Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor: 40 bin noktada ilaçlama yapıldı

Yılmaz, “600’den fazla eğitim, 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı. şu anda yeniden mücadelenin başlaması gerekiyor, aksi takdirde mücadele daha da zorlaşacak” dedi.

Ekonomi - 1 ay önce

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca zararlısına yönelik il genelinde ciddi bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, “600’den fazla eğitim, 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı. Şu anda yeniden mücadelenin başlaması gerekiyor, aksi takdirde mücadele daha da zorlaşacak” dedi.

Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ediyor. Fındık hasat sezonunda üreticiler tarafından sık karşılaşılan, bir yıl ömrü olan ve zirai, tuzak ile mekanik mücadele edilen kahverengi kokarca, bıraktığı yumurtalar ile ortalama 200 kat çoğalabiliyor.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarcanın ilde görülmeye başlamadan önce çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Mücadele ve zararlının tanınması konusunda il genelinde şimdiye kadar 600’ün üzerinde eğitim verildiğini kaydeden Yılmaz, “Havaların soğuması ile birlikte kahverengi kokarcalar kışlak diye tabir ettiğimiz odunluk, serendi, depo gibi alanlara çekildi. Biz bu alanlara tam kışlaklara giriş aşamasında ilaçlı mücadele çalışması başlatmıştık. Bu kapsamda 40 bin kışlakta ilaçlı mücadele çalışması gerçekleştirdik. Amacımız kışlaklardaki bu mücadele çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmek. Kokarcalar kışlaklardan sahaya yayılmadan büyük oranda imha etmek istiyoruz” diye konuştu. “Kokarcalar bahçelere yayılmadan mücadele yapmamız gerekiyor”

İçerisinde bulunduğumuz dönemin kahverengi kokarca ile mücadele önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Şu anda içerisinde bulunduğumuz dönemde kokarca ile gerek mekanik, gerek ruhsat almış kimyasal ilaçları kullanmak suretiyle kokarcalar fındık bahçelerine yayılmadan mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir dişi ergin kokarca zararlısının 150-200 arasında yumurta bıraktığını, yani bu kadar birey oluştuğunu düşündüğümüzde mücadelenin ne kadar zorlaşacağını tahmin edebiliyoruz. Buna fırsat vermeyelim, şu anda kışlaklardan çıkma durumunda olan kokarcaları mücadele ile imha edelim ki önümüzdeki süreçte mücadele çalışmamız daha da kolaylaşsın” ifadelerine yer verdi. “Ruhsat alan ilaçlar, mücadelede avantaj sağlayacak”

Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak feromon tuzakların kışlaklara giriş ve çıkışlarda kullanımının etkili olacağını kaydetti. Bununla birlikte kapalı alanlarda kullanılabilen ilaçların ruhsatlandırıldığını ifade eden Yılmaz, “Açık alanda fındık ve kivi bahçelerinde kullanılabilecek, bakanlığımız tarafından izin verilen ruhsatlı ilaçlar var. Dolayısı ile bunların da mücadelede kullanılması bize önemli bir avantaj sağlayacak” şeklinde konuştu. “Mücadelede samuray arılarının üretimi artırılacak”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, şunları söyledi:

“Mücadele çalışmalarında bir de biyolojik çalışmalar devam ediyor. Bakanlığımız daha öncesinden Tarımsal Araştırma Enstitümüzü bu biyolojik mücadelede kullanılan samuray arısının üretimi noktasında görevlendirmişti. Şu an bakanlığımız bu enstitüye ilave olarak, fındık araştırma enstitüsünün de içerisinde bulunduğu bazı enstitülerimize de samuray arısının üretimi noktasında görev verdi, onlar da çalışmalarına başladılar. Biz burada ergin kahverengi kokarcaları toplamak suretiyle bu enstitülerimize gönderiyoruz, buralarda samuray arısını üretmek suretiyle kokarcaya karşı biyolojik mücadelede kullanılacak arıların üretimi gerçekleştiriliyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Özhaseki: "Tokat'ta 750 konut yıkılacak"

2024-03-27 17:29 - Gündem

Tokat neden asma yaprağı ile ünlüdür? Tokat'ın asma yaprağının farkı ve özellikleri nedir?

2024-03-29 02:07 - Gündem

"Süper Vali"nin oğlu, babasının kentten ayrıldığı yaşta Tokat'a belediye başkanı seçildi!

2024-04-02 16:41 - Gündem

Bayburt’ta muhtarlık seçimi kavgası: 1 yaralı

2024-03-31 16:17 - Gündem

Tüfekle kazara vurulan 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

2024-04-02 11:37 - Gündem

Tokat ‘Değişim’ dedi

2024-03-31 23:16 - Gündem

Beşiktaş yangınında hayatını kaybedenlerden 4’ü Giresunlu

2024-04-03 12:09 - Gündem

Tokat’ta kayıp şahsın cesedi derede bulundu

2024-04-02 12:31 - Gündem

Muhtar adaylarının yakınları okul bahçesinde kavga etti

2024-03-31 21:58 - Gündem

Eskişehirspor’un 18 yıldır gollerinin sesi olan adam işine ve siyah-kırmızıya duyduğu aşkı anlattı

2024-03-28 12:10 - Spor

İlgili Haberler

Samsun’da 4 ayda 6 bin 650 konut satıldı

11:16 - Ekonomi

Türkeli Sahil Yolu Kasım ayında açılacak

11:37 - Ekonomi

Doğu Karadeniz’deki bungalov tesis artışına bir tepki de Trabzonlu otelcilerden geldi

09:22 - Ekonomi

Erdemir saat ücretli işe alım yapacak

10:01 - Ekonomi

Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

08:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Samsun’da akıntıya kapılan bir kişi hayatını kaybetti

17:28 - Gündem

Büyükbaş hayvana eziyet edilmesi olayında 5 şüpheli tutuklandı

17:26 - Gündem

Tatbikat gereği kayboldular, kurtarma çalışması tüm gün sürdü

16:59 - Gündem

Firari sanık kulübede yakalandı

16:39 - Gündem

Polis ekiplerince 176 şahıs ve 12 araç sorgulandı

16:27 - Gündem