Sağlık

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, `adınız yaşasın ve yaşatsın` sloganı ile `her ilçeye bir ambulans` kampanyası başlatıldı.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, `adınız yaşasın ve yaşatsın` sloganı ile `her ilçeye bir ambulans` kampanyası başlatıldı.
30-11-2012 09:52

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, `adınız yaşasın ve yaşatsın` sloganı ile `her ilçeye bir ambulans` kampanyası başlatıldı.

 

112 Acil Sağlık Hizmetleri Bedestenlioğlu Komuta Kontrol Merkezi`de tanıtımı yapılan kampanya hakkında bilgi veren Tokat İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, ``Adınız yaşasın ve yaşatılsın`` sloganı ile `Her ilçeye bir ambulans` kampanyası başlatıldığını söyledi. 

Tokat`ın ambulans sayısı yönünden zayıf olduğunu belirten Yazı, ``Tokat ambulans sayısı yönünden zayıf. Maalesef, üzülerek bahsediyorum ama 6.5 yaştalaması olan bir ambulans yapımız var, bunlarla hizmet veriyoruz. Oysa Bakanlığımızın ambulanslar için belirlediği yaştalaması 3-3.5 ve biz bu anlamda iyi değiliz. Gerek Tokat içinden gerekse Tokat dışından Tokatlı hemşehrilerimizin katkı vereceklerini düşünerek `Her ilçeye bir ambulans` kampanyasını başlattık`` dedi.

Yazı, basın mensuplarına gelen ihbarların değerlendirildiği 112 Komuta Kontrol Merkezi`ni gezdirdi. Merkezde basın mensuplarına bilgi veren Dr. Umut Bingöl, günde yaklaşık olarak 2 bin ihbar aldıklarını ve gelen ihbarlardan yüzde 80`nin asılsız olduğunu söyledi. 

Bingöl, vatandaşların duyarlı olmaları gerektiğini ve asılsız ihbarlar yapamamaları gerektiğini vurgulayarak, ``Küçük çocuklar bile 112 kontörsüz arandığı için bizi arıyor. Tabi asılsız ihbarlarda Sağlık Müdürlüğünün hukuk bürosu var, onlarda devreye giriyor. Gerekirsealardan yardım alınarak adli takipte bile bulunabiliyor`` diye konuştu.

12 Komuta Kontrol Merkezi`nde Paramedik olarak görev yapan Pınar Çoraklı da yapılan asılsız ihbarlardan bazılarını basın mensupları ile paylaştı. Erbaa`nın bir köyünden ihbar aldıklarını söyleyen Çoraklı şunları kaydetti: ``Arayan vatandaş kaza yaptığını durumunun çok kötü olduğunu bu nedenle ambulans istediğini belirtti. Dolayısıyla ben ambulansı çıkarttım ama teyit etmek zorundayım, tekrardan aradım hastayı. Hastaya ambulans gönderdim. Yalnız hastayı tam vaka olarak değerlendiremedim. Çünkü konuşmalarında bir yanılgı vardı. Ben bunu ekibin doktoruna ilettim. Ekibimiz gidip baktı. Sonra öğrendik ki vatandaş ambulansı boş yere kullanmış. Bunu daha sonra hastaneye geldiğinde anladık. Bir davası varmış, davaya yetişmek için ambulansı kullanmış.``

Bir başka ihbarın daha anlatan Çoraklı, ``Bir kişi arayarak yan tarafta silah sesini duyduğunu belirterek ambulans talebinde bulundu. Ben `Gidip bakar mısın kim intihar etti` dediğimde, `bakamam yan binadan geldi ses` diye belirtti. Daha sonra ambulans çıkarttık. Ekiplerimiz olay yerine gitti, polis ekiplerini de yönlendirdik. Ama bulamadı intihar eden kişiyi. Binaya girmiş ekiplerimiz yalnızadakiler burada bir şey yok diyerek ekiplerimizi geri göndermiş. Sonra arayan vatandaşın intihar etmiş olabileceği aklıma geldi. Vatandaşı aradığımda telefonuna ulaşılamıyordu. Öğrendik ki gerçekten beni arayan kişi, beni aradıktan sonra intihar etmiş`` dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER