Yaşam

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım, bölgedeki 79 hastane bünyesinde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayı’na ait araçlar ile hastanelere ulaştırdıklarını söyledi.

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım, bölgedeki 79 hastane bünyesinde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayı’na ait araçlar ile hastanelere ulaştırdıklarını söyledi.
11-12-2012 10:46

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım, sorumluluk sahasındaki Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat illerinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürüttüklerini  ve bölgedeki 79 hastane bünyesinde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayı’na ait araçlar ile hastanelere ulaştırdıklarını söyledi.

 

 

Kanın, kaynağının sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir madde olduğunu ifade eden Yıldırım, “ Kan ve kan ürünleri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır.” dedi.

 

Samsun’da bulunan Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nin sorumluluk sahasındaki Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat İllerinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte ve bölgedeki 79 hastane bünyesinde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayı’na ait araçlar ile hastanelere ulaştırdıklarını kaydeden Yıldırım, açıklamasında şunları söyledi. ”Bölgemizdeki sağlık kuruluşları hizmet kapasitelerine göre kendi bünyelerindeki Transfüzyon Merkezlerinde kan ve kan ürünleri stoku oluşturmuştur. Sağlık kuruluşlarındaki kan ve kan ürünleri stokunun idamesini ve hastanelerin kan ve kan ürünü taleplerini Bölge Kan Merkezimiz karşılamaktadır. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarının kan ve kan ürünü stoklarını idame ettirebilmemiz ve böylelikle tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz ancak bölge ihtiyacına yetecek sayıda düzenli, gönüllü kan bağışı kabul etmemizle mümkün olmaktadır.

 

Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz. Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu yüzden “Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır.” diyoruz. İhtiyaç duyulduğu esnada kan ve kan ürününü temin edebilmemiz için kan stoklarımızın sürekli ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerekmektedir. Bu durum da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışları ile mümkün olmaktadır.

 

İnsanımızın kan ve kan ürünlerinin hastalara para ile satıldığı yönünde bir kaygısı bulunmaktadır. Bu yanlış bir bilgidir. 2005 yılında Türk Kızılayı’nın uygulamaya koyduğu Ulusal Güvenli Kan Temini Programı sayesinde hiçbir hasta veya hasta yakını kan ve kan ürünleri için ücret ödememektedir.

 

Bölgemizdeki hastanelerde tedavi gören insanlarımızın kan ve kan ürünü temininde sorun yaşanmaması için 18 – 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı Resmi Kimlik Belgeleri ile birlikte Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezlerimize ve Türk Kızılayı Kan Bağışı ekiplerimize kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz. “

 

 

 

Kimler Kan Bağışlayabilir?

 

18 – 65 yaş arası, önemli bir sağlık problemi bulunmayan,

vücut ağırlığı 50 kg’ın üzerinde olan kişiler kan bağışlayabilirler

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER