EN GÜZEL MİRAS ORGAN BAĞIŞI-

Kayıtlı 5 bin 588 bağışçı ile organ bağışı konusunda 81 il arasında 20. sırada yer alan Tokat’ta 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla farkındalık çalışmaları başladı.

Gündem - 2 yıl önce

 

Kayıtlı 5 bin 588 bağışçı ile organ bağışı konusunda 81 il arasında 20. sırada yer alan Tokat’ta 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla farkındalık çalışmaları başladı.

 

Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla "Organ Bağışı Standı" açıldı. 9 Kasım’a kadar stantta organ bağışı ile ilgili konularda bilgi verilecek ve bağış yapmak isteyenler kabul edilecek.

Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz beraberinde Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Cengiz Yakıt, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ünsal Durupunar, Sağlık, Acil Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Cihat Zülfüoğulları, Tokat Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. M. Tamer Özdemir ile standı ziyaret etti ve organ bağışı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

TOKAT, KAYITLI 5 BİN 588 BAĞIŞÇI İLE ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA 81 İL ARASINDA 20. SIRADA

Tokat’ın organ bağışlama açısından iyi yerlerde olduğunu fakat daha da iyi olabileceğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Bugün farkındalık oluşturmak adına burada ve tüm devlet hastanelerimizde stantlarımız açıp vatandaşlarımızı bilgilendirme çalışmalarına başladık. Ülke genelinde yaklaşık 25 bin kişi doku ve organ nakli bekliyor ve yeterli bağış olmadığı için birçok vatandaşımız da maalesef hayatını kaybediyor. Bizler ülke olarak donanım noktasında iyi yerlerdeyiz ama maalesef organ ve doku bağışı kısmında çok iyi noktada olduğumuzu söyleyemiyoruz. Bağışçı sayımız çok fazla değil. Daha çok canlı bağışımız fazla ancak kadavra dediğimiz ölü bağışı noktasında çok iyi yerde değiliz” dedi.

ORGAN BAĞIŞLAMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Organ ve Doku Bağışının tanımın ‘Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.’ Diyerek yapan İl Müdürü Nergiz, bilgilendirmöesine şuy ifadeler ile devam etti;

“Organ Bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı ‘’Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakil Hakkında Kanun’’da açıkça belirtilmektedir. Yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

DİNİ AÇIDAN BİR SAKINCASININ OLMADIĞINA YÖNELİK FETVA VERİLDİ

Dini açıdan uygun olup olmadığı hususunda; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

Organ Nakli: Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesidir. Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk,  din, zengin-fakir ayrımı yapılamaz.

HANGİ ORGANLAR NAKLEDİLEBİLİYOR?

Ülkemizde; Kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir Son dönemlerde yüz ve saç ile ekstremite nakilleri de yapılmaya başlanmıştır.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve Doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki ortalama 70.000’e yakın kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir.

Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle eskiden kullanılan ‘’Doku ve Organ Bağış Belgesi’’ güncellenerek ‘’Organ ve Doku Bağış Kartı’’ hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı, Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, TSM ve ASM’lere müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır.

ANCAK ALICI DURUMUNA GELİNCE ÖNEMİNİ ANLIYORUZ

Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktadır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet gösterilmeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız.

Organ ve Doku Bağış Haftası kapsamında;  Organ nakli bekleyen hastalara bir umut ışığı olmak ve toplumdaki bilinci ve duyarlılığı artırmak adına Müdürlüğümüz olarak okul ve işyerlerinde eğitimlerin düzenlenmesi, ilimizin toplu alışveriş merkezleri ve işlek caddelerinde stantlar açarak afiş ve broşür dağıtılması, camilerimizde organ  bağışı hakkında vaazların verilmesi, sosyal medyada, yerel radyo ve televizyonlarda spot bilgilendirme mesajların verilmesi gibi faaliyetlerle bağış sayısının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ülke genelinde gönüllü bağışçı sayısı yaklaşık 570.000 civarındadır. Ülke genelinde 22735 kişi organ beklemektedir. (Bekleme sırasıyla Kalp: 809, Karaciğer: 1337, Böbrek: 19080, Akciğer: 39 Pankreas: 265,  İnce Bağırsak: 1, Kornea: 1204)  İlimizden Organ ve Doku Bağış sistemine kayıtlı 5588 gönüllü bağışçı bulunmaktadır.

HAFTA BOYUNCA ETKİNLİKLER SÜRECEK

Vatandaşlarımızın ‘’03-09 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI’’ etkinlikleri çerçevesinde organ bağışı bulunmak için İlimizdeki tüm sağlık kuruluşlarına ve hafta boyunca Cumhuriyet Meydanında Müdürlüğümüzce kurulan standımıza başvurmaya davet ediyoruz.”

GÜNÜN İLK BAĞIŞI MESLEKTAŞIMIZDAN

Açıklamaların ardından Tokat Güneş Haber Gazetesi Muhabiri Mihriban Koçaker, açılan stantta organ bağışlayarak örnek bir harekette bulundu. Koçaker herkesi organ bağışında bulunmaya davet etti.

Haftanın Öne Çıkanları

TGOÜ'de Senegal’de Balıkçılık Sektörü Konferansı

2022-11-01 15:56 - Gündem

ZENGİN'E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

2022-11-02 16:37 - Gündem

EN GÜZEL MİRAS ORGAN BAĞIŞI-

2022-11-03 16:22 - Gündem

ZİLE GÜREŞLERİNİN BAŞPEHLİVANI ERHAN YAYLACI OLDU

2022-10-31 16:18 - Spor

ALMUSLULAR SOHBET SOFRASINA ÖZDEMİR VE YILDIZ KONUK OLDU

2022-10-31 11:03 - Gündem

TOKAT BELEDİYESİNDE İŞÇİLERİN ALDIĞI GÜNLÜK YEMEK ÜCRETİNE EK ZAM

2022-11-02 16:37 - Gündem

BAŞKAN EROĞLU’NDAN 29 EKİM KUTLAMASI

2022-10-28 15:34 - Gündem

TOKAT’A 622 BİN LİRALIK 'OYUNCAK' YATIRIMI YAPILD

2022-11-01 15:57 - Gündem

BAŞKAN EROĞLU, YAVŞAN CEM EVİNE MİSAFİR OLDU

2022-11-01 16:00 - Gündem

SEZONUN SONU ŞAMPİYONLUK OLSUN

2022-10-28 15:30 - Spor

İlgili Haberler

Alkolden ehliyetine el konuldu, “Nasıl yapacağız?” diye polise sordu

02:38 - Gündem

Meteorolojiden ‘kuvvetli yağış’ uyarısı

23:08 - Gündem

Çankırı’da kara leylek görüntülendi

22:28 - Gündem

Tohumlama makinesinin altında kalan yaşlı adam hayatını kaybetti

22:28 - Gündem

TEM’de bariyerleri aşan otomobil şarampole uçtu: 4 yaralı

22:31 - Gündem

Günün Manşetleri

Alkolden ehliyetine el konuldu, “Nasıl yapacağız?” diye polise sordu

02:38 - Gündem

TEM’de bariyerleri aşan otomobil şarampole uçtu: 4 yaralı

22:31 - Gündem

Tohumlama makinesinin altında kalan yaşlı adam hayatını kaybetti

22:28 - Gündem

Uygulama yapan polise çarpıp kaçan şahıs yakalandı

21:54 - Gündem

Kayganlaşan yolda otomobil takla attı: 1 yaralı

21:46 - Gündem