“ÇED GEREKLİDİR” DİLEKÇESİ VERİLDİ

Gündem - 3 yıl önce

 

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Tokat İl Temsilcisi Oğuzhan Aydın, Erbaa Çerkezfındıcak Köyü altın arama sondajı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gereklidir, diye karar verilmesi için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini duyurdu. Yörenin altın arama ile doğal güzelliği kaybedeceği bilimsel raporlara da yansımışken doğası seven herkesi bu dilekçeyi Müdürlüğe bizzat vermesini istedi.

ERBAA’DAN HEYET GELDİ

TEMA Vakfı’nın toplantısına Erbaa’dan da katılım oldu. Erbaa Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Arif Yılmaz Köksal, Yeşil Erbaa Çevre Platformu Bilim Masası Koordinatörü Uz. Meli-keTepecik, Erbaa Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, MHP Erbaa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Çetinkaya Erbaa’dan gelen heyet içindeydi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Akademisyenlerinden ve aynı zamanda TEMA Yönetiminden Doç. Dr. H. Sibel Gülse Bal konunun bilimsel yönünetaya koyan açıklamalarda bulundu.

SİYASİLER DE TOPLATIYI TAKİP ETTİ

            TEMA Vakfı’nın toplantısında CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, Merkez İlçe Başkanı Ender Ergün, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Mesut Eryiğit de dinleyiciler arasında yer aldı.

TEMA, SONDAJ İÇİN ‘ÇED GEREKLİDİR’ DİYOR

            TEMA Tokat İl Temsilcisi Oğuzhan Aydın toplantının amacını özetleyen açıklamasında “Erbaa ilçemiz Sakarat Dağı Çerkezfındıcak Köyü Altın Madeni projesi için ilgili firma tarafından 11 Mart 2021 tarihinde Tokat Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Maden Arama Sondajı için Proje Tanıtım Dosyası sunulmuştur. İlgili Tanıtım Dosyası Tema Vakfı İl Temsilciliği tarafından detaylı şekilde incelenmiştir. 45 farklı noktada 320 metre derinliğe inilerek maden arama sondajı yapılacaktır. Bu 45 farklı nokta ülkesel düzeyde önemli tarımsal potansiyele sahip Erbaa Ovası’nı hem içme suyu hem de Sulama Suyu olarak besleyen SAKARAT DAĞI EKOSİSTEMİ içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda sondaj noktaları Tokat’ın nadirman varlığını ve endemik bitki türlerini de içinde barındırmaktadır. Arama faaliyetleriman ekosisteminin parçalanmasına, su varlıklarının miktar ve kalite olarak olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Yine arama faaliyetlerinin tanıtım dosyasında yer aldığı şekliyle dere yatağında yapılacak olması kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Projenin kapasitesi ve etki gücü itibariyle EK-2 listesi kapsamında yer almasının, ÇED Gerekli Değildir kararı verilmesi için tek başına yeterli bir dayanak olmadığını düşünerek, Çevre İl Müdürlüğüne projenin konumu, bölgenin doğal yapısı, su kaynakları üzerindeki etkisinin daha detaylı değerlendirilebilmesi adına ‘ÇED GEREKLİDİR’ kararı verilmesi için dilekçelerimiz ile başvurduk. Ve bu konuda bir kampanya başlattık.” dedi.

            Toplantıya Erbaa’dan katılan Erbaa Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Arif Yılmaz Köksal, Yeşil Erbaa Çevre Platformu Bilim Masası Koordinatörü Uz. Meli-keTepecik ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da açıklamalarda bulundular. Dilekçelere imza attıklarını bildirdiler. Toplumsal faydadan çok toplumsal zararın oluşacağını vurguladılar. Bilimsel raporlarından söz ettiler.

ZARARLARININ BİLİMSEL TABANI VAR

            Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Akademisyenlerinden ve aynı zamanda TEMA Yönetiminden Doç. Dr. H. Sibel Gülse Bal da bir konuşma yaptı ve özetle altın arama faaliyetlerinin doğaya vereceği zararlara yönelik bilimsel raphazırladıklarını anlattı. “Bu bölgeyi, tarımı bitirme özelliği var. Dünyada ekosistem, küresel ısınma söz konusu iken insanların gıda kaynakları üzerinde bu kadar baskı söz konusu iken bu kadar insanı hem ekonomik hem gıda açısından besleyen bir alanda böylesi bir tahribat oluşturmak gerçekten büyük bir sıkıntı. Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 7 tane ova SİT OVA konumunda zaten. Nasıl ÇED Raporuna gerek duyulmadan bu sondaj, arama yapılabilir? Bu baştan yanlış. Bilimsel tabanlı raporlarımız paylaşıldı. Biz boşa bir protesto yapmıyoruz, bur karşı duruşun bir bilimsel tabanı var. Doğaya, tarıma ve bundan beslenen bütün insanlara zarar vereceğini raporda da söylüyoruz.” dedi.

“DEVLETE ALTINI BİZ TOPLAYIP VERELİM”

            Erbaa Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Arif Yılmaz Köksal, bölgeden çıkarılması ve devlete katkısı olması öngörülen altını, yöre insanları olarak kendi varlıklarından toplayıp devlete vermeye dahi razı olduklarını dile getirdi ve “yeter ki bölgede doğaya zarar verilmesin. Bizler Devletimizin payına olacak altını kendi aramızda toplar, Devletimize veririz.” diyerek çağrıda bulundular ve Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü’nden ÇED Gereklidir kararı çıkmasını istediler.

Haftanın Öne Çıkanları

“ÇED GEREKLİDİR” DİLEKÇESİ VERİLDİ

2021-03-24 11:18 - Gündem

Tokat`tan 12 Okul E-Twinning Okulu Etiketi Aldı

2021-03-24 11:08 - Gündem

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

2021-03-23 10:53 - Gündem

DÜNYA SU GÜNÜNDE WEBİNAR DÜZENLENDİ

2021-03-23 10:44 - Gündem

TOKAT TÜRKÜ SÖYLÜYOR ÖDÜLLÜ MÜZİK YARIŞMASI

2021-03-23 10:51 - Gündem

ERBAASPOR, ELAZIĞ’DAN MAĞLUP DÖNDÜ

2021-03-23 10:40 - Gündem

TURHAL BELEDİYESİNDE 2 YILDA 16 MİLYONLUK TASARRUF EDİLDİ

2021-03-24 11:15 - Gündem

ZİLE TSO’DAN TOBB’A ZİYARET

2021-03-24 11:04 - Gündem

TUNCEL: BAŞÇİFTLİKLİ’LER DOĞALGAZ İLE BULUŞUYOR

2021-03-24 11:11 - Gündem

GALİBİYETİN SEVİNÇ YANSIMASI

2021-03-23 10:40 - Gündem

İlgili Haberler

Ocakta unutulan yemek yangına sebep oldu

23:10 - Gündem

Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarının giydiği kıyafetler defilede sahnelendi

23:16 - Gündem

Protokol ve öğrenciler şehitlikte: “Şehitler tepesi boş değil”

23:19 - Gündem

İtfaiyenin erken müdahalesi faciayı önledi

22:25 - Gündem

Canlı yayında 8 yaşındaki kızına müstehcen kelimeler kullanan kadın gözaltına alındı

22:35 - Gündem

Günün Manşetleri

Ocakta unutulan yemek yangına sebep oldu

23:10 - Gündem

Canlı yayında 8 yaşındaki kızına müstehcen kelimeler kullanan kadın gözaltına alındı

22:35 - Gündem

İtfaiyenin erken müdahalesi faciayı önledi

22:25 - Gündem

Amasya’da selfieci şehzade heykeline boyalı saldırı

21:46 - Gündem

Otomobil tünel girişinde ters döndü: 1 yaralı

21:05 - Gündem