DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği, 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları günü kapsamında bir etkinlik yaptı. Proje Konağı'nda mülteci çocukların katılımıyla yapılan etkinlikte farklı ülkelerin çocuklarını temsil eden bez bebekler yapıldı.

Gündem - 1 yıl önce

 

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği, 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları günü kapsamında bir etkinlik yaptı. Proje Konağı'nda mülteci çocukların katılımıyla yapılan etkinlikte farklı ülkelerin çocuklarını temsil eden bez bebekler yapıldı.

 

Çocuk güvenliğini simgeleyen şemsiyenin altına yapılan bez bebekler yerleştirildi.

Bez bebeklerin üzerine çocuk hakları maddeleri yazıldı. Program kapsamında yeni doğum yapan mülteci aileye ziyarete bulunan Dernek Başkanı Fatma Dinçer, Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği gönüllülerinin yardımıyla oluşturulan bebek odası ve anne çocuk setini hediye etti.

Başkan Dinçer yaptığı açıklamada, "Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ imzalanmış ve o tarihten günümüze 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak ilan edilmiştir.

Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.Kırılgan bir zamandan geçerken mülteci çocukların da çocuk olduklarının unutulmamasını istiyoruz.Erken evlendirilmemelerini istiyoruz .Akran zorbalığı ve dışlamaya uğramamalarını istiyoruz Eğitimden geri kalmamalarını istiyoruz.Sağlıklı, acı çekmeyen, akranları ile eşit, hayatın gerisinde kalmayan çocukların yaşayacağı bir dünya diliyoruz.Nadir hastalıklarla mücadele eden çocuklar için daha çok araştırma yapılmasını ve tedavi geliştirilmesini istiyoruz" dedi.

ÇOCUKLARIN HAKLARINA ERİŞİMİNDE ENGELLER VAR

Çocuk hakları ile ilgili bilgiler veren Başkan Dinçer, "Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de düzenlenen haklar yetişkinlerin haklarına çok benzese de, söz konusu sözleşme yetişkinlerin ve hükümetlerin çocukların tüm haklarına erişimlerini sağlamak konusunda ek sorumlulukları olduğunu belirtmektedir. Çünkü çocuklar büyüyor, öğreniyor ve bazen de yaşları nedeniyle daha fazla korunmaya ihtiyaç duyuyorlar.

ÇOCUKLAR HANGİ HAKLARA SAHİPTİR?

Dünyadaki neredeyse tüm ülkeler 1989 Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi (ÇHS) yürütmeyi kabul etmiştir. Bu Sözleşme; sivil, kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal haklar olduğu gibi insancıl hukuk da dâhil, sadece çocukları ilgilendiren tüm uluslararası insan haklarını kapsamak üzere geliştirilmiş ilk araçtır. Sözleşme’nin dört adet yol gösterici ilkesi bulunmaktadır ve bu ilkeler hakların tümünün yerine getirilmesi için temel gerekliliklerdir. Bu ilkeler: Ayrımcılık yapmama: ÇHS’nin 42 maddesi dinleri, ırkları veya yetenekleri ne olursa olsun; ne düşündükleri veya söyledikleri gözetilmeksizin; kültürleri ne olursa olsun; kız veya erkek, zengin veya fakir fark etmeksizin tüm çocukların haklarına ilişkindir. Çocuğun üstün yararı: çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar veya yapılan her işlem her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır. Çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlama: her çocuğun doğal olarak yaşama hakkı vardır. Onlara gelişmeleri ve potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için her fırsatın temin edilmesi, karar verme yetkisine sahip bireylerin sorumluluğundadır. Katılım: Çocuklar kendi yaşam ve tecrübelerinin uzmanlarıdır ve kendilerini etkileyecek kararlarda onlara danışılması gerekmektedir. Her çocuğun kendi düşüncesini ifade etme hakkı vardır ve haklarının en iyi şekilde nasıl korunacağı ve yerine getirileceğine ilişkin tavsiye ve değerli bilgiler verebilirler. Tüm çocukların hakları olmasına rağmen, bazen onların bu hakları anlaması ve kullanmasının önünde büyük engeller bulunuyor. Örneğin, tüm çocukların her türlü şiddete karşı korunma hakkı vardır. Ancak her gün pek çok çocuk evde, okulda veya bulundukları topluluklarda şiddete tanıklık ediyor veya şiddet görüyor. Her çocuğun, kendi yaşamı hakkında kararlar verilirken fikirlerinin dinlenmesi ve ciddiye alınması hakkı vardır. Ancak pek çok yetişkin, çocukların yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunları çözmek üzere en iyi yolu bulmaları için onların görüşlerini dinlemeye zaman ayırmıyor veya onlarla işbirliği yapmıyor.

Hükümetler, yetişkinler ve çocukların bu engellerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerekiyor. Böylelikle çocuklar haklarını yaşayabilecekler ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecekler.

ÇOCUKLARIN HAKLARINI KİMLER KORUMAKTADIR ?

Tüm dünyadaki ülkelerde yetişkinler ve hükümetler çocuk haklarını korumakla yükümlüdür. Çocuk Hakları Komitesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin yerine getirildiğinden emin olmak üzere bu Sözleşme’yi imzalayan ülkeleri denetleyen 18 Bağımsız uzmanın bulunduğu bir gruptan oluşuyor.

ÇOCUK HAKLARININ UNICEF İLE İLGİSİ NEDİR ?

UNICEF, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, çocuk haklarının korunmasını savunmak, çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecekleri fırsatların önünü açmak ile görevlendirilmiştir." İfadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞKAN EROĞLU: “GÜMENEK BÖLGENİN EN GÜZEL MİLLET BAHÇESİ OLACAK”

2022-11-14 09:57 - Belediyeler

TOKAT’TA ADIM ADIM KOOP BAKKAL’A

2022-11-16 16:30 - Gündem

TOKAT BELEDİYESİNDEN EMEKTARLARINA VEFA

2022-11-17 16:52 - Gündem

DEVLETİN TOKAT’TAKİ ŞEFKAT ELİ; VALİ NUMAN HATİPOĞLU

2022-11-15 16:57 - Gündem

16 Kasım 2022 Dünya KOAH Günü “SAĞLIKLI NEFES, SAĞLIKLI YAŞAM”

2022-11-15 16:53 - Sağlık

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

2022-11-20 14:04 - Gündem

KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA "KALİFİYE ŞOFÖR" SIKINTISI

2022-11-15 16:56 - Gündem

BAŞKAN EROĞLU: “BÜYÜK TOKAT İDEALİNİN ETRAFINDA TOPLANMALIYIZ”

2022-11-16 16:31 - Gündem

ULUÖZLÜ, 'TEK TEMENNİMİZ CAN KAYBININ ARTMAMASI"

2022-11-14 16:27 - Gündem

GÖKDERE'DEN İLK AÇIKLAMA; "İTTİFAK KURMAK BİR HAK İSE, BENİM İÇİN DE BİR HAKTIR

2022-11-14 16:26 - Gündem

İlgili Haberler

Sinop’ta bisikletiyle denize atlayan genci çevredekiler kurtardı

03:52 - Gündem

Abartı egzozla yakalandı, “Caddede açmıyorum” dedi

02:18 - Gündem

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

01:42 - Gündem

Amasya’da vinçle otomobil çarpıştı: 1 ölü

23:21 - Gündem

Tahliye kararıyla evden atılan Çolak ailesi 2 gündür sokakta yaşıyor

22:01 - Gündem

Günün Manşetleri

Sinop’ta bisikletiyle denize atlayan genci çevredekiler kurtardı

03:52 - Gündem

Abartı egzozla yakalandı, “Caddede açmıyorum” dedi

02:18 - Gündem

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

01:42 - Gündem

Amasya’da vinçle otomobil çarpıştı: 1 ölü

23:21 - Gündem

Çankırı’da arazi yangını

21:36 - Gündem