Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi`nden Doç. Dr. Burcu Erciyas ve Sivas Müzesinden Arkeolog (Bakanlık Temsilcisi) Adem Bedir, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen`e Comana Pontica antik kentinde 2013 yılı kazı çalışmalarının başladığını

Bu haberin fotoğrafı yok

ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi`nden Doç. Dr. Burcu Erciyas  ve Sivas Müzesinden Arkeolog (Bakanlık Temsilcisi) Adem Bedir, Tokat Valisi    Mustafa Taşkesen`i makamında  ziyaret ederek Comana Pontica antik kentinde 2013 yılı kazı çalışmalarının başladığını söylediler.


 


COMANA PONTİCA ANTİK KENTİNDE 2013 YILI KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI


 


Comana Pontica bilindiği üzere Tokat il merkezine 10 km. uzaklıkta, Tokat – Niksar devlet karayolunun üzerinde, Yeşilırmağın kenarındadır. Tokat`ın Helenistik, Roma ve Bizans Dönemindeki yerleşim merkezidir. Roma, antik yol ağı üzerinde bulunan Comana Pontica`nın Roma ve özellikle Bizans dönemlerinde çok önemli bir yerleşim alanı olduğu bilinmektedir. Günümüzde Gümenek Mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Gümenek regülâtörü yapılırken bir takım lahitler sütun başlıkları siteller ve değişik mimari kalıntılartaya çıkartılmıştır. Comana Pontica`dan Tokat Müzesi`ne getirilen yazıtlar, mimari parçalar durumun kanıtıdır. MÖ 64 – MS 24 yılları arasında yaşayan Roma Cumhuriyeti döneminin Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozofu Strabon, Comana`yı  önemli bir ticaret merkezi olarak tarif eder.


 


2004 yılında başlayan yüzey araştırmaları sırasında, Erken Tunç Çağı`ndan Osmanlı Dönemi`ne uzanan birçok küçük yerleşim tespit edilmiştir. 2009 yılında dönemin Bakanı tarafından kazı çalışmaları yıllara sari olarak başlatılmıştır. Comana`da Hamamtepe`nin en son kullanım evresini temsil eden Geç Bizans/Selçuklu Dönemi ne ait işlikler ve yerleşimi çevreleyen sur duvarları ve anıtsal boyutta altıgen bir havuz yapısıtaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda genişleyerek devam etmesi ve Hellenistik Dönem Mitridat Krallığı dönemine kadar ulaşması beklenmektedir.


 


Comana bölgenin en zengin toprakları ile öne çıkmakla birlikte dönemin önemli bir ibadethanesi olarak da bilinmektedir.