Gündem

Bir ucu Tokat`a 100 km olan Sivastan , bir ucu Tokat`a 130 km olan Ordudan geçen hızlı tren projesi kara tren de olduğu gibi yine Tokat`a uğramıyor.

Bir ucu Tokat`a 100 km olan Sivastan , bir ucu Tokat`a 130 km olan Ordudan geçen hızlı tren projesi kara tren de olduğu gibi yine Tokat`a uğramıyor.
26-04-2015 13:21
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu`ya hızlı tren projesinin uygulanması için Ulaştırma Bakanlığı`nın fizibilite çalışması yaptığını açıkladı.
Cumhuriyet tarihi boyunca Samsun ile Trabzon`un arasına sıkışmış, ekonomik ve sosyal yönden kalkınma fırsatı bulamayan Ordu, son yıllarda ulaşım alanında aldığı yatırımlarla cesaretlendi. Ordulular, son 10 yılda sahil yolu, havaaalanı, çevre yolu, Ordu-Sivas (Karadeniz-Akdeniz yolu), Ünye Çevre Yolu gibi ulaşım alanında gerçekleştirilen yatırımlarla kabuğunu kırdı. Hükümetin bu yatırımlarının yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediyesi`nin il genelindeki kırsal alanın yollarının onarılarak sıcak asfalt yapma çalışmasını başlatması Orduluların gözünü açtı. Tüm siyasi ve sivil kurum temsilcileri Ordu`nun en büyük ihtiyacının hızlı tren olduğu görüşünde birleşirken, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver yılmaz yaptığı açıklama ile Orduluların gönlüne su serpti.

SAMSUN-BOLAMAN FİZİBİLİTESİ YAPILIYOR
Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada, etüt çalışmaları bitirilen ve ihalesinin yapılması beklenilen Samsun`un Ankara`ya 2 saatte ulaştıracak hızlı tren projesinin büyük ihtimalle 2019 yılında işletmeye alınacağını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı`nın halen Samsun-Bolaman (Fatsa) hattı için fizibilite çalışması yaptığını belirten Yılmaz, hızlı trenin Bolaman`a kadar gelmesinin Ordu`nun ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

2019`DA İHALESİ YAPILABİLİR
Yılmaz, “Samsun- Ankara hattındaki hızlı tren projesi muhtemelen 2019 yılına kadar gerçekleşecek. Bolaman-Samsun arasındaki hızlı tren fizibilite çalışmalarını Bakanlık çok olumlu bir şekilde sürdürüyor. Bazı kimseler `hızlı treni neden Ordu Merkez`e getirmiyorsunuz` diyor. Hızlı tren Bolaman`a gelsin biz Ordu`yu Bolaman`a taşırız. Fatsa-Ordu arası 15 dakika.Bolaman`a hızlı tren gelsin Ordu`nun tam göbeğine hızlı tren gelmiş olur. Bolaman`a hızlı tren gelmesi Ordu`nun ihtiyaçlarını karşılar. Halen fizibilite çalışması yapılıyor. Bolaman-Samsun güzergahının tahmin ediyorum 2018-2019 yılında da ihalesi yapılacak” dedi.

SİVAS-SAMSUN DEMİRYOLU NEDEN TOKAT DEĞİLDE ZİLEDEN GEÇMİŞTİR
1920`li yılların sonuna doğru demiryolu Sivas`a ulaşmıştır. Sivas Samsun yolu inşa edilecektir. Bundan sonrasını Ercan Susoy ve rahmetli Kemal Kovalı`dan dinlediklerimden özetleyerek anlatıyorum.
Tokat milletvekili Mustafa Vasfi Susoy Atatürk`ün teklifsiz denecek kadar yakın arkadaşıdır. Ziyaretine gider;
“Paşam bu Samsun Sivas demiryolu Tokat`tan geçsin, diye trenin Tokat`tan geçmesi için ricacı olur.
Atatürk der ki:
“Mustafa bu teknik iş. Bir teknik eleman gönderelim baksın, uygunsa geçsin, ama uygun değilse milletin 5 kuruşunu bile boşa harcatmam. Bu iş olmaz.”
Demiryolu geçişi için bir teknik elemanın veya heyetin geleceği Tokat`ta duyulur. Şehirde büyük huzursuzluk çıkar. Kimse tren yolunu istememektedir. Tren yolunun bağlardan, bahçelerden geçerken araziyi parçalayacağı, isinin dumanının meyve ve sebzelere zarar vereceği konuşulmaktadır. Belediye başkanı zdurumda kalır. Teknik heyete yardımcı olması, araziyi göstermesi için şehrin en üçkâğıtçısını görevlendirir. Şehirdeki huzursuzluk için de uyarır. Arazi çalışmaları sırasında bu adam heyetin yiyecekleri olan kızarmış tavukları çalar. Onları dağda bırakarak Tokat`a gelir. Çok zdurumda kalan ekip kızgın ve öfkeli olarak Ankara`ya döner, raporunu verir.
Mustafa Vasfi Susoy aradan zaman geçince tekrar cumhurbaşkanına gider Atatürk: “Rapgelmiştir bakalım nasıl?” diyerek zile basar, raporu ister.
Rapolumsuzdur. Tren yolunun Tokat`tan geçmesi uygun değildir. Bu olaylar 1950`li 60`lı yıllarda herkes tarafından bilinir, konuşulurdu. Ben de duymuştum. O yıllarda DDY inşaat daire başkanı iken, daha sonra İTÜ ye geçen Ord.Prof olan
Ali Fuat Berkman bizim hocamızdı.Bir dersten sonra bunu sordum.
“Askerler Zile`den geçmesini istemişti, o sebepten Tokat`tan geçmedi” dedi.
Ben iki sömestr demiryolu dersi gördüm. Zile`den geçen güzergâh, Yıldızelin den sonra Cizözü diye bir yerden geçer. Burası Türkiye`nin en zorlu geçişlerinden biridir. Kısa bir mesafede çok dik bir dağı çıkması gerekir, kışın kapanır, üstüne kapanmaması için betonarme açık tüneller yapılmıştır. Çok sık kazalar olur.Açıkcası güzergahın buradan geçmemesi için her türlü teknik gerekçe vardır. Ama yine de geçmiştir.
Yıldızeli ile Tokat arasındaki Çamlıbel dağlarını geçmenin zve imkansız olduğu düşünülebilir. Ama mümkündür. Yıldızeli`ne yaklaşırken Pamukpınar okuluna doğru yamaçlardan kot kazanarak gelen yol,talarda bir tünelle Çamlıbel ovasına geçebilir. Çamlıbel ovasından Tahtoba köyüne,adan ilerleyerek Alan köyünün eteklerinden Üçtepelerin altından bir tünelle, Marol Beli`ne,adan Derbent Boğazı`ndan Kazova`ya geçebilir. Halis Turgut Cinlioğlu bu güzergahın Osmanlı İmparatorluğu döneminde düşünülen Samsun -Sivas -Bağdat demiryolu için Fransızlar tarafından da etüt edildiğini yazmaktadır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER