ile 17 arasıdır. O yüzden bir saatlik iznimizi saat 16 ile 17 arası veriniz.

 

Genelgede net olan istirahat için uygun mekânlar oluşturulmamıştır.

Hizmetin kesintisiz devam etmesi demek 24 saat esasına göre çalışan amaliyathane, yoğun bakım, acil, röntgen, laboratuar, servisler ve kısacası hastanenin tümüdür.

 

Sn genel sekreterim ve kurum yöneticilerim niyetinizin iyi olduğunu düşünüyve ümit ediyoruz. Ancak bu yapılan yanlıştır, bu yanlıştan vaz geçiniz.

 

Saat 12 ile 13 arası ve 13 ile 14 arası çalışanlar kurumu terk ederse;

 Kurumda hizmetler aksar.

Halkın sağlık hizmetlerinin kalitesi düşer.

 Çalışanlarımız mutsuz olur.

 Siz idareciler başarısız olursunuz.

Bu durumun hiç kimseye bir faydası yoktur. Talebimiz tekdir. Kurum zarara uğramıyorsa çalışanın yanında olunuz. Bir saatlik iznimizi ihtiyacın en az olduğu saat olan 16 ile 17 arasında kullanmak istiyoruz.

Biz isterdik ki Hastaneler Birliğinin uygulaması siz gelmeden önce açılmak üzere olan kreş binamızın açılması ile olsun.

Biz isterdik ki sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu artırıcı uygulamalarla göreve başlansın.

Herkes çok iyi biliyki 2003 yılı ile 2012 yılları arasında halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti yüzde 30 lardan yüzde 70 lere çıkmıştır. Bu hizmet sağlık çalışanlarının eli ile yapıldı. İktidarı muhalefeti ile tüm siyasi partiler seçim meydanlarında halkın sağlık hizmetlerinden duymuş olduğu memnuniyetinden bahsettiler. Siz bu gün burada görev yapıyorsunuz. Bu hizmetlerin yapılması kanun kural ve mevzuatlardan daha çok çalışanın özverisi ile oldu. Özverimizi kırmayınız. Sağlık çalışanlarına yapmak zorunda olmadıkları hiçbir işi yaptırmayınız aksi takdirde hizmet çöker. Çoğu zaman hekim arkadaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımız gece gündüz demeden içabcı veya nöbetçi olup olmadığına bakmadan gecenin bir yarısı göreve gelmektedir. 

Sağlık Bakanlığına söylemimiz şudur,

Ek ödemelerimizin ayın 15 inde maaşla birlikte verilmesi

Banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması

Hizmetlilerin memurluğa geçirilmesi gibi konularda biz sağlık çalışanlarımızın sesini dikkate aldınız.

Aynı şekilde mesai sorunumuzun çözülmesini istiyoruz.

Mesai saati ile ilgili uygulamada yöneticilerin inisiyatifine bırakılmış olması farklı yorumlandığından uygulamada sorunlar çıkmıştır. En kısa sürede bu sorunun çözülmesini istiyve talep ediyoruz.

Aksi takdirde 10 yıllık elde edilen başarının, başarısızlığa dönüşmesinin sorunluları bu gün çözüm önerilerimize dikkat etmeyenler olacaktır.

Saat 17 mesaisinin bu balonlar gibi uçup kaybolmasını istiyoruz. Balonların elimizde patlamasını istemiyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER