Gündem

HUKUK KONTENJANLARINI ELEŞTİRDİLER

Tokat Barosu, "5 Nisan Avukatlar Günü" kapsamında Tokat Adliyesi’ndeki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Baro Başkanı Av. Melih Yardımcı, “Hukuk fakültesi kontenjan ve sayılarının artırılması ekonomik tahribatı en çok avukatlık mesleğinde yaratıyor” dedi.

HUKUK KONTENJANLARINI ELEŞTİRDİLER
06-04-2022 10:42
06-04-2022 10:43

 

Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Sonrasında konuşma yapan Tokat Baro Başkanı Av. Melih Yardımcı, “Adalet devletin, savunmada adaletin temelidir bağımsız savunma mesleğinin temsilcileri olarak demokrasinin, insan haklarının, hukuk devletinin, adaletin tecellisi için yılmadan, büyük bir özveriyle, onurla mücadele eden meslektaşlarımın 5 Nisan avukatlar günü kutlu olsun” dedi.

YARDIMCI, GAZİ OSMAN PAŞA’YI ANDI

5 Nisan tarihinin Tokatlı avukatlar için avukatlar günü olmasının ötesinde başka bir anlamının daha olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcı, “Bugün Türk milletinin en zor koşullar altında dahi teslim olmayacağını, canı pahasına vatan müdafaası yapacağını Plevne müdafaası ile tüm dünyaya bir kez daha göstermiş olan hemşehrimiz büyük komutan Gazi Osman Paşa'nın ölüm yıldönümü. Başta devletimizin kurucusu büyük Önder Gazı Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Gazi Osman Paşa'yı, silah arkadaşlarını ve bu topraklar için canını feda eden bütün şehitlerimiz, saygıyla ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

“BU GÜNÜ COŞKU İLE KUTLAYAMIYORUZ”

5 Nisan Avukatlar Günü’nü büyük bir coşkuyla kutlayamadıklarını aktaran Yardımcı, “Gerek ülkemizdeki hukuk uygulamalarındaki eksiklikler, gerekse her geçen gün büyüyen meslek sorunlarımız bugünü coşkuyla kutlama imkanı vermiyor. Kuvvetler ayrılığının, adil ve makul sürede yargılanma ilkesinin tam manası ile hakim olmaması vatandaşın yargıya güvenini hızla aşağılara çekmektedir. Son yıllarda hızla artan avukat sayısı, avukatların iş alanlarının artırılamaması, avukatlık mesleğinin icrası sırasında önümüze çıkartılan engeller aşmamız gereken sorunlardan sadece birkaçıdır.

Sorunlarımız her ne kadar çok ve büyük olsa da bizler yılmayan, azimle mücadele eden bir mesleğin mensuplarıyız. Demokrasinin, insan haklarının, hukuk devletinin ve adaletin tecellisi için hep birlikte el ele verip mücadele ederek bunların da üstesinden geleceğimize inancım tamdır. Birlikte mücadele edip birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

HUKUK KONTENJANLARI VE AVUKATLIK ÜCRETLERİ

Mesleğin sorunlarını hukuk fakültesi kontenjanları, avukatlık ücretleri ve çeşitli konular olarak sıralayan Başkan Yardımcı, “Hukuk fakültesi kontenjan ve sayılarının ülkenin ihtiyacı gözetilmeden artırılması, kontrolsüzce hukuk fakülteleri açılması, sadece avukatlık mesleğinde değil, diğer hukuk mesleklerinde de nitelik kaybına sebebiyet vermekle birlikte, ekonomik tahribatı en çok avukatlık mesleğinde oluşturuyor. Avukatlık ücret tarifesinde asgari ücretler olarak belirlenen miktarlar Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince görevlendirilen müdafi vekillere yapılacak ödemelere ilişkin tarifede belirlenen miktarlar, avukatın sarf ettiği emeği ve üstlendiği sorumluluğu karşılamanın çok gerisinde kalmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olup avukatlık stajını yapan stajyer avukatlar, hakim ve savcı stajyerleri ile kıyaslanamayacak derecede özlük haklarından ve ekonomik güvenceden yoksun durumdadır. Kamuda görev alan meslektaşlarımızın görevlerinin kariyer meslek sınıfına alınması ve haklarında 4800 ek gösterge, makam tazminatı, özel hizmet tazminatı gibi konularda düzenleme yapılması, hukuk müşaviri ve avukat ayrımı yapılmaksızın kamuda çalışan tüm avukatların kariyer meslek sınıfı olarak kabul edilmesine yönelik taleplerimiz yetkili mercilere iletilmekle birlikte halen somut bir çözüm bulunmamıştır. Bağlı çalışan meslektaşlarımızın ücret ve özlük haklarının mesleğin onuruna yakışır düzeyde olmasını sağlayacak kanuni bir statüye kavuşturulması gerekmektedir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER