Eğitim

Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu tarafından “2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması” düzenleneceği bildirildi.

Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu tarafından  “2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması” düzenleneceği bildirildi.
31-01-2013 09:53

Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu tarafından  “2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması” düzenleneceği bildirildi.

Tokat Valiliği’nden yapılan açıklamada yarışmanın şartları ve takvimi hakkında detaylı bilgiler verildi. Açıklamada şunlar ifade edildi.

 

 

“Manisa Valiliği, Manisa Belediye Başkanlığı ve Manisa`yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanlığı tarafındanganize edilen Manisa 473`ncü Uluslararası Mesir Festivalini düzenleyen MANİSA MESİR FESTİVALİ DÜZENLEME KURULU; Festival etkinliklerine zenginlik katmak,, Türk Sanat Müziği repertuarına yeni eserler kazandırmak: bestecileri yeni eserler üretmeye teşvik etmek amacıyla ``2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması-2013`` adıyla bir yarışma düzenlenmiştir.

Bu düzenleme ``2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması-2013-Özel Şartnamesi`` hükümlerine göre gerçekleştirilir.

 

 

``2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması-2013`` amacı, Türk Sanat Müziği Repertuarında kullanılabilecek nitelikte yazılmış eserlerin seçimidir.

 

YARIŞMAYA KATILACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

 

 

Yarışmaya; Yarışma Seçici Kurul Üyeleri, Jüri Üyeleri, Manisa Valiliği, Manisa Belediyesi, Manisa Mesiri Tanıtma ve Turizm Demeği personeli ve bunların birinci ve ikinci derecede yakınları dışındaki herkes katılabilir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

ÖN SEÇİCİ KURUL

 

 

Manisa 2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması`na katılmak üzere Manisa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edilen besteler arasından Türk Müziği Repertuarına girebilecek nitelikteki bestelerin seçimi amacıyla, Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulunca bu konuda uzman olan kişiler arasından 5 kişilik bir ``Ön Seçici Kurul`` oluşturulur.

 

-Ön Seçici Kurul en az 3 üye ile toplanır.

 

-Kararlar salt çoğunlukla alınır, oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır.

 

-Kurulun çalışma yöntemi ve oylama usulü Ön Seçici Kurul tarafından toplantı öncesinde belirlenir. Kurul tarafından bu konuda farklı bir yöntem belirlenmediği takdirde açık müzakere - değerlendirme, gizli oylama yöntemi uygulanır.

-On Seçici Kuru!, hazırlamış olduğu raporda, ödül ve mansiyona değer nitelikte gördüğü toplam 10 eserle; ödül ve mansiyon verilmeksizin övgüye layık gördüğü diğer eserleri belirler. Bu tespitlerden sonra Ön Seçici Kururun görevi sona erer.

 

-ön Seçici Kurulca ödül ve mansiyona değer görülen 10 eserin derecelendirilmesi, Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu tarafından uygun görülecek bir tarzda teşkil edilecek bir jüri tarafından Manisa`da halk huzurunda gerçekleştirilecek bir yarışma ile yapılır. Para ödülleri yarışma sonrası verilir, yarışma saati ve yeri ayrıca bildirilir. Ödül ve mansiyona değer görülmeyen eserler, üç ay içinde (talep edildiği takdirde) beste sahiplerine iade edilir.

 

 

 

ESERLERDE ARANACAK NİTELİKLER  

Şarkı sözleri, Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkelerle; Cumhuriyetin niteliklerini benimsetici ve bu görüş ve ilkelere uygun düşünce tarzına Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi amacını güden Atatürk ilkeleri ve bu ilkelerin gerektirdiği dünya görüşüne, yaşam tarzına aykırı olamaz. Seçilen temaların moral yıkıcı, herhangi bir politik görüşü övücü veya yerici, müstehcen, anlamsız olmaması ve ticari bir amaç taşımaması gerekmektedir.

Yarışmaya gönderilecek eserler:

 

Türk Sanat Müziğinin melodi ve ritim özelliklerinden kaynaklanan yeni veijinal çalışmalar olacaktır.

 

 Makam, usul ve form olarak yeni buluşlarla bestelenmişse, Türk Sanat Müziğinin bugünkü sistem ve kaidelerine ters düşmeyecektir.

 

Türk Sanat Müziğinin asli karakterine uygun olacak, milli müzik zevkini geliştirici nitelikleri bulunacaktır.

Şarkı formunda ve küçük usullerle bestelenmiş günün anlayışına uygun olacaktır. (Bu usullerin hareketli mertebelerinin kullanılması tercih sebebidir.)

Makam, usul, anlatım ve prozodi yönlerinden uyumlu bir şekilde bestelenecektir.

Daha önce hiçbir suretle yayınlanmamış olacaktır.

Tek sesli olarak bestelenecektir.

 

Toplam olarak beş dakikayı geçmeyecektir.

Eserler hiçbir şekilde başka bir eserle bariz benzerlikler taşımayacaktır.

 

1-Besteci ``Manisa 2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2013`` için gönderdiği eserlerini yarışma sonuçlanmadan önce hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yayınlayamaz, yayınlatamaz.

2-Öngörülen ödül, teamüller doğrultusunda söz yazarları için 40, besteciler için 60 ücreti kapsar, ancak besteci ve söz yazan arasında ücrete ilişkin olmak üzere yapılan sözleşmeler yarışma tertip komitesince de geçerli addedilir. Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu para ödüllerini direkt olarak hak sahibine teslim eder. Katılamayan yarışmacıların belirtecekleri hesap numarasına havale edilir.

3- Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kumlu ödül ve mansiyon alan eserlerin bestecilerine ve şarkı sözü yazarlarına Telif Haklan Yasasf ndan doğan hakları saklı kalmak üzere aralarında yapılan anlaşmada belirtilecek süreyle yerel radyo ve televizyonlarda yayınlama, plak, bant, kaset, cd vb. materyal haline getinne, notasını basma, kitap haline getirme, yayın, eğitim ve kültür kurum ve kuruluşlarına gönderme konusunda öncelik hakkına sahiptir.

4-Besteciler eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve hiçbir şekilde ve hiçbir eserden ilham almadıklarını, bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini taahhüt edip Manisa 2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2013; Özel Şartnamesini aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı (EK-1, EK-2, EK-3, EK-4) belgeleri yarışma bürosuna vermekle yükümlüdürler.

 

 

ESER TESLİM, YARIŞMA TAKVİMİ, ÖDÜLLER ESER TESLİMİ:

 

 

1-Yarışmaya her besteci en fazla 5 eserle katılabilecektir. 2-Eserlerin notaları 7 şer nüsha halinde;

a) Temiz ve okunaklı yazılmış olacaktır.

b) Kurşun kalemle yazılmayacaktır.

c) Teksir ve fotokopi ile çoğaltılabilecektir.

d) Nota yazısı, usul ve usul bölümleri: Aral-Ezgi-Uzdilek sistemine uygun olacaktır.

e) Nota üzerinde metronom hızı belirtilecektir.

 

f) Nota üzerinde besteci ve söz yazan adı olmayacak, sadece rumuz yazılacaktır.
3-Besteciler her eser için en az 5 harften oluşan tek kelimelik ayrı birer rumuz
kullanacaklardır.

4-Şarkı sözleri daktilo ile yazılacak, üzerinde yalnız o eser için seçilen rumuz bulunacaktır.

5-Besteciler, biri küçük `Kimlik Zarfı; diğeri büyük `Evrak Zarfı; olmak üzere 2 adet zarfı yarışma bürosuna elden veya posta yoluyla teslim edeceklerdir. Posta ile müracaatlarda, ilan edilen teslim süresi içinde son gün; evrakın postaya verildiği değil, kurumumuza intikal tarihi olarak kabul edilecektir.

 

a) Kimlik zarfı üzerine yalnız rumuz yazılacak, içinde:

aa) Besteci ve söz yazarının adları,

bb) Besteci ve söz yazarının adresi, telefon numarası,

cc) Besteci ve söz yazarının bu yarışmanın şartnamesini aynen kabul ettiğini belirten şartname ekleri (EK-1, EK-2, EK- 3, EK-4) belgeleri imzalı olarak bulunacaktır.

b) Büyük evrak zarfı üzerine de rumuz yazılacak, içinde notalar ve şarkı sözleri bulunacaktır. Büyük evrak zarfı üzeri ve içeriğinde hiçbir şekilde kimlik bilgisi veya kimliği çağrıştırıcı yazı, işaret vb. bulunamaz.

c)   Besteciler birden fazla eserle yarışmaya kanlıyorlarsa, her eser için, istenilen dokümanlar ayrı ayrı düzenlenecektir.

d)   Posta ile müracaat edildiğinde dış zarf üzerine de yalnız rumuz yazılabilecektir.

e)   Herhangi bir şekilde, nota ve şarkı sözleri üzerinde eser sahibinin yazılı olarak adı belirtilmiş veya yukarıdaki (b) fıkrasına aykırılık söz konusu ise bu şarkı değerlendirmeye alınmadan yarışma dışı tutulacaktır.

6-Eserler en geç 22 Şubat 2013 tarihi çalışma saati bitimine kadar ``Manisa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Utku Mahallesi Çimentepe Caddesi No:1 8/A MANİSA`` adresindeki ``Manisa 2. Altın Lale Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2013`` bürosuna elden, kargo veya posta ile ulaştırılmış olacaktır. Postadaki gecikmeler için Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu sorumlu tutulamaz.

 

FİNAL YARIŞMASI

 

İkinci bölümde ön görüldüğü tarzda gerçekleştirilecek olan final yarışması, Manisa`da halk huzurunda, jüri üyeleriyle, çeşitli ses ve saz sanatçılarının da katılımıyla yapılır. Ödül-Mansiyon alan eserlerin seslendirileceği bu etkinliğe davet edilecek olan besteci ve güfte şairlerinin ulaşım (otobüs), Manisa`daki konaklama ve ağırlama giderleri yarışma komitesi tarafından karşılanacaktır.

 

SON HÜKÜM

 

Bu şartnamenin ana ilke ve esasları paralelinde özellikle yarışmaya katılacak eserlerin müzik kalitesine yönelik tedbir almaya ve bunun için gerektiğinde diğer özel veya ek şartnameler yazılmasına, iş bu özel şartnamede hüküm bulunmayan hallerde, gerekli tedbirleri almaya Manisa Mesir Festivali Düzenleme Kurulu yetkilidir.

YARIŞMA TAKVİMİ

 

 

Eserlerin kurumumuza son teslim tarihi; 22 Şubat 2013`dir.

*  Ön Seçici Kurul en geç 20 Mart 2013 tarihinde ödül ve mansiyona değer 10 eser ile övgüye değer eserler varsa tespit ederek Manisa Valiliği`ne bildirilecektir.

*  Halka açık yarışma ve ödül töreni jüri ve halk huzurunda ... Mayıs 2013 tarihinde yapılacak olup, bunun tarihi, yeri ve saati ayrıca ilan edilecektir.

 

ÖDÜLLER

 

Birinci                          : 6.000 TL

İkinci                             : 4.000 TL

Üçüncü                        : 2.000 TL

 

Mansiyon (7 Adet)     : 1.000 TL (her biri için)

NOT:

 

Danışma ve bilgi için aşağıdaki adres ve telefonlardan bilüi edinilebilir.

 

 

Manisa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Utku Mahallesi Çimentepe Caddesi No:18/A MANİSA

Tel: 0 (236) 231 36 85 - 0 (236) 232 33 47 Fax: 0(236)231 03 30

c-posta : [email protected] veya manisakulturturizmffihotmail.com Web: www.manisakulturturizm.gov.tr

 

Eserlerin tasnifi ve seçimi için birer takım halinde yarışmaya gönderilen eserler ön jüri üyelerine gönderilerek seçimi yapılır. Uygun görülen tarihte toplanacak ön jüri üyelerine kişi başı ön jüri ücreti ödenir.

Büyük jüri final gecesinde bir araya gelerek dereceye giren ilk on eseri puanla sistemiyle birinci ikinci ve üçüncü eser olmak üzere belirler. Final jüri üyelerine kişi başına final jüri ücreti ödenir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER